StoryEditor

Bernanke vniesol na trhy pokoj (komentár)

21.03.2013, 06:47
Šéf Fedu Bernanke oznámil pokračovanie uvoľnenej menovej politiky.

Včera sa skončil dvojdňový summit predstaviteľov americkej centrálnej banky vo Washingtone, na ktorom bolo témou číslo jeden kvantitatívne uvoľňovanie. Minulý mesiac sa totiž začali vynárať špekulácie, že na základe skutočne pozitívnych čísel z trhu práce a konečne aj zo sektora stavebníctva, by FED mohol ukončiť, alebo aspoň obmedziť QE. Tieto špekulácie však Bernanke odvrátil hneď po mítingu, keď oznámil pokračovanie uvoľnenej menovej politiky. Bernanke síce skonštatoval, že aktuálne je situácia relatívne priaznivá a počet nezamestnaných poklesol, no trh práce musí zaznamenať ešte podstatnejšie zlepšenie.

Aj v ďalšom období sa preto americká ekonomika môže tešiť na porciu 85 mld. USD počas jedného mesiaca, a to dovtedy, kým nebudú dosiahnuté už dávnejšie známe ciele FED-u. Tie sú síce iba dva, no pre vývoj ekonomiky v krajine rozhodujúce. Nezamestnanosť musí klesnúť na úroveň 6.5 % a predpokladaná inflácie musí dosiahnuť 2.5 %. FED počíta na konci roka 2013 s nezamestnanosťou medzi 7.3-7.5 % a tamojšia ekonomika by aj vďaka tomu mala vzrásť o 2.3-2.8 %.

Po troch dňoch, kedy akciové trhy po celom svete klesali, sme tak včera opäť zaznamenali zelené čísla po uzatvorení parketov: Dow Jones +0.39 %, S&P 500 +0.82 %, Nasdaq +0.77 %.

Na pokračujúce QE zareagoval americký dolár oslabením oproti väčšine hlavných svetových mien. Na páre so spoločnou európskou menou oslabil v priebehu dňa o 0.50 % a cross sa dokonca priblížil k úrovni 1.298 EURUSD.

Euru pomohlo aj predĺženie bankových prázdnin na Cypre až do nasledujúceho týždňa, čím predstavitelia EÚ, ECB a Cypru získali ďalších 5 dní na prerokovanie záchranného plánu pre daňový raj, keďže v pondelok je na Cypre sviatok.

Európske indexy taktiež uzatvárali seansu v ziskoch, a to predovšetkým vďaka zlepšenému výsledku bežného účtu platobnej bilancie eurozóny, ktorý dosiahol prebytok 14.8 mld. EUR. Konsenzus analytikov bol takmer o polovicu nižšie: FTSE -0.13 %, CAC +1.43 %, DAX +0.68 % a španielsky IBEX +1.15 %.

Ivor Lehoťan

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:46