StoryEditor

Libru čaká "superštvrtok". Zostane najúspešnejšou menou prázdnin? (komentár dňa)

06.08.2015, 00:00

Rýchly sled dôležitých udalostí čaká zajtra britskú libru. Rozjazd príde už o 10:30, kedy budú zverejnené štatistiky priemyselnej výroby. No výraznú volatilitu možno čakať až o 13. hodine. Prvýkrát v histórii budú zverejnené závery zasadnutia Bank of England (BoE) a inflačný report BoE v rovnakom čase. Nasledovať bude ešte o 13:45 tlačová konferencia guvernéra BoE Marka Carneyho k inflačnému reportu.

Ak by sa navyše zvýšili sadzby, tak by bol ešte zverejnený zápis zo zasadania BoE. Pravdepodobnosť tohto kroku je veľmi nízka, avšak sa nedá vylúčiť rovnako, ako tomu bolo v minulých rokoch. Zo 42 analytikov oslovených agentúrou Bloomberg sa pre zmenu sadzieb nevyslovil ani jeden.

Ale špekuluje sa, že za zvýšenie sadzieb by mohli byť až 3 z 9 členov menovej komisie (MPC) BoE (Martin Weale, David Miles, Ian McCafferty). Počet hlasov za zvýšenie sadzieb bude významnou správou s potenciálne výrazným kurzovým vplyvom. Ak by sa za zvýšenie vyslovili viac ako 3 členovia, libra by mohla dostať výrazný pozitívny impulz. Naopak jeden či dvaja členovia za rast by znamenalo sklamanie. Na júlovom zasadnutí sa ešte žiadny hlas za zvýšenie sadzieb nenašiel. Riziko gréckeho negatívneho scenára, ktoré bolo spomínané, sa ale dostalo do pozadia.

Inflačný report by mal spomenúť rýchlejší ekonomický rast, obstojný rast miezd a vyššiu očakávanú infláciu. Report bol vydaný naposledy v máji a lepší výhľad ekonomiky aj inflácie priniesli pozitívny vývoj na britskej mene. Súdiac podľa posledných hodnotení predstaviteľov BoE sa situácia v britskej ekonomike naďalej zlepšila. Libra reagovala rastom na prejav Marka Carneyho v polovici júla, v ktorom spomenul, že sadzby by mohli rásť rýchlejšie, než očakáva trh. A vzostup britskej meny nebol len krátkodobý. Spoločne s americkým dolárom je najúspešnejšou menou od začiatku júla.

Prichádzajúce makrodáta z Veľkej Británie nie sú až takou výhrou. Pri pohľade do kalendára posledných týždňov prevažuje červená farba z nenaplnených očakávaní. Dobre dopadol vývoj ekonomiky, ktorá podľa očakávaní rástla v 2Q o 0,7%. Horšie to už však bolo s ďalšími štatistikami. Sklamal hlavne trh práce, maloobchodné predaje a aj posledné dáta z priemyslu (najhorší výsledok v tomto roku).

Práve z dôvodu neuspokojivých makrodát by nemusela BoE tlačiť na pílu s rastom úrokových sadzieb. Do úvahy musíme určite vziať aj vzostup libry v posledných týždňoch, ktorý by sa mohla časť MPC snažiť mierne skorigovať. Ako záchytná hladina sa v prípade holubičích správ ponúka 1,55 na GBP / USD. Pokiaľ naopak príde z BoE jastrabí komentár, mohla by sa libra vymaniť z už niekoľko týždňov trvajúceho kanála 1,5500 - 1,5650 GBP / USD. Aktuálna situácia by mohla viac priať prvej možnosti, uvidíme.

01 - Modified: 2007-08-13 15:05:03 - Feat.: 0 - Title: Európania majú najväčšie obavy z nezamestanosti a vývoja cien
01 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 02 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 03 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-24 11:28:16 - Feat.: - Title: Ruský opis útoku v Moskve je "dymovou clonou", tvrdí britský minister financií. Vyjadrenia berie s rezervou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:36