StoryEditor

Akcie boli plné radosti a pokoja (komentár)

14.06.2013, 00:40
Európske akcie vymazali takmer celé straty, Dow Jones vyletel na 15 000.

Štvrtkové obchodovanie prinieslo len málo fundamentálnych vzruchov a tak sa stroje sústredili predovšetkým na technické setupy. Z východnej seansy sme si do Londýna priniesli pád japonského Nikkeiu až o 6,5% a zlomenie silnej supportnej linky 95.00 pri páre USDJPY. Pár sa počas Londýna pozrel až na 94.00, no poobede bol vytiahnutý smerom nahor znova na 95.00, čo samozrejme poslalo akcie nahor.

Prudké prepady na akciových parketoch poslali európske indexy silnejšie nadol a tie otvárali s väčšími gapmi, DAX napríklad otvoril pod úrovňou 8000 bodov. Absencia negatívnych správ počas európskeho obchodovania, rast EURUSD a stabilita na trhu dlhopisov priniesla nákupy prepadov a európske akcie tak vymazali takmer celé straty, ktoré dosahovali necelé 2%. Podržanie momentálne hlavného menového páru sveta, USDJPY, pri hranici 94.00 a následný ramp nahor poslalo indexy počas americkej seansy strmo nahor. Index SPX testoval po otvorení trhov level 1600 dolárov, druhýkrát za posledné dni a znova nastal silný odraz, až o 40 bodov počas jedného dňa. Dow Jones bol na tom podobne a vyletel po aktivovaní nákupných objednávok na úrovni 15 000. Akciám pomohol aj EURUSD, ktorý zaváňa testom 1.35ky, pravdepodobne už zajtra alebo v pondelok.

USTčka prekvapivo v zelenom, aj napriek zlej 30 ročnej aukcii, ktorá „prajsla" bondy na 3.355%, o 3 bps viac nad yieldom na trhu a celkovo najvyšším výnosom od marca 2012. Prvotný predajný tlak na dlhopisoch bol okamžite skúpený a tak cena dlhopisov končí dnes v zelenom a výnosy zaznamenali mierny pokles.

Z komodít zaujala ropa WTI, ktorá sa vznáša nad 95 USD/b., a ku koncu pitového obchodovania si to namierila až na level 97 dolárov. Komoditám dnes prial znova slabý dolár, aj keď drahé kovy boli sellované. Obchodovanie je tak rozpačité a na trhoch je výrazná volatilita. Každá nočná seansa tak môže priniesť zaujímavé obchodné setupy príležitosti a preto je na trhu rozhodne príležitosť pre nespavých. Americký akciový koktejl končí v zelenom a predáva štafetový kolík do Ázie, kde určite uvidíme aspoň 1% gap smerom nahor na Nikkei. DJIA +1.22%, SPX +1.49%, NDX +1.26.

Peter Bukov

senior analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:42