StoryEditor

Thatcherová by mala byť vzorom pre dlžníkov

08.04.2013, 16:00
Autor:
lulu
Čo bolo prínosom politiky Margaret Thatcherovej? Analytici odpovedali pre Finweb.

Jiří Cihlář

Next Finance

Najväčší prínos pre svetovú ekonomiku mali postoje Thatcherovej v prípade nového usporiadania Európy v čase pádu Sovietskeho zväzu. Vo svojej domácej politike však bola zástankyňou monetarizmu a preslávila sa svojimi tvrdými postojmi, keď napríklad nechala sprivatizovať viacero štátnych podnikov. Nebola stúpenkyňou zvyšovania priamych daní, naopak problémy verejných financií riešila tlakom na zvyšovanie sadzieb daní nepriamych. V súčasnej vyzerajú rozhodovacej činnosti v rámci Európskej únie inak, než tomu bolo v Európe za vlády Thatcherovej. Na druhej strane, jej tvrdé postoje by mohli byť inšpiráciou v prípade riešenia kríz týkajúcich sa zadlžených štátov.

Vladimír Gešperík

Capital Markets

Reagan a Thatcherová prišli na konci strateného desaťročia 70-tych rokov a začiatkom 80. rokov, keď dezilúzia aobdobie vysokej inflácie a rastu cien ropy unavili ľudí. Zníženie daní, liberálna obroda spolu s poklesom inflácie, programom hviezdnych vojen v USA, rozvojom technológií spolu s pádom ZSSR zanechali hlboké dojmy z tejto doby a zmenili pohľad na liberálne hodnoty.

Ronald Ižip

TRIM Broker

V povojnovej Európe sotva nájdeme politika, ktorý spravil pre svoju krajinu viac ako Thatcherová. Tá sa tvrdo postavila sociálne ladeným demagógom a svojou politikou vytiahla Britániu z dlhodobej recesie. A to aj napriek tomu, že jej opatrenia jej na začiatku vládnutia priniesli silný pokles popularity. Pokiaľ sa v Európe nezačnú objavovať podobne zodpovední politici, ešte dlho budeme prešľapovať na mieste.

Martin Vlachynský

INESS

Británia bola v čase jej nástupu nazývaná Chorý muž Európy a zaostával za ostatnými západnámi krajinami v mnohých ekonomických ohľadoch. Premiérka Thatcherová spustila rozsiahlu reformu pracovného práva, ktorá pomohla zlepšiť konkurencieschopnosť upadajúceho britského priemysleu a privatizáciu extrémne neefektívnych štátnych molochov. Na druhej strane, jej úloha býva niekedy preceňovaní, jej vláda nepriniesla výraznejšie zníženie daňového zaťaženia, ani razantnejšie zefektívnejšie štátnej byrokracie. Fungovanie trhu je univerzálne, tie z jej lepších rozhodnutí by sa dali aplikovať vo všetkých ekonomikách v Európe.

01 - Modified: 2005-05-23 16:47:00 - Feat.: 0 - Title: Grécka dedička miliardového majetku Athina Onassisová sa bude vydávať 02 - Modified: 2005-05-23 17:04:00 - Feat.: 0 - Title: Dozorujúci prokurátor porušoval Trestný poriadok a maril vyšetrovanie polície 03 - Modified: 2005-05-23 17:27:00 - Feat.: 0 - Title: Náčelník ruského generálneho štábu žiadal zakročiť proti Severnej Kórei
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:19