StoryEditor

Globálna ekonomika ustála čínsky šok. Zatiaľ (komentár)

11.09.2015, 18:01
Nedávne turbulencie na akciových trhoch sú všeobecne prisudzované strachu z tvrdého pristátia čínskej ekonomiky.

To by viedlo k prudkému spomaleniu globálneho rastu. Naša analýza súčasného vývoja v globálnej ekonomike ale neukazuje, že by tieto obavy boli opodstatnené. Podľa nášho modelu zostáva tempo rastu globálnej ekonomiky v podstate bezo zmeny a pohybuje sa stále okolo 3,1 percent. Nachádza sa tak asi 0,4 percentuálneho bodu pod dlhodobým trendom.

Detailnejší pohľad ukazuje, že rozvíjajúce sa ekonomiky (EM) ďalej zápasia s ekonomickým útlmom, ich tempo rastu sa teraz pohybuje okolo 4,4 percent. Nachádza sa teda celý jeden percentuálny bod pod trendom. Trpia najmä krajiny, ktorých ekonomika je úzko spojená s komoditnými trhmi. Brazília aj Rusko sa stále potácajú v recesii a nejavia známky zlepšenia. Čínska ekonomická aktivita utrpela v auguste ďalší pokles. Vo zvyšku Ázie tiež nie sú zjavné známky širšieho zlepšenia, čo súvisí aj s prudko klesajúcim objemom medzinárodného obchodu.

V Číne dôjde k zlomovému vývoju

Napriek vyššie uvedenému je potrebné zdôrazniť, že sa konečne objavujú oblasti, v ktorých dochádza k zlepšeniu. Týka sa to najmä Indie a Južnej Kórey. Tieto dve krajiny teraz bránia tomu, aby sa EM ako celok otočili prudko nadol. Čínske spomalenie navyše nie je v porovnaní s predchádzajúcim vývojom ničím výnimočným. Zatiaľ stále nie je jasné, či sa nákaza z rozvíjajúcich sa krajín prejaví aj vo vyspelých ekonomikách. Tým by mal ale komoditný šok prospievať a teda ani zďaleka nejde o istú vec.

Prečo súčasne spomalenie tempa rastu čínskej ekonomiky budí také obavy, keď ide do značnej miery o odraz prechodných faktorov (napríklad prechodného uzavretia tovární z dôvodu snáh o zníženie emisií)? Dôvodov je niekoľko. Rastie skepsa ohľadom oficiálnych dát, sektory spojené s komoditnými trhmi spomaľujú rýchlejšie, než sa čakalo, zvyšuje sa pravdepodobnosť extrémne negatívneho vývoja, ak tomu sa pridávajú mätúce informácie od vlády, ktoré podkopávajú dôveru trhov v to, že vedenie krajiny je schopné krízu zvládnuť. Je určite možné, že v Číne dôjde k nejakému zlomovému vývoju, ale ekonomické dáta to v túto chvíľu nepotvrdzujú.

Fed by nemal prilievať olej do ohňa

Vyspelé krajiny ako celok dnes rastú asi 1,9 percentným tempom, čo je o niečo viac ako na jar tohto roku. Rast americkej ekonomiky sa pohybuje na úrovni 2,2 percent, v eurozóne to je 1,5 percenta. Japonské ekonomické aktivita teraz rastú asi o 1,4 percenta, vo Veľkej Británii sa tempo rastu pohybuje okolo 2,4 percent. Ako bolo spomenuté, čínsky a komoditný šok sa vo vyspelých ekonomikách neprejavujú tak negatívne. Turbulencie na finančných trhoch ale viedli k všeobecnému utiahnutiu monetárnych podmienok, vrátane rastu rizikových spreadov na dlhopisových trhoch a poklesu cien akcií.

Toto monetárne utiahnutie je jedným z kanálov, ktorým sa problémy rozvíjajúcich sa krajín prelievajú do vyspelých ekonomík. Kvôli nemu môže nakoniec skutočne dôjsť k spomaleniu americkej ekonomiky a ekonomickej aktivity v eurozóne. Fed by si toho mal byť veľmi dobre vedomý a nemal by prilievať olej do ohňa tým, že v septembri zdvihne sadzby.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-09-16 10:17:00 - Feat.: 0 - Title: Mintála gól potešil, ale viac by sa radoval z troch bodov
01 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 02 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 03 - Modified: 2024-04-15 12:18:53 - Feat.: - Title: Žiadne uvoľnenie a korekcia? 04 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 05 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:57