StoryEditor

Čína zachraňuje svet (komentár)

26.06.2013, 08:12
Čínska centrálna banka komentovala stav slovami "Likvidita je dostatočná".

Utorok už z Ázie prichádzal veľmi negatívny. Akciové indexy klesali na celom fronte a americké akciové futures indikovali výrazne červený európsky opening. Likvidita postupne vysychá a šepot na trhu o problémoch veľkých čínskych bánk rozhodne nepomáhal nálade. Ráno to tak vyzeralo na ďalší klesajúci deň. Šanghajský index strácal až 6% a poukazoval na medvedí trh. Tesne pred otvorením londýnskych parketov musela požiar hasiť PBOC, ktorá komentovala stav slovami: „Likvidita je dostatočná“. Iba táto jedna vetička stačila na totálny obrat, pričom indexové americké futures vyštartovali nahor na maximá z pondelka a čínsky index vymazal celú stratu. EURUSD reagoval taktiež pozitívne a konsolidoval v okolí 1.31.

Európske benchmarky tak mohli otvárať v zelenom. Eufória po slovách čínskej centrálnej banky pokračovala počas celej seansy, doplnili ju aj lepšie ako očakávané objednávky tovarov dlhodobej spotreby. Nemecký DAX si dnes pripísal až 188 bodov a zajtra pravdepodobne uvidíme test 8000vej hranice. Dnešná rally na akciách by však mala slúžiť iba ako nástup do krátkych pozícií na lepších cenách, keďže market dnes jasne stopoval slabších obchodníkov. Hlavný americký index sa blíži ku 1600, kde by mal nastať tvrdý boj medzi býkmi a medveďmi. Hlavný trend je stále medvedí a čínske slová pravdepodobne skoro doznejú. Akciám nepraje silnejší dolár, keď EURUSD bojuje o 200MA a jeho prerazením by sme mohli ísť až na 1.28.

Komodity dnes klasicky klesali, zlato je ukotvené pod 1300 dolármi a striebro pod dvackou. Smerom nahor to absolútne nejde, klesajúci trend môže pokračovať. Na amerických dlhopisoch sme videli iba jemný rast výnosov, cieľ 3% na desaťročných stále ostáva v platnosti. Utorkové obchodovanie bolo pokojné na väčšine trhov a dominoval risk on prístup, resp. pomalý rast smerom nahor. Americké benchmarky dokázali vzrásť o viac ako percento a v stredu sa rozhodne, či korekcia klesajúceho trendu bude pokračovať, alebo zažijeme ďalšiu červenú sviečku. Utorok zatvárajú indexy nasledovne: DJIA +0.69%, SPX ++0.95%, NDX +0.64%.

Peter Bukov

senior analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:31