StoryEditor

Vláda spustila elektrický chaos (komentár dňa)

16.07.2013, 00:10
Elektrina bude lacnejšia a zároveň drahšia. Aspoň také sú zvažované kroky vlády.

Ako by to malo prebiehať? Domácnosti a najmä firmy platia jedny z najvyšších koncových cien elektriny v Európe, dostali teda prísľub nižších cien. ROSATOM chce u nás stavať jadrovú elektráreň, ale rád by presunul podnikateľské riziko na plecia občanov. Žiada teda od vlády garanciu výkupných cien vysoko nad súčasnou trhovou cenou.

Vskutku, trh s elektrinou sa na Slovensku vplyvom regulácií mení na absolútny chaos. OZE najskôr dostali dlhodobo garantované vysoké výkupné ceny. To sa, samozrejme, premietlo do rastu cien elektriny (kto by to bol tušil?), takže teraz vláda chce ich zisky dodatočne zdaniť. Ale ani zmienka o tom, že zisk z tejto dane by mal byť použitý na vyplácanie dotácie. Tým by sa síce byrokratický kruh krásne uzavrel, ale aspoň by to pomohlo znížiť koncové ceny elektriny.

Alebo ešte krajší príklad. Premiér „zachraňoval“ pracovné miesta v košických železiarňach dotáciami na výrobu elektriny z vysokopecných plynov, čo samozrejme, zvyšuje koncové ceny elektriny, keďže aj tieto dotácie sa objavia na našich účtoch za elektrinu.

Vymyslel sa teda nový poplatok pre elektrárne, ktorý má znížiť koncové ceny elektriny, pretože časť poplatkov sa tým prenesie z koncového užívateľa na výrobcu. To samozrejme, nabúra finančné plány viacerých elektrární a možno vyústi do uzavretia TE Vojany. Uvidíme, ako sa budú pracovné miesta zachraňovať zase tam. Pat a Mat by ich zadotovali.

Martin Vlachynský

analytik INESS

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 12:51