StoryEditor

Koniec "Ľadovej zimy" prináša nové príležitosti (komentár dňa)

Bývali časy, keď našinec touto dobou riešil otázku, či Vianoce budú na snehu či na blate. Zdá sa však, že globálne otepľovanie túto zaujímavú tému pre spoločenskú konverzáciu dlhodobo zmietlo zo stola, lebo pri nočných decembrových teplotách nad desať stupňov a minime zrážok sa nie je o čom baviť.

Ponechajme teraz bokom neplodnú diskusiu o tom, či za októbrové teploty v decembri môže človek (skleníkové plyny) a poďme sa v čase vianočnom ľahko zamyslieť nad tým, čo eliminácia "Ľadovej zimy" ako ročného obdobia môže znamenať z ekonomicko-finančného hľadiska.

Dočasne alebo permanentne

Sezónny nástup vykurovacej sezóny na zaľudnenej severnej pologuli bol samozrejme tradične pozitívny impulz pre energetické odvetvia a na to naviazané komodity prevažne fosílneho charakteru. Neexistencia zimy samozrejme týmto odvetviam kruto nepraje, čo je samozrejme vidieť nielen na hynúcich cenách uhlia, plynu a ropy, ale dokonca aj na tvrdých makroekonomických dátach.

Napríklad jesenné údaje o priemyselnej výrobe v najväčšej ekonomike sveta - v USA - sú už negatívne ovplyvnené slabým výkonom energetického sektora a ďalších utilít. Tieto sektory resp. tí najchytrejší v nich v top manažmente potom budú musieť zvažovať to, či negatívne ponukový šok v podobe teplých zím je dočasnou alebo permanentnou záležitosťou.

Rast tržieb a HDP

Odchod zimy ako ročného obdobia má však svoje jednoznačné hospodárske klady. Sektor, ktorý z takéhoto vývoja môže asi najviac profitovať, je stavebníctvo, lebo pri teplotách vysoko nad nulou sa dá nepretržite stavať. Pozitívny impulz teplého zimného počasia sa v podobnom duchu prejaví aj v doprave, pričom asi to najväčšie plus možno čakať v maloobchode. To, čo totiž spotrebitelia ušetria na cenách energií, môžu minúť v obchodoch, čo zdvihne tržby a HDP.

Až si teda športovo založené rodiny budú po Vianociach baliť na hory miesto lyží horské bicykle a kolobežky, nemusí to nutne znamenať pre ekonomiku len ujmu. Koniec koncov po peknej pešej silvestrovské prechádzke možno rovnako dobre posedieť a utrácať za jedlo a pitie na vonkajšej záhradke ako po lyžovačke v ski bare.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-12-16 15:50:03 - Feat.: 0 - Title: Gazprom od januára zvyšuje cenu plynu pre Bielorusko temer o 20 %
01 - Modified: 2024-04-22 09:43:11 - Feat.: - Title: Minulý víkend v plavkách, tento snežilo. Apríl sa naozaj zbláznil, aké nás čaká počasie ďalšie dni? 02 - Modified: 2024-04-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Lyžiarske strediská sa uchýlili k bizarnému kroku. Cez leto skladujú sneh, aby ho mali dosť na ďalšiu sezónu 03 - Modified: 2024-04-08 22:09:49 - Feat.: - Title: Štátna akciovka mala rekordný rok, prekonala poštu aj diaľničiarov. Saková je s vedením aj tak nespokojná 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 22:35