StoryEditor

Čína si drží vysoko testosterón, strieda ho ale s adrenalínom (komentár)

02.09.2015, 11:26

Kým Čína chce svetu demonštrovať svoju vysokú hladinu testosterónu prostredníctvom pompéznej armádnej prehliadky, tak vďaka výkonom jej ekonomiky a akciových trhov si drží vysoko iný hormón - adrenalín.

Volatilita (je v ekonómii a štatistike kolísavosť, nestálosť, menlivosť hodnôt časového radu. Najčastejšie cien, sadzieb a podobne) globálnych finančných trhov totiž zostáva extrémne vysoko, keď jej najcitovanejší ukazovateľ - index implikovanej volatility akciového indexu S&P 500 sa drží nad hodnotou 30, čo je prakticky na úrovni päťročných maxím.

Dodajme, že ešte brutálnejšiu volatilitu než akciové trhy zažívajú komodity na čele s ropou, ktorá po spevnení o 25 percent za tri dni včera pre zmenu odpísala 8 percent.

V kontexte pomerne dramatických výpredajov akcií a komodít bolo však zaujímavé sledovať správanie bezpečných vládnych dlhopisov. Človek by čakal, že pri takomto výprasku rizikovejších trhov navyše okorenené slabým výsledkom dôležitého indexu podnikateľskej nálady v americkom priemysle, sa bude "bezpečným" vládnym dlhopisom dariť oveľa lepšie. Zisky amerických či nemeckých vládnych dlhopisov však boli včera veľmi obmedzené, ak nie žiadne.

Ako jedna z hypotéz podivného správania, špeciálne amerických vládnych dlhopisov, potom môže byť aj to, že kapitálový odliv z hlavných emerging markets ako je Čína a Rusko vedie k tlaku na meny týchto krajín, ktorý príslušné centrálne banky tlmia predajom skôr naakumulovaných devízových rezerv. Devízové ​​rezervy Číny a Ruska sú pritom tvorené primárne americkými vládnymi dlhopismi a pokladničnými poukážkami. Ich nútený predaj zo strany čínskej eventuálne ruskej centrálnej banky potom môže za inak rovnakých okolností tlačiť výnosy amerických vládnych dlhopisov vyššie.

Má táto hypotéza oporu v dátach? V istom zmysle áno, pretože údaje o držbe amerických vládnych dlhopisov ukazujú na to, že čisté nákupy zo strany zahraničných centrálnych bánk boli záporné. Proti tomu potom stoja údaje o klesajúcich devízových rezervách Číny, ktoré za rok a mesiac klesli o 342 miliárd dolárov. To nie je malá suma a to ani vo vzťahu k celkovému objemu amerických vládnych dlhopisov, ktorý činí okolo deviatich biliónov dolárov.

Región - forex
Zatiaľ čo koruna včera nepatrne posilňovala a dostala sa tak bližšie k hranici kurzového záväzku ČNB, tak zlotý s forintom oslabovali. Zlotému dopoludnia neprospel slabší index podnikateľskej nálady (index poklesol na jedenásťmesačné minimá). Väčšina strát (ktoré však neboli veľké) ale vyplývala skôr z celkovo vyššej averzie voči riziku.

Poľsko je v centre pozornosti aj dnes, pretože zasadá Výbor pre menovú politiku NBP. Zápisnica z posledného rokovania poukázala na nejednoznačnosť názorov vo Výbore pre menovú politiku. Niektorí členovia síce naznačujú, že je možno potrebné začať zvažovať rast sadzieb, avšak vzhľadom k výraznému rastu neistoty v posledných týždňoch a na mierne horšie čísla z poľskej ekonomiky (vrátane horšieho PMI) čakáme, že podobné úvahy budú opäť znižovať na význame.

S vysokou pravdepodobnosťou možno očakávať stabilitu sadzieb aj vo zvyšku tohto roka. Vážnejšie diskusie o možnom raste sadzieb sa podľa nás môžu objaviť až za horizontom dvanástich mesiacov. Do tej doby však prejde NBP výraznou personálnou obmenou.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-09-07 09:01:00 - Feat.: 0 - Title: Tatravagónka plánuje do dvoch rokov prijať 800 ľudí
01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie 02 - Modified: 2024-04-03 09:18:06 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Peking sa bojí, že jeho peniaze čaká osud Titanicu 03 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 04 - Modified: 2024-03-27 19:03:26 - Feat.: - Title: Veľký výpredaj jenu a stratégia parného valca 05 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 04:34