StoryEditor

Akcie rastú, dolár tiež. Kto zvíťazí?

07.03.2013, 05:56
Akcie rastú na zlé dáta, pretože to znamená viac QE a rastú aj na dobré dáta.

Za posledné dni sme si už zvykli, že všetky korekcie, i keď iba úplne maličké, sú na akciovom trhu okamžite skupované a indexy idú takmer každý deň na nové maximá. Obzvlášť pekné sú „rampy" nahor počas amerických seáns. Streda nebola žiadnou výnimkou. Pullback ani nemusel prísť a od otvorenia parketov v USA sme videli najprv opatrný, no ku koncu obchodovania už smelý rast.

Dow Jones posunul all time highs nad 14300 bodov úplne bez problémov a zotrval pri maximách až do konca seansy. V stredu mu k tomu napomohli lepšie čísla zamestnanosti ADP. Výsledok 198k vytvorených miest bol vysoko nad konsenzom 172k a pozitívny makrofundament potlačil trhy vyššie. Akcie rastú na zlé dáta, pretože to znamená viac QE a rastú aj na dobré dáta. Zaujímavá situácia, no rally už je príliš prestrelená a bez akejkoľvek väčšej korekcie. Tá by bola rozhodne vítaná, aby mohli investori nastúpiť do vlaku. Platí však, že čím menej ľudí rastu verí a čaká pokles, tým dlhšie pôjdeme hore bez korekcie. Tento týždeň je tak znova pre akcie pozitívny. Za zmienku stojí spomenúť aj nemecký benchmark DAX, ktorý sa tlačí na level 8000 eur a nevykazuje žiadne známky únavy.

Z devízového trhu sme videli opätovný tlak EURUSD na bariéru 1.30, no tá zatiaľ drží býky v hre. Odrazy sú stále len veľmi nesmelé, no pokiaľ sa v blízkej dobe nepodarí dostať pod 1.30, tak môže nastať v medveďom tábore frustrácia a výber ziskov. Podobne je na tom aj GBPUSD, ktorý bojuje s 1.5kou. Americké akcie sú ale odolné aj voči dolárovej sile. Uvidíme, ako si spoločnosti poriadia so silným dolárom a aké výsledky budú reportovať za 1Q 2013. Nechajme sa prekvapiť.

V stredu sme videli pozitívny close, jediný červený benchmark bol Nasdaq a to taktiež iba veľmi marginálne: DJIA +0.30% (14296), SPX +0.11% (1541), NAS -0.06% (3222).

Peter Bukov

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 05:43