StoryEditor

Sýria je opäť v centre diania (komentár)

05.09.2013, 07:29
Zahraničný výbor senátu prijal vojenskú rezolúciu. Na ťahu je teraz kongres.

Počas európskej obchodnej seansy sme sa dozvedeli nový stav hrubého domáceho produktu v eurozóne. Dáta investorov potešili, keď medziročne HDP síce klesol o pol percenta, avšak analytici očakávali výraznejší pokles. Ďalšie pozitívum prišlo z Nemecka, v ktorom vzrástol index nákupných manažérov na 52.8 bodu. Tento istý index bol vyhlásený aj vo Veľkej Británii, kde vystúpil až na 60.5 bodu a výrazne tak pomohol britskej libre, ktorá v páre s dolárom vzrástla o viac ako 50 bodov.

Po pozitívnych správach v Európe prišlo aj krátke vytriezvenie v podobe údaju o poklese maloobchodných tržieb v eurozóne. Hlavné európske akciové indexy tak ukončujú obchodovanie v tesnom zisku: FTSE100 +0.10 %; CAC40 +0.16 %, DAX +0.19 %. Oveľa výraznejšie zisky si v stredu pripísali obchodníci špekulujúci na rast eura. Spoločná európska mena si, podobne ako britská libra, v páre s dolárom pripísala približne 50 bodov a dostala sa tak nad úroveň 1.32 EUR/USD.

V USA opäť panovalo v stredu mierne napätie kvôli Sýrii. V noci z utorka na stredu prijal zahraničný výbor amerického senátu rezolúciu schvaľujúcu vojenskú operáciu v Sýrii s termínom do 60 dní a opciou na možné predĺženie o 30 dní. Zastavil však špekulácie možnom pozemnom útoku pechotou. Na ťahu je teda kongres. Z makroekonomických udalostí ovplyvňujúcich americký dolár zaujal aspoň aktuálny stav obchodnej bilancie, ktorá je v deficite viac ako 39 miliárd dolárov. Niektoré ekonomické webové servery pomenúvajú túto udalosť už automaticky obchodný deficit, namiesto stav obchodnej bilancie USA.

Po utorkovom raketovom raste si aj v stredu pripísala Nokia zaujímavý zisk viac ako 1 percento. Microsoft opäť klesal. V automobilovom sektore vzrástla cena akcií automobilky Ford, ktorá si pripísala skoro 1.5%, aj napriek vyhláseniam agentúry Moody's, o očakávanom poklese ziskov niektorých automobilových výrobcov, medzi ktorými bol aj spomínaný Ford.

Marek Šimo

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:36