StoryEditor

Smrteľná Ebola ohrozuje plán Hillary

20.10.2014, 09:35

Predvolebné šialenstvo v mestách, opravovanie chodníkov, dorábania projektov, na ktoré nebolo mesiace či roky dostatok finančných prostriedkov, tesne pred komunálnymi voľbami, či pripravované otváranie diaľnic čo i len v polovičnom profile, či tvorba pracovných miest, zmeny v zákonoch na podporu rastu HDP či zamestnanosti nie sú iba špecifikami slovenskej politickej kultúry. Toto sa bežne deje v západných demokraciách desiatky a v niektorých prípadoch dokonca stovky rokov.

Podobné ,,window dresing,, môžeme očakávať v druhej polovici roka 2015 a v úvode 2016 aj v USA, keďže prvý novembrový utorok v roku 2016 máme v USA opäť prezidentské voľby. Dosluhujúci prezident Barack Obama zvládol svoju úlohu viac ako dobre. Národ počas najväčšej hospodárskej krízy za posledných 80 rokov, ktorá hrozila, že prerastie vo veľkú hospodársku krízu, svojho prezidenta miloval, keď v prvom funkčnom období 21.januára 2009 dosahovala jeho obľúbenosť až 67 percent.

V druhom funkčnom období sa šéfom zahraničných vecí USA stal neúspešný kandidát John Kerry, ktorého porazil v roku 2004 George Busch mladší vo voľbách o Biely dom vo Washigton D.C. Naopak, neúspešná kandidátka z primárnych volieb, ktorá sa musela v roku 2008 skloniť pred majstrovstvom mladého senátora z Illinois, neskoršieho prezidenta Baracka Obamu, sa z politiky naoko stiahla, aby pripravila knihu, načerpala nové sily a dištancovala sa od neúspechov, ktoré zvyknú médiá prezidentom v USA v druhom funkčnom období pripomínať o čosi výraznejšie, aj keď ide o ich miláčika. Podvedome tak kooperujú s podvedomím a nespokojnosťou veľkej časti národa, ktorá sprevádza vládnutie amerických prezidentov v závere ich druhého funkčného obdobia.

Hillary Clintonová je tak poslednou z katalyzátorov, ktoré môžu predĺžiť aktuálny býčí trh na amerických akciových trhoch. Jej manžel Bill Clinton, ktorý vládol z okrúhlej pracovne v rokoch 1992 až 2000, naďalej zostáva miláčikom sponzorov, spolustraníkov, ako aj bežných Američanov, ktorí spomínajú na zlaté 90. roky spojené akciovou technologickou bublinou. Nástrojom, o ktorom sa v posledných mesiacoch šepká na vytvorenie ideálnych podmienok pre zvolenie Hillary Clintonovej, je 3000 miliárd, ktoré majú globálne spoločnosti ,,zaparkované,, na offshorových účtoch, a zdráhajú sa ich zdaniť 35 percentami, ktoré sú federálnou korporátnou daňou v USA. Jednorazové prázdniny spojené s obmedzenou platnosťou zníženia tejto dane pre príjmy zo zahraničia, napríklad na 10 či 15 percent, spojené s podmienkou reinvestície do ekonomiky v USA, sú odpoveďou Clintonovcov na potreby americkej ekonomiky dnes. Pravdepodobne výrazná časť týchto 3000 miliárd by sa zdanila, čo by predstavovalo výnos pre americký federálny rozpočet. Získané prostriedky by vláda USA mohla použiť na založenie Americkej infraštruktúrnej banky, naštartovať toľko sľubovanú obnovu ciest a mostov v USA.

Naopak, zdanené peniaze, špekuluje sa o možno aj 1000 miliardách dolárov, by korporácie mohli využiť na investície, inovácie, či toľko kritizované, ale aj milované spätné odkupy vlastných akcií, čo by znížilo počet akcií v obehu a zvýšilo tlak na rast ich ceny, a to je presne to, čo bude tlačiť akcie aj v roku 2015 napriek volatilite spojenej so zvyšovaním sadzieb zo strany americkej federálnej rezervnej banky FED vyššie.

Najväznejšou aktuálnou hrozbou pre tento plán zvolenia Hillary Clintovej za prvú ženskú prezidentku USA je smrteľná Ebola. SARS počas svojho vyčíňania v Hong Kongu dokázal v mesiacoch najväčšej paniky ovplyvňovať výrazne najmä cyklické odvetvia viď tabuľka.

Aktuálna korekcia na akciových trhoch prehĺbená najmä obavami z rozšírenie Oboly, až podozrivo zapadá do historicky notoricky známej korekcie na akciových trhoch v druhej polovici druhého roku druhého funkčného obdobia amerického prezidenta. Ak sa Obolu podarí izolovať a situáciu stabilizovať akciové trhy budú môcť pokračovať vo svojom rýmovaní aj budúci rok a Hillary a team ľudí okolo nej si bude môcť vydýchnuť.

01 - Modified: 2006-11-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ahonen opäť favoritom
01 - Modified: 2024-04-11 13:23:23 - Feat.: - Title: Poučenie z roku 2016? Európski diplomati sa snažia nadviazať kontakt s Trumpovými spojencami 02 - Modified: 2024-03-29 07:27:08 - Feat.: - Title: Obama, Clinton a veľké mená šoubiznisu pomohli Bidenovi vyzbierať 25 miliónov 03 - Modified: 2024-03-20 11:31:29 - Feat.: - Title: Trumpov zásadný predvolebný problém. Nemá ako zaplatiť obriu pokutu 04 - Modified: 2024-03-16 06:11:02 - Feat.: - Title: Bývalý americký viceprezident Mike Pence odmietol podporiť Trumpovu kandidatúru na prezidenta 05 - Modified: 2024-03-12 07:40:23 - Feat.: - Title: Trump v prípade zvolenia sľubuje prepustenie osôb uväznených za útok na Kapitol
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:57