StoryEditor

Najlepší príbeh o dani vôbec (komentár dňa)

05.09.2013, 00:10
Daňové sadzby v Nemecku sú privysoké. Ľudia musia kradnúť, aby tieto dane mohli platiť.

Istotne si spomínate na to, ako IT odborník ukradol zo švajčiarskej banky zoznam majiteľov bankových účtov. A potom ho predal nemeckej vláde, ktorá ho použila na hon týchto neposlušných neplatičov kvôli peniazom, ktoré nezaplatili vyhýbaním sa daňovej povinnosti.

Možno to nazvať víťazstvom práva a poriadku alebo to možno nazvať čiastočným víťazstvom. Pre Švajčiarov, ktorí uväznili muža na tri roky, pretože to, čo spravil, bola skutočne krádež.

Ale časť, ktorá robí tento príbeh úžasným, je táto:

54-ročný rodený Nemec, ktorý sa objavil pred švajčiarskym trestným súdom v prúžkovanej polokošeli a džínsoch, povedal, že mal v úmysle použiť prevažnú časť z 1,1 milióna eur (1,47 milióna dolárov) na splatenie daní, ktoré dlhoval v Nemecku.

V tejto súvislosti si myslím, že všetci sa zhodneme na tom, že daňové sadzby v Nemecku sú príliš vysoké. A hľa, čo sa deje: ľudia sú nútení kradnúť, aby tieto dane mohli platiť.

Update: Dôveryhodný zdroj mi povedal, že dôvod, prečo dlhuje dane, je ten, že on sám bol na zozname, ktorý odovzdal. To je skutočná čerešnička na torte, však?

Tim Worstall

Článok bol pôvodne publikovaný na AdamSmith Institute.

Pre INESS preložila Jana Kostovčáková.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:07