StoryEditor

Obilniny čaká rok hojnosti (komentár)

11.03.2013, 12:40
Komodity prekonali zlé februárové čísla. Podľa analytikov ich čakajú lepšie časy.

Komodity sa po februárovom nápore dokázali stabilizovať a v priebehu minulého týždňa sa sentiment na trhu zlepšil. Trhom pomohli lacné peniaze, zatiaľ čo kľúčové trhy s dlhopismi v Nemecku a Spojených štátoch sa zdvihli vďaka známkam ekonomického oživenia, ktoré dostali do pozadia aj strach z menových vojen a dlhovej krízy. Americká nezamestnanosť klesla na štvorročné minimum, pretože sa počas februára podarilo vytvoriť 236 tisíc nových pracovných miest. To ešte viac posilnilo akcie, ale naopak priťažilo vzácnym kovom.

Minulý týždeň zomrel Hugo Chávez. Začalo sa preto špekulovať, či a prípadne kedy sa Venezuela opäť otvorí zahraničným investíciám. Mohla by sa tak stať najväčšou zásobárňou ropy a zvýšiť svoju ťažbu, ktorá klesla za posledných desať rokov takmer o tretinu. Zaujímavé je podľa nás v Saxo Bank tiež to, že trh s futures predpovedá budúcu cenu ropy Brent v roku 2020 na 91 dolárov za barel, zatiaľ čo organizácia OECD prišla minulý týždeň s prekvapivým číslom 190 dolárov za barel. A to je oveľa vyššia hodnota, než s ktorou počítajú ostatné energetickej agentúry. Podľa OECD výrazne vzrastie dopyt v rozvíjajúcich sa štátoch, ako je napríklad Čína alebo India. Na to ale údajne producenti ropy nebudú schopní reagovať, hoci prirodzený dopyt v súvislosti s efektívnejším využitím ropy klesá.

 

Energetický trh však na túto ani ďalšie správy nereagoval, pretože ceny sa po nedávnom výpredaji už spamätali a špekulatívne dlhé pozície začínajú zodpovedať súčasnému sentimentu. V súčasnosti sa čaká na návrat cien k ustálenému rozmedziu, hoci vzhľadom na vývoj pozícií stále pretrváva riziko poklesu. Výnimkou bol zemný plyn, pretože v porovnaní s uplynulými rokmi jeho ťažba (merané týždennými intervalmi) stále rastie. Dopyt po plyne totiž ťaží z vyššieho záujmu priemyslu o túto komoditu, chladné zimy a postupného prechodu od uhlia, čo sa deje už od minulého roka. Pokles zásob plynu navyše zmiernili obavy z toho, že sa bude opakovať výpredaj podobný tomu vlaňajšiemu. Ten začal zhruba v marci a v jednej fáze sa cena zemného plynu dokonca prepadla pod dva doláre za milión BTU.

Ceny platiny a predovšetkým paládia rástli s tým, ako pozitívne reagovali na lepší sentiment medzi investormi. Za tým stáli dobré výsledky zlata i striebra, ktorým po nedávnych korekciách pomohol lepší výhľad fundamentov. Palladium šlo nahor o viac ako šesť percent a v súčasnosti sa mu darí zo všetkých kovov najviac. Zlato, striebro a meď sa skôr snažia zabezpečiť si pevnú (cenovú) pôdu pod nohami.


Obilniny zrejme čaká rok hojnosti

Najväčší prepadák má za sebou pšenica (ako na chicagskej, tak parížskej burze), s dodávkou tento rok na jar. Trhy s obilninami sa totiž pripravujú na "leto hojnosti". Pri očakávanom vývoji počasia sa v nasledujúcej sezóne urodí na severnej pologuli rekordná úroda. To už sa začína odrážať aj na cenách novej úrody - kukurica (pozri nižšie) a sójové bôby s dodaním na konci tohto roka sa v súčasnosti obchodujú o 22 percent, respektíve 13 percent nižšie, než je súčasná spotová cena na trhu.

V krátkodobom horizonte sa však trh musí vysporiadať s nedostatkom súčasných (teda starých) zásob obilnín. A pretože nevieme, aké výkyvy počasia sa prípadne premietnu na nadchádzajúcej pestovateľskej sezóne, nie sú citeľne nižšie ceny toľko pravdepodobné. Napríklad kukurica s dodaním v máji našla podporu okolo hodnoty 6,8 dolára za bushel. Navyše obchodníci sa počas minulého týždňa pripravovali na piatkovú správu o mesačnom vývoji ponuky a dopytu vydávanú americkým ministerstvom poľnohospodárstva. Ešte pred jej zverejnením predali kukuricu a nakúpili sójové bôby. Počítali totiž s tým, že zásoby so starou úrodou kukurice by mohli byť vyššie vzhľadom k nižšiemu dopytu, zatiaľ čo sójových bôbov by mohol byť aj naďalej nedostatok pre nižšiu produkciu a export z Juhoafrickej republiky.


Rally na cukre môže po dvojročnom poklese začať

Cukor sa počas uplynulého týždňa vyšplhal až na štvormesačné maximum, a to vďaka lepšej predpovedi fundamentov. Ak bude tento trend pokračovať, mohol by cukor prelomiť svoju šnúru poklesov. V súčasnosti sa totiž libra predáva za 19,05 dolára, pričom vo februári 2011 sa cukor pozrel až na 35 centový rekord. Ku skokovému vývoju ceny došlo kvôli tomu, že v hlavných brazílskych prístavoch čaká na svoj náklad kukurice a sóje takmer 200 lodí. Takéto zahltenie môže na konci tohto kvartálu viesť až k oneskoreniu dodávok cukru. Na druhej strane hroziace zrušenie dane z liehu môže spôsobiť, že sa pri výrobe benzínu začne používať viac cukrovej trstiny práve na úkor cukru.

