StoryEditor

Zlato všetci nenávidia (komentár dňa)

01.08.2013, 00:10
Žltý kov nie je vôbec prekliaty. Investícia do neho môže byť stále výnosnou.

Ak v tomto momente existuje jedna komodita, ktoré je tak nejako univerzálne nenávidená takmer všetkými, je to nepochybne zlato. Od svojho vrcholu v minulom roku (1796,02 dolárov za trójsku uncu) spadla jeho cena o úctyhodných 34,27 percenta a tohtoročné dno bolo na hladine 1180,50 dolárov.

Odvtedy sa síce "žltý kov" málinko zotavil, ale aj tak je jeho pokles úctyhodných 26 percent. Napriek tomu nie som priaznivcom "vylievanie vaničky" aj s dieťaťom, pokiaľ to nie je nevyhnutné.

Existujú totiž minimálne dva až tri dôvody, prečo zlato na súčasných cenách vziať na milosť a zvážiť, či investícia do tejto komodity nemôže byť v relatívne krátkom čase jednou z najvýnosnejších. Tým prvým je nespochybniteľný fakt, že nie všetci sa zlata zbavujú, práve naopak. Jedným z najväčších kupcov je v tomto okamihu Čína. Dodávky zlata na Shanghai Gold Exchange dosiahli ku koncu mája 918 ton zlata a predstavujú tak plných 80 percent celej tohtoročnej produkcie zlata. Pre porovnanie, na americký COMEX v tom istom období smerovalo "iba" 103 ton.

Miera čínskeho dopytu je dokonca taká veľká, že všetko zlato, dodané do konca mája na Shanghai Gold Exchange, je takmer rovné všetkým oficiálnym zlatým rezervám Číny. Druhým dôvodom je problematika časového oneskorenia pri uzatvorení, resp. znovuotvorení momentálne nerentabilných zlatých baní, v analógii s nedávnymi problémami ťažobných ložísk pre zemný plyn.

Akonáhle totiž dôjde k rozsiahlemu nálezu nových ložísk (a cena danej komodity klesne), niektoré firmy promptne obmedzia ťažbu. Jeden rozdiel tu však predsa len je - cyklus zastavenia a opätovného rozbehnutia ťažby je v prípade zemného plynu oveľa kratší a meria sa v mesiacoch. 

Akonáhle však ťažiari zlata produkciu na nejakej lokalite prerušia, jej naštartovanie netrvá mesiace, ale roky. Z tohto pohľadu je isté, že rovnica budúca ponuka vs. budúci dopyt vychádza lepšie pre toho, kto zlato má alebo mať bude.

V neposlednom rade nemožno opomenúť ani nespochybniteľné sezónne vplyvy, sústredené najmä do oblasti Blízkeho Východu a Ázie. V júli všetko začína ramadáomu, nasleduje indický "Festival of Lights", jesenná svadobná sezóna a v neposlednom rade Vianoce. Ich vplyv na každoročný vývoj ceny zlata nie je zanedbateľný a dlhé časové rady ukazujú, že cyklické medziročné dno zvyčajne nastáva na prelome júna a júla.

Petr Žabža

senior maklér Patria Direct

Obchodovanie: www.patria-direct.sk

Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:08