StoryEditor

Menový fond vs. Draghi. Kto má pravdu?

17.04.2013, 08:39
Utorkové obchodovanie sa v Európe nieslo v znamení ďalšej série strát na hlavných akciových indexoch.

Jednou z príčin ďalšieho poklesu v rade bola dopoludňajšia správa o poklese dôvery nemeckých investorov. Ide o pokles na 36.3 b. z 48.5 b. pri očakávanom poklese na 41 b. Hlavné európske akciové trhy v utorok uzatvárajú v červenom: FTSE 100 -0.60 %, CAC 40 -0.48 %, IBEX 35 -0.80 %, DAX -0.28 %. Doobedňajší výpredaj hlavných európskych indexov sa na druhej strane pozitívne prejavil v raste spoločnej európskej meny, ktorá posilnila na konci obchodovania voči americkému doláru o 1.12 %. Príčinou rastu eura však nebol len akciový pokles ale takisto optimisticky ladený prejav predsedu ECB. So svojou správou o očakávanom postupnom ozdravení ekonomiky v druhej polovici tohto roka pomohol európskej mene k rastu.

V rozpore s tvrdeniami Maria Draghiho dnes vyšla správa Medzinárodného menového fondu, ktorá upravila odhad vývoja ekonomiky eurozóny. Podľa tejto správa poklesne o 0.3 percenta namiesto poklesu 0.2 percenta, s ktorým sa počítalo v januári. Z toho vyplýva ďalší priestor na zníženie úrokových sadzieb európskou centrálnou bankou. MMF dnes takisto zhoršil odhad vývoja celosvetovej ekonomiky v tomto roku na 3.3 % z pôvodných 3.5 %.

Jedna z mála pozitívnych správ pre Európu dnes prišla zo Španielska. Tamojšie náklady na úvery klesli na 3-ročné minimá. Ide o najnižšiu úroveň od roku 2010, kedy finančné problémy Grécka spustili vlnu výpredajov na španielskych dlhopisoch.

Na rozdiel od európskych parketov, trhy v USA rástli. Bolo to zapríčinené aj tým, že sa opäť potvrdili pozitívne správy z trhu s bývaním. Počet novozačatých stavieb domov sa vyšplhal na sedemročné maximá, keď analytici odhadovali nárast o 0.93 miliónov, no pribudlo ich až 1.04 miliónov. Vyzerá to tak, že aj priemysel pomaly ožíva, keď priemyselná produkcia medzimesačne vzrástla o 0.4 %, konsenzus bol na úrovni 0.3 %. Trhy taktiež ťahajú lepšie výsledky amerických spoločností za prvý kvartál tohto roka. Americké benchmarky uzatvárajú v zelenom: DIJA +1.08 %, NASDAQ +1.50 %, S&P 500 +1.43 %.

Marek Šimo

junior analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 06:45