 


Ropa je kvôli dostatočným zásobám naďalej pod tlakom

Trhu s ropou sa nepodarilo posilniť ani napriek tomu, že z amerických úradov práce prichádzajú stále lepšie údaje. Cenu ropy totiž držia na uzde dostatočné zásoby v Spojených štátoch aj inde vo svete. Narušenie dodávok zo Severného mora, ktoré rope na začiatku týždňa prinieslo podporu, sa nakoniec podarilo vyriešiť a dopyt sa začína s blížiacou sa údržbovou sezónou spomaľovať. Zásoby ropy sú tak dostatočné. Ďalšiu brzdu pre ropu by potom mohol predstavovať silnejúci dolár, ktorý dostáva pod tlak aj ostatné hlavné svetové meny - v tomto prípade euro, libru a len.

Ropa Brent sa vrátila do rozmedzia, kde sa vlani držala skoro po celý druhý polrok. Jej krátkodobá podpora je v súčasnosti na 108 dolároch za barel, čo je 200 denný kĺzavý priemer (predtým 109 dolárov za barel). Hranica odporu sa stabilizovala tesne nad 112 dolármi za barel, a aby mohlo dôjsť k jej prelomeniu, muselo by sa objaviť ďalšie geopolitické riziko. Fundamenty totiž v krátkodobom horizonte zostávajú kvôli údržbe rafinérií slabšie.

 

Zlato: Úrokové sadzby versus silný dolár

Vzácnym kovom sa zatiaľ nepodarilo nájsť silný katalyzátor. Zlato a striebro sa tak opäť prepadli. Nepodarilo sa im zabrániť ani vo výkyvoch (tzv. Sideways trading), keď striebro konečne ukázalo nejaké známky života. Aj naďalej potom klesalo množstvo zlata držaného prostredníctvom burzových obchodovaných produktov (ETP): od predminulého piatku sa prepadlo takmer o 20 ton na 2486 ton. Ešte na začiatku roka to pritom bolo 2632 ton (podľa agentúry Bloomberg). Napríklad majiteľa hedgeového fondu Johna Paulsona, ktorý teraz v SPDR Gold Trust (GLD) drží najviac pozícií, znepokojila správa, že počas prvých dvoch mesiacov roka stratil jeho zlatý fond 26 percent. Zlato a s ním spojené akcie banských firiem totiž utrpeli bolestivé straty.

 

Zlatu pritom nepomohli ani správy o tom, že ďalšia centrálna banka, tentoraz juhokórejská, nakúpila počas februára 20 ton tejto komodity. Vzácnym kovom sa tak zatiaľ nepodarilo striasť negatívny sentiment. Ten sa naopak prepadal do záporných hodnôt aj vzhľadom k tomu, že pár hlavných inštitúcií so zlatými a inými zliatinami znižovalo počas minulých týždňov svoje predpovede ceny drahých kovov. Ďalšie automatické predaje potom spustila správa o stave americkej nezamestnanosti. Podobný vývoj sme pritom mohli v poslednej dobe vidieť už niekoľkokrát - algoritmické obchodovanie je totiž teraz nastavené tak, že sa v prípade dobrých ekonomických dát vzácne kovy automaticky predávajú.

Riziko poklesu sa stále točí okolo miním z konca roku 2012 a aby sa zlatu vrátilo aspoň nejaké pozitívne momentum, musí hranice odporu prekonať 1620 dolárov za uncu. Za normálnych okolností nachádza zlato podporu v období klesajúcich reálnych úrokových sadzieb (výnos dlhopisu mínus inflácia), pretože cena za držanie zlatých pozícií je nižšia. Lenže ani posledný pokles výnosov amerických päťročných dlhopisov nedokázal prilákať pozornosť. Ostatne pritom podobné výnosy viedli až k tomu, že rally vyniesla zlato na 1800 dolárov za uncu.

Nič ale nie je stratené. Avšak vzhľadom k súčasnému ekonomickému prostrediu je potrebné, podľa nás v Saxo Bank, znížiť u zlata budúce očakávania. Podľa nás by terajšia cena zlata mohla predstavovať krátkodobé minimum v stabilizovanom 250 dolárovom rozmedzí. Súčasne ale odporúčame sledovať známky ďalšie likvidácie ETP pozícií a tiež vývoj dolára, ktorý môže ďalej posilňovať (pozri graf vyššie). Ďalšie oslabenie zlata pod 1550 dolárov za uncu by navyše mohlo priniesť dodatočné straty spôsobené likvidáciou dlhých pozícií a shortovaním zo strany obchodníkov využívajúcich technickú analýzu.

Ole Hansen

analytik Saxo Bank

01 - Modified: 2024-04-17 19:02:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o takmer tri percentá, cena Brentu skĺzla pod 87,5 dolára za barel 02 - Modified: 2024-04-17 15:57:10 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesajú po správe o raste zásob v USA 03 - Modified: 2024-04-15 18:16:49 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli, Brent skĺzol pod 90 dolárov za barel 04 - Modified: 2024-04-15 14:13:01 - Feat.: - Title: Ak by Izrael pritvrdil, utrpeli by tým naše peňaženky. Pocítili by sme to na cene benzínu aj na hypotékach 05 - Modified: 2024-04-14 09:32:10 - Feat.: - Title: Ceny ropy v piatok vzrástli pre zvýšenie napätia na Blízkom východe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 02:32