StoryEditor

Cyprus ako precedens vystrašil investorov (komentár)

26.03.2013, 07:27
Spôsob vyriešenia situácie na Cypre bude predstavovať precedens na riešenie prípadných ďalších problémov bánk v eurozóne.

Začiatok posledného marcového týždňa sme žiadne dôležité makrodáta a výsledky prieskumov neočakávali. Pozornosť investorov tak opäť pútala situácia na Cypre.

Ráno sa nieslo v znamení optimizmu, ktorý bol spôsobený správou, že rokovania o finančnej pomoci Cypru boli úspešné a ministri financií štátov v eurozóne dohodu ratifikovali. Cyprus získa záchranný balík v hodnote 10 miliárd eur, pričom prvá tranža by sa mala uskutočniť v máji tohto roku, na oplátku musí reštrukturalizovať svoj bankový systém. Odnesie si to druhá najväčšia banka Laiki Bank, ktorá bude zlikvidovaná, a jej zamestnanci, ktorí prídu o prácu. Vklady do 100-tisíc eur budú prevedené do najväčšej banky Bank of Cyprus. Depozitá nad touto hranicou môžu niesť plné straty. Investori, povzbudení vyriešením situácie, nakupovali akcie i euro.

Neskôr sa však situácia obrátila. Spôsobilo to vyjadrenie holandského ministra financií  Dijsselbloema, ktorý je zároveň predsedom Eurogroup. Ten sa vyjadril, že spôsob vyriešenia situácie na Cypre bude predstavovať precedens na riešenie prípadných ďalších problémov bánk v eurozóne. Problémy budú teda riešiť najmä samotné banky, riziko budú niesť aj držitelia akcií a dlhopisov. Toto tvrdenie zaskočilo investorov, ktorí začali akcie aj euro zo strachu vypredávať.

Utrpeli najmä akcie európskych bánk. Európske indexy tak po sľubnom úvode uzavreli v červenom : FTSE 100 -0,2% DAX -0,5 %, CAC40 -1,1 %. Menový pár EURUSD ráno vyšplhal na 1.3048, no od 8. hodiny postupne stratil 1.63% a koniec dňa ukončil na hodnote 1.2861. Podobný priebeh ako v Európe zažilo aj obchodovanie na amerických trhoch. Po sľubnom začiatku, na základe špekulácie kvôli vyjadreniam Dijsselbloema, výpredaje zastihli aj americké akcie. Pondelkové obchodovanie tak americké benchmarky ukončili v mínusových hodnotách: S&P 500 -0.33%, DJIA -0.44%, Nasdaq – 0.3%.

Capital Markets

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:51