StoryEditor

Bankári sú ako komici (komentár dňa)

09.07.2013, 00:10
Autor:
Ján DingaJán Dinga
Bankári sa nemusia obávať strát zo zlých rozhodnutí. Vlády to aj tak zaplatia.

Spomínate si ešte na niektoré z tých populárnych videí, na ktorých komici parodujú bankárov zabávajúcich sa na kolapse finančného systému?

https://www.youtube.com/embed/UC31Oudc5Bg

 

Podobný rozhovor z roku 2008 sa nedávno objavil na internete opäť. Tentokrát však nešlo o komikov, ale o skutočných bankárov, ktorí zrejme neboli nadšení, že sa ich rozhovor dostal na verejnosť.

https://www.youtube.com/embed/MFArNyjerTY

 

John Bowe a a Peter Fitzgerald pôsobili v Anglo Irish Bank na vedúcich pozíciách pre kapitálové trhy a retailové bankovníctvo. V časoch začiatku finančnej krízy po páde Lehman Brothers sa Bowe zúčastnil rokovaní s írskym bankovým dozorom o štátnom bailoute, ktorý by ich uchránil pred bankrotom.

V zaznamenanom rozhovore sa Bowe a Fitzgerald bavia o progrese týchto rokovaní:

Bowe: Čo sme im v zásade povedali, bolo: „pozrite, potrebujeme 7 miliárd eur“.

Fitzgerald: Sedem miliárd ako termínovaný úver?

Bowe: Sedem miliárd ako preklenovací úver, ktorý splatíme hneď ako sa bude dať. Čo znamená nikdy.

(Smiech)

Fitzgerald: Ako ste vlastne prišli na 7 miliárd?

Bowe: V zásade sme si to vytiahli zo zadku. Musíme si kúpiť čas. Povedali sme sedem, ale určite potrebujeme viac. Stratégia je taká, že ich vtiahneme do hry, necháme ich vypísať pekný šek a potom v tom budú musieť pokračovať, aby ochránili svoju investíciu. Keby hneď pochopili, pred akým kolosálnym problémom stoja, mohli by sa rozhodnúť inak. Náklady pre daňových poplatníkov by sa im mohli zdať príliš vysoké.

Žabu treba variť pomaly, lebo z horúcej vody môže rýchlo vyskočiť. Zdá sa, že toto porekadlo chápu aj bankári. Bailout Anglo Irish Bank sa nakoniec vyšplhal na takmer 30 miliárd eur. Niet sa však čomu čudovať. Vlády prostredníctvom bankových dozorov, regulácií a garancií vkladov vytvárajú ilúziu, že všetky banky sú vlastne rovnako bezpečné.

Klienti tak nemajú motiváciu starať sa o to, čo sa deje s ich úsporami, a bankári sa nemusia obávať strát plynúcich zo zlých rozhodnutí, keďže vlády sú ochotné straty zaplatiť. No zatiaľ čo na zvieracej farme už ťažko rozoznať, čo je paródia, a čo skutočnosť, prichádzajú daňoví poplatníci o miliardy eur.

Ján Dinga

analytik INESS

01 - Modified: 2024-04-02 13:03:43 - Feat.: - Title: Švajčiarska banka UBS spätne odkúpi akcie až za dve miliardy dolárov 02 - Modified: 2024-03-31 18:25:33 - Feat.: - Title: Izraelská centrálna banka varuje pred ekonomickými dopadmi rastu výdavkov na armádu 03 - Modified: 2024-03-13 18:56:55 - Feat.: - Title: Banka Wells Fargo posunula odhad zníženia sadzieb Fedom na jún 04 - Modified: 2024-03-07 15:13:24 - Feat.: - Title: Americká banka má ťažkosti, zabezpečila si miliardovú finančnú injekciu. Akcie prešli búrlivým vývojom 05 - Modified: 2024-02-29 14:52:40 - Feat.: - Title: Slovenskej sporiteľni sa darilo. Čistý zisk banky vlani vzrástol o vyše štvrtinu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:00