StoryEditor

Dow Jones valcoval (trhový komentár)

28.02.2013, 06:36
Stred týždňa prekvapil svojím pozitívnym tónom.

Trhy vymazali celý pondelkový prepad a optimizmus bol všade prítomný. Ráno sa o slovo prihlásili talianski borci, ktorí sa pokúšali umiestniť emisiu dlhopisov po výraznom náraste výnosov na talianskych papieroch za posledné dni. To sa im, samozrejme, podarilo, no Taliani si výraznejšie priplatili.

Aukcie 5 a 10- ročných dlhopisov boli úspešné, no požadované výnosy vzrástli, pri 10 ročných zo 4.17% na 4.83% a pri 5 ročných z 2.94% na 3.59%. Spolu s výnosmi ale vzrástol aj dopyt investorov po týchto dlhopisoch a tak Taliani predali celú emisiu, s vyšším výnosom a vyšším dopytom. Market to zobral pozitívne a videli sme upokojenie na sekundárnom trhu.

Headlinové číslo vyšlo poobede z USA. Objednávky tovarov dlhodobej spotreby síce poklesli, no ex-transportation vzrástli o 1.9% verzus 0.3% konsenzus. To dodalo silu akciám a americké parkety sa znova zelenali. Zvyčajne bývali svedkami predajov do dobrých výsledkov, no utorok a streda boli výnimkou. Dobré dáta, spolu s prejavom Bernankeho potiahli trhy výrazne hore. Akcie vymazali celý obrovský pondelkový prepad, no ostatné trhy nenasledovali túto eufóriu. EURUSD sa len ťažko dostal cez 1.31, zlato znova spadlo pod 1600 dolárov/unca a výnosy na 10 ročných UST sú stále pod 2%.

Celkovo tak znova vyštartovali iba americké akcie, ktoré stále nemajú dosť a pravdepodobne budeme atakovať historické maximá. Dow Jones k tomu má už na skok, no doposiaľ sa mu to nikdy nepodarilo. Dow Jones má štvrtý deň v rade pohyb o tri cifry, prvýkrát od novembra 2011. Stále však zostáva pod historickými maximami a preto sú dlhé pozície riskantné.

VIX vyzerá strašidelne a po obrovskom skoku koncom decembra, ktorý bol okamžite vymazaný, sme videli mega výskok aj v pondelok. V stredu však tento rast vymazal. Hedge oproti rastu akcií tak nie je v móde a implikovaná volatilita pre index SPX ostáva blízko rekordných miním. Američania však svoje zisky udržali a končia tak stredu v silných prírastkoch: DJIA +1.27%, NAS +1.04%, SPX +1.28%.

Peter Bukov

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:51