StoryEditor

Vedia vaše investície zarábať? Alebo inak: Máte plán B? (komentár dňa)

03.11.2015, 23:00
Po viac ako šiestich rokoch rastu kapitálového trhu je to celkom logická a adekvátna otázka.

Žiadny trend netrvá večne a aj súčasný globálny optimizmus nahradí skôr či neskôr skepsa. Stane sa len ďalšou epizódou z mnohých. Najmä keď vieme, že k súčasnému rastu by nedošlo, alebo by už pred rokmi skončil, bez dlhodobého tlačenia peňazí a neštandardnej podpory zo strany centrálnych bánk.

Je teda na mieste opýtať sa, ako budú investície, ktoré držíte roky a odviedli vám skvelú službu, reagovať, ak sa trh zastaví alebo začne klesať? Ak vlastníte inštrumenty ako akcie, listy podielových fondov, ETF (long) alebo dlhopisy, potom vo väčšine prípadov pri poklese trhu, na ktorý sú tieto aktíva naviazané, zažijete pád spoločne s trhom. To je úplne v poriadku. Väčšinou je to totiž popísané v prospekte týchto jednotlivých nástrojov. Ich podstatou je kopírovať daný trh.

Je to ľahšie ako by sa mohlo zdať

Pri stagnujúcom trhu sa cena investície síce zásadne nemení, no je potrebné myslieť na všadeprítomné poplatky za držanie a správu takýchto investícií. Tie sa účtujú bez ohľadu na výkonnosť. Pri ročnom zúčtovaní sa potom môžete ľahko dočkať celkovo zápornej výkonnosti. Ak nechcete strácať čas sledovaním červenej nuly, alebo zo sentimentálnych dôvodov zotrvávať pri neperspektívnom aktíve len preto, že vám v minulosti dobre slúžilo, je na mieste pripraviť si záložný plán.

Viem si predstaviť prvé myšlienky, ktoré vás napadajú: to sa ľahko povie, ale ťažko urobí. Veď mi trvalo roky, než som našiel tie správne nástroje a teraz mám ísť do neistoty? Riešenia však nie sú také komplikované, ako sa môže zdať a keď je potreba ich hľadať akútna.

Dostupné technológie

Všetky vyššie uvedené druhy investičných nástrojov majú jeden spoločný menovateľ - LONG ONLY. Znamená to, že ich musíte najskôr lacnejšie kúpiť a až následne drahšie predať. Inak sa zisk nedostaví. Vedzte však, že k väčšine uvedených druhov nástrojov existujú reverzné tzv. SHORT alternatívy. Tie dávajú majiteľovi možnosť najprv aktívum za určitú cenu predať, a ak trh podľa predpokladov klesne, tak rovnaké množstvo aktíva neskôr kúpiť, ale lacnejšie. No a zisk je na svete aj na klesajúcom trhu.

Predtým boli tieto funkcionality prístupné len veľkým bankám alebo investičným spoločnostiam. Dnes, vďaka prepojeniu informačných technológií a finančných inštitúcií, sú tieto nástroje dostupné aj pre bežných investorov. Ak sa teda rozhodnete začať preskúmavať vhodné nástroje, stačí zadať do vyhľadávača na vašej investičnej platforme slovíčko SHORT a nástroj, pri ktorom predpokladáte pokles.

Možnosťou sú opcie

Ak nechcete do jednotlivých investícií viazať príliš vlastných prostriedkov, môžete využiť tzv. CFD, teda kontrakty, kedy špekulujete na rozdiel v cene, ale využívate zároveň vypožičané prostriedky – takzvanú finančnú páku. CFD je možné na rovnaké aktívum kupovať aj predávať. Ak nenájdete napríklad short variant pre niektorý podielový fond alebo dlhopis, je dobré pozrieť sa na index, s ktorým sa cenný papier porovnáva. Ten sa určite shortovať dať bude.

Na stagnujúcom trhu existujú aj iné možnosti, napríklad opcie. Tu si napríklad stanovíte dve cenové bariéry, v ktorých očakávate, že sa váš nástroj bude pohybovať, alebo môžete špekulovať na pokles volatility.

Zmena samého seba

Pre rastúci, klesajúci alebo stagnujúci trh je tu ešte jedna permanentná alternatíva, ktorú som pred rokmi sám zvolil. Skrátil som svoj investičný horizont z rokov na týždne, dni a niekedy len hodiny. To však znamená komplexnú zmenu seba samého. Z investora, ktorý raz za čas zašiel do banky a urobil na základe niekoho odporúčaní investície, sa zo mňa stal investor, ktorý si obchoduje sám, kupuje a predáva kedy a čo chce a de facto odkiaľkoľvek.

Na záver si tu dovolím heslo, ktoré mi už veľakrát v živote pomohlo. „Kto nechce, hľadá dôvod, kto chce, hľadá spôsob.“


 

01 - Modified: 2007-10-30 14:52:00 - Feat.: 0 - Title: Európania sledujú kultúru najčastejšie v televízii a rozhlase
01 - Modified: 2024-04-22 11:29:29 - Feat.: - Title: Máte voľných 10, 100 alebo tisíc eur? Pri tisícke by vaša rezerva mala byť aspoň šesťtisíc eur, tvrdí expert 02 - Modified: 2024-04-19 12:50:44 - Feat.: - Title: XTB ponúka vyššie úroky z neinvestovaných prostriedkov a uľahčuje začiatky v investovaní 03 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 04 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 05 - Modified: 2024-04-15 05:38:42 - Feat.: - Title: Všetko najlepšie, investičné fondy!
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:35