StoryEditor

Inflácia sa zlepšuje. Ciele ECB však neplní

02.12.2013, 10:39

Za prudkým rastom Bitcoinu sú natlačené peniaze, tvrdí Faber Na fundamenty vcelku chudobný pondelok dokázal byť predsa len rozhýbať trhy v dôsledku dohody Iránu ohľadom utlmenia ich jadrového programu. Irán, však k dohode nepristúpil bez podmienok. Výmenou za spomínanú dohodu Irán požadoval zmiernenie a odstránenie viacerých sankcií, ku ktorým zaraďujeme najmä tieto: vývoz ropy, autodielov, zlata, drahých kovov. Ak by dohoda nebola dosiahnutá, tak Obamova administratíva by nebola schopná zabrániť uvaleniu ďalších sankcií voči Iránu.

Sankcie sa odstraňujú dvomi spôsobmi. Ak boli zavedené vo forme vládneho nariadenia – pôjde o ľahký krok, kde Obamova administratíva môže pristúpiť k okamžitému uvoľneniu sankcií. Takto učinila v prípade okamžitého uvoľnenia 7 mld. USD, ktoré Irán držal na zahraničných účtoch. Dôležitejšie bude sledovať uvoľnenie sankcií, ktoré boli uvalené vo forme zákona.

Na ich zrušenie je totiž potrebná dohoda Bieleho d omu aj Kongresu. V utorok ponúkol makroekonomický kalendár dáta spotrebiteľskej dôvery z americkej ekonomiky, ktoré boli horšie ako sa očakávalo a USD na páre s JPY okamžite po zverejnení správy strácal - 0.25 %. Streda bola bohatá na fundamenty a prvý potešujúci sa objavil z nemeckej ekonomiky v podobe zlepšujúcej sa spotrebiteľskej dôvery.

V kombinácii s dohodou uzatvorenou medzi Merkelovu a Sociálnymi demokratmi bola vytvorená cesta DAXu k tvoreniu nových maxím prevyšujúcich 9 300 bodov. Ekonomické výsledky z americkej ekonomiky boli tiež prekvapením. K tým pozitívnym možno iste priradiť pokles počiatočných žiadostí o podporu v nezamestnanosti. Nežiaduce sa však ukázali objednávky tovarov dlhodobej spotreby, ktorých pokles indikuje narušenie ekonomického rastu najväčšej ekonomiky sveta. V britskej ekonomike sme sa dočkali ekonomického rastu za 3Q, ktorý bol na úrovni trhových očakávaní.

V pozadí, však vidieť slabé obchodné dáta, ktoré by mohli výsledky za 4Q mierne stiahnuť. Štvrtkové obchodovanie bolo značne ovplyvnené Dňom vďakyvzdania a s tým súvisiacimi zatvorenými finančnými trhmi. Najzaujímavejšími sa javili dáta z nemeckej ekonomiky, ktorej predbežná inflácia poskočila na +1.30 % na ročnej báze. Nemecký DAX tvoril nové maximá, nehľadiac na zníženú likviditu a tento rok už stihol pridať viac ako 23 %. Koniec týždňa boli americké trhy otvorené len v skrátenom režime a zo starého kontinentu obchodníci dôkladne sledovali výsledky rýchlych odhadov ročnej inflácie, ktorá sa vyvíja žiaducim smerom a mierne rastie. Pozitívne dáta inflácie znamenajú, že ECB bude pravdepodobne ustupovať od uvoľnenej menovej politiky, čo poskytuje euru fundamentálny support a aj aktívam denominovaným v eur.

Teda DAX by mohol ku koncu roku ešte čosi pridať, ak nepristúpi centrál ne banka k ďalšiemu znižovaniu úrokovej sadzby, čo sa na najbližšom zasadnutí 5. decembra neočakáva. Z korporátnych akcií v minulom týždni najviac zaujali nasledovné dve. Prvou je nemecká spoločnosť Fresenius Medical, ktorej akcie vzrástli v uplynulom týždni o 7.48 percenta. Dôvodom bola dohoda amerických regulátorov o tom, že avizované škrty v objeme 9.4 percenta, ktoré sú využívané ako príspevok na zakúpenie dialýzových prístrojov, sa neuskutočnia. Akcie spoločnosti tak rástli najviac za posledných 5 rokov.

Naopak, akciám francúzskej spoločnosti Accor sa vôbec nedarilo, nakoľko manažment ohlásil zásadnú reorganizáciu. Tá spôsobí zvýšenie nákladov a zníženie cash flo w firmy, čo podľa finančného domu Jefferies povedie v najbližšom období ku generovaniu strát. Akcie toto rozhodnutie ocenili poklesom o 4.74 percenta. V budúcom týždni nás čaká bohatší ekonomický kalendár. V pondelok sa dozvieme výsledky Indexu nákupných manažérov z hlavných európskych ekonomík aj za EÚ ako celok. V utorok sa najzaujímavejším javia výsledky španielskej nezamestnanosti.

V stredu sa dozvieme HDP za eurozónu a výsledky americkej obchodnej bilancie a predajom nových domov. Štvrtok prekypuje dôležitými zverejneniami v podobe HDP a počiatočných žiadostí o nezamestnanosť v USA a zverejnením úrokových sadzieb v podaní ECB a BoJ. Týždeň uzatvoria americké NFP a miera nezamestnanosti a nemecké továrenské objednávky.

01 - Modified: 2005-10-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bartoviča získalo Chicago
01 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 02 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 03 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 04 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo čaká trh práce po spomalení inflácie?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:33