StoryEditor

Slovenská inflácia je obeťou eura a ropných hier (komentár dňa)

26.08.2015, 00:00

Keď pred necelými dvoma rokmi Česká národná banka posunula počas jednej hodiny kurz českej koruny o zhruba šesť percent v jej neprospech, bolo to českou verejnosťou vnímané negatívne a pre politikov sa z toho stala vďačná téma. Populisti sa stavali a stále ešte stavajú do čela davu a vinia centrálnu banku z manipulácie meny proti záujmu vlastných obyvateľov.

Krátkodobú bolesť nahradí dlhodobá úľava

Záleží však na uhle pohľadu. Určite je pravdou, že takáto zmena, ešte ku všetkému v novembri pred koncom kalendárneho a teda aj účtovného obdobia, nebola pre firmy ideálna. Najmä pre tie, ktoré väčšiu časť svojej produkcie vyvážajú a svoje tržby tak musia vymieňať za lokálnu menu pri silnejšom kurze. Podobné je to s kontraktmi na budúce obdobie, kde cenotvorba vychádza z relatívne silnej domácej meny.

Niekedy však dočasná krivda môže priniesť dlhodobé ovocie alebo medicínsky povedané: krátkodobú bolesť nahradí dlhodobá úľava. Podobné je to tak aj v ekonomike. Dlhodobý záujem by mal vždy prevážiť nad tým krátkodobým, i keď je populisticky vďačnejší. Aby som však nehovoril len teoreticky, uvediem dva príklady. Júlová inflácia v ČR dosiahla hodnotu 0,5 percenta, čo je síce nízke, ale kladné číslo. Pričom prognóza ČNB na ďalší štvrťrok roku 2015 očakáva 1,6 až 1,8 percenta.

Ceny klesajú už dva roky

Na rozdiel od ČR inflácia na Slovensku dosiahla v tom istom období medziročne pokles o 0,2 percenta. Je to taktiež nízka hodnota, ale záporná! Teda negatívny signál pre domácich spotrebiteľov, že každým dňom sú veci a služby lacnejšie. To čo možno kúpiť zajtra lacnejšie, netreba kúpiť dnes, a možno tak ušetriť. Je to veľmi zjednodušené, ale v podstate je to tak.

Posledné kladné hodnoty inflácie boli v SR dosiahnuté v decembri 2013, takže ceny väčšiny vecí klesajú už takmer dva roky. Tak prečo sa ponáhľať s nákupmi? Toto je veľmi nebezpečná mantra, ktorú ak prijme aj posledný obyvateľ malej dedinky pod Tatrami, tak sa len ťažko mení a väčšinou tento stav zmení až prudký šok.

Zbabelé lokálne hry s menami

Aká by bola inflácia v Čechách, ak by bola koruna bez intervencie o približne šesť percent silnejšia a naopak, aká by mohla byť inflácia na Slovensku, ak by centrálna banka mala možnosť podporiť domácu ekonomiku oslabením lokálnej meny a urobila to? Je to samozrejme len akademická otázka, ale pravdepodobne by bol výsledok opačný ako dnes. Takže inflácia na Slovensku a pokles cien v Česku.

Niekto môže považovať tieto hry s lokálnymi menami za zbabelé a voči ostatným štátom, ktoré túto možnosť nemajú, nefér, ale ruku na srdce, kto volí politikov, ktorí volia bankárov centrálnych bánk? Zahraničie alebo domáci? Majú zahraniční investori úprimný záujem na našom raste a blahobyte, alebo sa naopak snažia využívať všetky slabosti globálnej ekonomiky pre vlastný prospech? Odpoveď je jednoduchá.

Devalvácia juanu ešte nie je na konci

Možno práve preto za posledné dva roky devalvovala Kórea svoju menu o 15 percent, Japonsko o 40 percent a Čína sa preto pred niekoľkými dňami rozhodla, že doženie tento handicap taktiež. Existuje totiž viac ako 70 percentná korelácia medzi infláciou a tvorbou nových pracovných miest. Pri HDP ​​je táto závislosť dokonca ešte o niečo vyššia. Teda ak rastie inflácia, tvoria sa nové pracovné miesta a rastie HDP.

V prípade Číny sa vzhľadom k dlhodobo vysokým exportom predpokladá, že každé jedno percento znehodnotenia vlastnej meny sa vráti v podobe až jedného percenta rastu HDP. Ak sa teda Čína bude chcieť vrátiť k dvojcifernému číslu rastu HDP, je pravdepodobné, že devalvácia jej meny ešte zďaleka nie je na konci.

Benzín by stál polovicu

Zároveň je pravdou, že na infláciu majú zásadný vplyv aj ceny ropy. Tá vlani v júli stála 114 dolárov za barel a dnes sa pohybuje pod 50 dolármi. Cena kľúčovej vstupnej suroviny pre ocenenie de facto akejkoľvek produkcie a činnosti sa teda znížila o viac ako polovicu. Preto mi prosím dovoľte na záver trochu odľahčiť tému.

Sláva pumpárom v oboch našich krajinách, že na pokles cien ropy nereagovali pružnejšie a nešetrili tak naše peňaženky! Dokážete si predstaviť, že by benzín stál polovicu toho čo pred rokom? Ako by potom vyzerali údaje o inflácii? Chlapci ďakujeme! :)

01 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 02 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 03 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 04 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo čaká trh práce po spomalení inflácie?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:13