StoryEditor

Odchodom Bernankeho sa nič nezmení

18.02.2014, 09:59

Minulému týždňu na finančných trhoch dominovala politika. Hlavným ťahákom pre celotýždňové obchodovanie bol prvý prejav novej guvernérky Fedu Yellenovej pred americkým kongresom. V utorok vystúpila pred snemovňou reprezentantov po dlhoročnej službe Bena Bernankeho ako guvernéra Fedu. Pri čítaní prejavu a následnom počúvaní jej slov sa ale nedalo ubrániť dojmu, že blízkosť Bernankeho a Yellenovej čo do slovníka je veľmi veľká. Zdá sa tak, že vo Fede nastala zmena naozaj len v osobe predstaviteľa menovej politiky a nie v smerovaní politiky ako takej. Veď sa ani nie je čo čudovať, keďže Yellenová bola doteraz šéfkou komunikácie Fedu a vlastne pomáhala tvoriť „forward guidance“, teda cielenie očakávaní menovej politiky. Z jej slov sme sa dozvedeli, že finančné trhy môžu počítať s postupných procesom taperingu, teda znižovaním mesačného objemu nákupov aktív z trhu. Nakoľko posledné makrodáta z US neboli príliš dobré (slabý výsledok tvorby pracovných miest NFP, veľký prepad indexu nákupných manažérov ISM), bolo zachovanie doterajšieho slovníku pre obchodníkov pozitívne, pretože ukázalo, že Fed z krátkodobého spomalenia zatiaľ nie je prekvapený a teda neočakáva také spomalenie ekonomiky, ktoré by si vyžadovalo veľký zásah do aktuálnych procesov v menovej politike.

Obchodníci pri nákupoch akcií dostali pozitívny impulz aj zo strany republikánov, kedy šéf republikánov v snemovni reprezentantov prekvapil tým, že navrhol schváliť plán zvýšenia dlhového stropu bez toho, aby v ňom urobil nejaké zmeny (clean debt ceiling hike). Tento ústretový krok republikánov pomohol akciovému trhu v raste, pretože senát následne hneď schválil navŕšenie dlhového stropu. US ekonomika tak nie je do marca 2015 vystavená riziku, že kvôli dosiahnutiu dlhového stropu bude musieť dôjsť k zatvoreniu federálnej vlády. Akciový index SP500 vďaka tomu posilnil minulý týždeň o 2,3%.

V Británii bola sledovaná tiež monetárna politika. V stredu totiž britská centrálna banka Bank of England zverejnila kvartálny inflačný report, v ktorom pozmenila doteraz platný forward guidance. Doterajšie cielenie očakávaní od menovej politiky totiž sledovali hlavne mieru nezamestnanosti. Centrálna  banka sa zaviazala, že základná úroková sadzba ostane nízka, kým bude miera nezamestnanosti nad úrovňou 7%. Posledná miera nezamestnanosti zverejnená v januári ale ukázala, že trh práce sa výrazne zlepšuje. Nezamestnanosť poklesla na 7,1%. Preto sa vo februárovom kvartálnom inflačnom reporte BoE rozhodla, že miesto len jedného indikátora bude sledovať viacero nešpecifických indikátorov s cieľom sledovať celkové využitie kapacít v krajine. Medzibankový trh vzhľadom na posledné zlepšenia v ekonomike začal po dátach očakávať, že k zvýšeniu základnej úrokovej sadzby by mohlo dôjsť už budúci rok, na čo reagovala libra silným rastom.  Hlavný ekonóm BoE Spencer Dale povedal, že očakávania zvýšenia sadzieb v budúcom roku sú oprávnené. Obchodníci tak vytlačili britskú libru voči zelenej bankovke na najvyššiu úroveň od mája 2011.

01 - Modified: 2006-01-26 16:33:25 - Feat.: 0 - Title: Slovensko dostalo z eurofondov vyše 200 miliónov eur
01 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 02 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 03 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 04 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 05 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 15:32