StoryEditor

Najlepšie komentáre: Kolaps Číny a pochovaná eurozóna

25.12.2013, 23:00
Ktoré témy hýbali svetom? Pozrite si tretí diel najlepších komentárov na Finwebe za rok 2013.

Kde je náš Roosevelt?

Martin Ehl, novinár

Ekonomické fórum v Krynici, ktorého dvadsiaty tretí ročník sa začína na kúpeľnej promenáde v mestečku za Tatrami, býva dobrou príležitosťou preskúmať kondíciu poľského biznisu aj politiky. Jedna z najpamätnejších udalostí sa mi tu prihodila pred piatimi rokmi, keď vtedy na vrchole síl a moci poľský premiér Donald Tusk ohlásil, že Poľsko do troch rokov zavedie spoločnú menu euro.

 

Keby boli Spojené štáty členom eurozóny

Antonio Fatás

Poďme sa pozrieť na to, čo by sa stalo, keby Spojené štáty boli členskou krajinou eurozóny, keby Ben Bernanke stál na čele hypotetickej krajiny používajúcej euro, ktorá sa rozhodne ho opustiť. Predstavme si, že by Spojené štáty stáli v pozícii podobnej krajinám na periférii (Grécka, Írska či Španielska). ECB stále sídli vo Frankfurte a riadi sa hlavne nemeckou ideológiou centrálneho bankovníctva.

 

Čínski kapitalisti skupujú potichu Ameriku

Vladimír Gešperík, Capital Markets

Napriek vyhrotenej situácií okolo vládneho dlhu USA, rozpočtu pre budúci rok ako aj dlhovému stropu, ktorou si radikálna frakcia republikánov pripravuje pozície pre budúcoročné doplňovacie voľby do amerického Kongresu život na Wall Street sa nezastavil, skôr naopak.

 

Európsku úniu treba prehodnotiť

Lars Seier Christensen, Saxo Bank

O politiku sa zaujímam už detstva. Dánske referendum o členstve v Európskom hospodárskom spoločenstve si preto pamätám, aj keď som mal vtedy len deväť rokov. Volebné noci boli vždy vzrušujúce a navyše som mohol ostať hore o niečo dlhšie ako zvyčajne.

 

Najväčší experiment v histórii

Ronald Ižip, Trim Broker

Aj keď si mnoho ľudí myslí, že kvantitatívne uvoľňovanie v podaní Fedu je najväčším finančným experimentom v histórii, nie je to tak. Oproti jeho $85 miliardám mesačne tlačí centrálna banka Japonska $75 miliárd do trojnásobne menšej ekonomiky. Politika BOJ je dielčou stratégiou grandiózneho plánu premiéra Abeho ako dostať Japonsko zo štvrťstoročnej stagnácie. Po roku abe-ekonomiky sú však výsledky neisté. To, čo však isté je, že po podobnej ceste kráčame aj my.

 

Slováci už naliali stovky eur do bánk

Juraj Karpiš, INESS

V poslednej prezentácii člena bankovej rady ECB Benoîta Coeuré je aj obrázok vyzdvihujúci zlepšenie kapitálovej primeranosti bánk . Finančná páka, s ktorou európske banky pracujú, klesla z 34 na 24. Znamená to, že aktíva, ktoré banky držia, sú už „len“ 24-násobkom ich kapitálu.

 

Románik storočia sa skončil

Jan Macháček, novinár

Na Voxa píše Andres Åslund že večierok krajín skupiny BRIC (Brazília, Rusko, India, Čína) už skončil. Dodajme ešte, že autor nehovorí, že sa niekedy hovorí BRICS (patrí sem ešte Juhoafrická republika, ktorá tento rok hostila summit BRICS), a dodajme ešte, že titulok o tom, že krajiny BRIC už nie sú, čo bývali, mal na titulnej strane časopis Foreign Affairs už na konci minulého roka.

 

Keď stroje nahradia ľudí

Katarína Obická, Patria Direct SK
Doteraz mali technológie tendenciu uľahčovať ľuďom životy, no budúcnosť môže priniesť aj negatívne dôsledky technického pokroku. Pri pohľade do histórie bola nerovnosť vždy problémom, ktorý robil vrásky na čele politikom, no trh si vždy našiel cestu, ako si s ňou poradiť. Riešenie tohto problému tkvie v každom z nás – v schopnosti pracovať, učiť sa a svojou činnosťou vytvárať hodnoty.

 

Čínu čaká neodvratný kolaps

Jiří Soustružník, investor

Nesnažte sa (aj pre udržanie sociálnej stability) o udržanie relatívne vysokého rastu, pretože výsledkom bude kríza, pravdepodobne dlhová. Dosiahnite nižšieho rastu s rastúcim podielom spotreby a príjmov domácností na HDP, ten zaistí stabilitu ekonomickú i sociálnu.


Pochovajte dlhy alebo eurozónu

Pierre Pâris a Charles Wyplosz

Ak je dlh neudržateľný, zostáva otázkou len to, ako a kedy sa dostaví ďalšia kríza. Jeho zníženie môže nastať niekoľkými spôsobmi. Prvým z nich sú rozpočtové prebytky, tento spôsob však zaberie desaťročia. Navyše dnes nie je čas na jeho uplatnenie, bolo by to tak v prípade, keby mohla oživenie naštartovať monetárna politika či exporty.

01 - Modified: 2005-11-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vírus zabijak poletuje, našťastie, medzi vtákmi
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:21