StoryEditor

Priemernú mzdu nevidia dve tretiny

17.09.2013, 00:00

Priemerná mzda na Slovensku dosiahla vlani vyše 800 eur. Zamestnaní Slováci však pri takomto čísle zväčša iba neveriacky krútia hlavou, keďže na túto úroveň si vlani nesiahli až takmer dve tretiny z nich. Pre každého desiateho Slováka zamestnaného na plný pracovný čas bola dokonca vlani realitou mzda nižšia ako 400 eur v hrubom, respektíve 340 eur v čistom. Vyplynulo to z našich prepočtov uskutočnených na základe údajov Štatistického úradu SR.

Najčastejšie sa so mzdou do 340 eur v čistom stretávajú zamestnanci v ubytovacích a stravovacích zariadeniach, kde je takto nízky zárobok dobre známym až pre tretinu z nich. Na druhej strane však práve v tomto odvetví ide často o pozície, ktoré umožňujú prilepšiť si vo forme tzv. tringeltov. S takto nízkym platom sa však stretáva aj 30 percent administratívnych a podporných pracovníkov.

Najvyšší podiel zamestnancov s čistým platom do 340 eur bol vlani v Prešovskom kraji, kde takto nízku výplatu dostávalo 15 percent zamestnaných na plný pracovný úväzok. Viac ako jedenásťpercentný podiel zamestnancov s takto nízkymi platmi bol však realitou aj v Nitrianskom a Banskobystrickom kraji. V trnavskom regióne mali takíto zamestnanci podiel viac ako 10 percent, v Žilinskom, Košickom a Trenčianskom kraji ich bolo približne 9 percent. Ani život a práca v Bratislave a okolí však nie sú zárukou hviezdnych zárobkov. Vlani v tomto regióne zarábalo menej ako 340 eur v čistom až takmer 8 percent zamestnaných.

Nízke platy, pod 340 eur v čistom, sa týkajú častejšie žien ako mužov. Rozdiely sú však zjavné aj v závislosti od veku a nízke mzdy sú častým javom najmä medzi nováčikmi na pracovnom trhu. Zároveň platí, že čím nižšie vzdelanie, tým aj väčšia pravdepodobnosť takto nízkeho mesačného zárobku.

Eva Sadovská, analytička Poštovej banky

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 16:33