StoryEditor

Videli v ňom španielsky Google. 10 rokov však klamal celý svet

15.10.2014, 00:00
Jenaro Garcia Martin presvedčil celý svet, že má úspešnú firmu. Skutočnosť však bola iná.

Španielsky startup Let’s Gowex SA zarábal na tom, že poskytoval verejné wi-fi v mestách po celom svete. Ako sa ale nedávno ukázalo, väčšina jeho zmlúv neexistovala. Neexistovali ani tržby ani zisk. A takto to trvalo desať rokov.

Prototyp úspechu

Dnes je firma Let’s Gowex v bankrote. Býval to však úspešný startup s globálnymi ambíciami, ktorý dávala španielska vláda za vzor všetkým mladým biznismenom. „Španielsky Google“, firma, ktorú založil dnes 46 -ročný Jenaro Garcia Martin bola ovenčená cenami z celého sveta za inovácie a prínos spoločnosti. A pritom šlo o jeden veľký podvod. Zaujímavá je aj postava samotného podnikateľa. V roku 1986 prišiel o oboch rodičov pri automobilovej nehode. Sám mal podľa vlastných slov 24 zlomenín a strávil nejaký čas na vozíčku. Svojim kolegom často a otvorene rozprával, ako mu nehoda zmenila život. To bolo zrejme to jediné, v čom Jenaro G. Martin neklamal. Jeho životopis je plný nezrovnalostí. Nesedí dátum štúdia na univerzite ani prax, u niektorých firiem Martin nepracoval, ako sa podarilo zistiť reportérom z agentúry Reuters.

V roku 1999 Martin založil Iber-X, firmu, ktorá vedela sprostredkovať predaj a výmenu voľných minút v rámci paušálov operátorov. Niekedy v roku 2008 sa firma dostala do krachu, pretože uvádzala nepravdivé výsledky hospodárenia. Zdá sa, že Jenaro Garcia Martin si tento zvyk preniesol do novej firmy Let’s Gowex, ktorá vznikla pred desiatimi rokmi. Táto firma zaplatila aj kompenzáciu operátorom, ktorú zavinil Iber-X vo výške asi 140 tisíc eur. Nebolo to však také jednoduché. Už vtedy okolo Gowexu figurovalo viacero firiem, ktoré „vlastnili“ Martinovi príbuzní a prelievali si peniaze medzi sebou. „V podstate sme začali s tromi firmami, ktoré fungovali nasledovne: Jedna firma účtovala Gowexu, Gowex druhej firme a tá zase prvej. Bol to trojuholník. Takáto štruktúra nám umožňovala navyšovať kapitál,“ vysvetlil Martin na súde.

Zázrak v čase krízy

V roku 2010 vstúpil španielsky Gowex na burzu s veľkou slávou. Pred vstupom na burzu firma reportovala tržby 35 miliónov eur a čistý zisk 2,9 milióna. Už to bolo podozrivé – väčina španielskyhch firiem, ktoré tiež debutovali na burze v tom čase, vykazovali stratu. Rok 2009 bol totiž krízový a pre Španielsko, lapené v eurovale to platilo dvojnásobne. Investori sa však na to nepozerali. V prvý deň obchodovania sa predal celý balík akcií, ktorý predstavoval 18 percent firmy. So ziskom 20 percent.

Prvé podozrenia sa však začali vynárať pred rokom, kedy analytik Nfinance Securities Pierre Schang upozornil na to, že Gowexu sa nejako podozrivo darí. Zisk mal asi 29 miliónov eur. Straty vtedy vykazovali takmer všetky spoločnosti v IT a telekomunikáciách od startupov po Telefónicu. Navyše upozornil na amatérsku korporátnu štruktúru – celé vedenie tvoril Garcia Martin, jeho žena Florencia Mate a finančný riaditeľ.

Wifi z auta, ktoré nebolo

Na súde sa ukázalo, že iba desatina z vykázaného zisku 29 miliónov eur bola pravdivá. Väčšina zmlúv, ktoré mal Gowex uzatvorené, nikdy neexistovala. Napríklad zmluva s Buenos Aires a miestnym metrom, ktorá mala mať hodnotu 12 miliónov dolárov. Gowex uvádzal, že sa dohodol s mestom a jeho firmami na dodávke verejnej wi-fi siete na verejných priestranstvách. Mesto však poprelo, že by zmluvu s firmou niekedy uzatvorilo. Podobne to bolo aj so zmluvami v Paríži, Madride a iných mestách.

Zaujímavé však je, že Garcia Martin platil všetky dane načas. A odvádzal ich, ako keby mal naozaj multimiliónový zisk. Odvádzal 27 percentnú daň zo zisku a načas chodili aj výplaty a faktúry. Banky totiž jeho firmám nemali dôvod neveriť, takže mu radi poskytovali veľké pôžičky. Navyše tu boli aj peniaze z burzy. Tie Jenaro údajne použil na vývoj auta, ktoré malo priniesť internet do odľahlých oblastí Španielska. Keď ho prišli skontrolovať úrady, namontoval wi-fi do svojho vlastného auta a tvrdil, že takých áut má desiatky. Samozrejme, nič také neexistovalo.

Rozprávky je koniec

V lete roku 2014 mal Gowex hodnotu dve miliardy dolárov. Nikto vtedy netušil, čo sa deje pod pokrievkou. Až na kontroverznú firmu Gotham City Research, ktorá stavila na pokles týchto akcií a stanovila cieľovú cenu akcií na nula eur. O dva dni už bola trhová cena Gowexu 870 miliónov eur. O dva týždne sa Jenaro Garcia Martin sám prihlásil na úradoch s tým, že jeho firma je podvod. Dnes je firma z burzy odpísaná a jej akcie majú nulovú hodnotu.

Španielsky podnikateľ sa však nevzdáva. Ako povedal na súde, „Veľmi ľutujem to, čo sa stalo. Bola to pre mňa životná lekcia. Ale už sa teším, ako po návrate z väzenia spustím svoj nový obrovský projekt,“ hovoril s nádejou. Ťažko však povedať, či sa jeho sen stať sa „španielskym Googlom“ niekedy splní.

01 - Modified: 2006-11-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Reklama po rusky
01 - Modified: 2017-05-15 08:56:39 - Feat.: - Title: Ázia prudko bohatne. Tamojší milionári porážajú Európanov aj Američanov 02 - Modified: 2016-01-19 14:17:07 - Feat.: - Title: Nožnice sa roztvárajú stále viac. 62 superboháčov vlastní toľko, ako polovica sveta 03 - Modified: 2015-12-26 19:21:58 - Feat.: - Title: Milionárske Vianoce: Koľko minuli tí najbohatší za darčeky tento rok? 04 - Modified: 2015-12-04 22:00:02 - Feat.: - Title: Pohľad na svet očami milionára prekvapí 05 - Modified: 2015-12-04 22:00:02 - Feat.: - Title: Pohľad na svet očami milionára prekvapí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 09:59