StoryEditor

Koľko času má americká vláda

02.10.2013, 16:06
Odkedy platí Government shutdown v USA, tak sa množia odhady toho, akým spôsobom túto krízu riešiť a koľko máme času.

Kým spôsoby riešenia sa rôznia a niektoré sú značne kontroverzné (platinová biliónová minca alebo prezidentský príkaz ministerstvu financií), to koľko máme času sa dá odhadnúť pomerne presne. Pretože rozpočet USA očakáva nejaké príjmy a následne bude musieť priebežne uhrádzať svoje záväzky. BPC (Bipartisan policy center) už predstavil svoj kalendár očakávaných príjmov a výdavkov, pričom očakáva, že vláde by sa mali minúť peniaze niekedy medzi 18. októbrom a 5. novembrom. A hoci sa to zdá byť ďaleko, cesta k týmto dátumom vôbec nemusí byť hladká a bez problémov.

Začnime však ujasnením si toho, čo sa teraz deje. Za prvé, dlhový strop už bol dosiahnutý a to 19. mája 2013. To, čo funguje teraz sú výnimočné opatrenia ministerstva financií, ktoré zabezpečili financovanie a nejaký čas. Išlo hlavne o odloženie reinvestícií z a do rôznych fondov (dôchodkové, stabilizačné). Teda vláda aktuálne míňa aj peniaze, ktoré mali ísť na dôchodky jej zamestnancov. Ich objem (ten čo sa získal) klesol ku koncu augusta 2013 na $108 mld., (z pôvodných $303 mld. v máji) čakajú sa aj dividendy od štátnych agentúr a peniaze od Fedu (zisk). Avšak neustále sú tu výdavky, ktoré treba uhrádzať a práve niekedy v polovici októbra si bude musieť začať ministerstvo financií vyberať, čo uhradí a čo nie. Pretože uhradiť všetky potrebné účty nebude možné. Trochu matematiky:

Toto sú transakcie, ktoré ovplyvnia rozpočet do polovice októbra. K $108 mld. sa pridajú kvartálne daňové príjmy v objeme približne $100 mld., dividendy od Fannie a Freddie a tiež dodatočné zdroje, ktoré opäť mali ísť do dôchodkových fondov vládnych zamestnancov. Na stole ostáva $255 mld., pričom hneď sa uhrádzajú vojenské dôchodky a úroky na dlh. Tým pádom máme v polovici októbra (presnejšie 18-eho) k dispozícii $172 mld.

Na dvoch tabuľkách vyššie vidíte predpokladané výdavky vlády od 18.10 do 15.11. Ak by ich uhrádzala po poradí, končí už pri piatej položke z viac ako desiatich. A teraz môže dôjsť k dvom scenárom:

Prvým je prioritizácia platieb. Niečo uhrádzať, niečo nie. Napríklad armáda a úroky to sa musí, vzdelávacie programy a platy federálnych zamestnancov možno stačí neskôr (to však znamená menej spotrebiteľských výdavkov a nižšiu spotrebiteľskú dôveru). Avšak toto nie je také jednoduché ako je to v tabuľke. Vláda má 100 mil. rôznych mesačných platieb, kto to bude triediť keď časť zamestnancov musí sedieť doma (neplatené voľno) a čakať? Po 18.10. už vláda bude vedieť, že jej chýba $106 mld. na zaplatenie všetkého čo má do polovice novembra. 32% výdavkov nemá krytie. Ak vláda má vyberať, kto dostane zaplatené a kto nie, dá sa očakávať problém – obvinenia z nefér jednania, médiá budú mať veľkú tému, verejnosť bude pobúrená. Programy ako Social Security, Medicare, Medicaid, Defense a ďalšie sú veľmi populárne, ale teraz nebudú môcť byť všetky kryté – kým sa teda Kongres nedohodne na rozpočte. A možno sa bude rozhodovať aj na dennej báze, čo je veľká neistota. A to nehovoriac o tom, že to nemusí byť všetko legálne (môže to byť neskôr napadnuteľné, čo sú ďalšie výdavky na súdne spory). Ale nakoniec sa to možno ani nestane, pretože preprogramovať databázy sa nemusí stihnúť. Aspoň BPC si nevie predstaviť, ako by sa to spravilo.

Druhým scenárom je uhrádzanie denných platieb len čo sa nazbiera dostatok prostriedkov. Teda platby sa nebudú uhrádzať v priebehu dňa, ale naraz, keď bude dostatok peňazí. Toto bude spravodlivé, avšak jedného dňa peniaze proste dôjdu. Prípadne si to možno predstaviť tak, že kým nazbiera vláda dosť prostriedkov na jeden deň, bude jej to trvať dva dni. A teda peniaze dostanú všetci, ale neskôr. Práve tento druhý scenár je na ministerstve financií preferovaný. BPC očakáva, že sklz narastie len do začiatku novembra na takmer dva týždne, čo je ťažko udržateľný stav, pretože sklz bude narastať.

A to ešte nehovoríme o tom, že len počas 18.10. – 15.11. musí počas týchto problémov vláda rolovať dlh v objeme $370 mld. Nie je vylúčené ani to, že úrokové náklady porastu, keďže je tu isté riziko. A to hovoríme o objeme miliárd USD naviac len na zaplatené úroky. Takže kým sa bojuje proti rastu dlhu, rastú platby na úroky.

A o čo sa to vlastne bojuje? Aha – o dlhový strop. Aktuálne je na úrovni $16.7 bil., čo je viac ako 100% HDP. Aby sa pokryli všetky záväzky do konca budúceho roka, musel by dlhový strop narásť na $17.8 mld., teda o 6.5%. Reálne HDP by malo rásť o 2.25%, inflácia meraná PCE 1.15%. To je rast nominálneho HDP o 3.5% prinajlepšom, dlh pôjde hore dvojnásobným tempom.

Takže hystéria ohľadne dlhového stropu toho veľa nerieši, oveľa lepší by bol plán, ako deficity a dlh bez straty politickej podpory znížiť, pretože o to tu ide. A toto je zjavne takmer nemožné, ale napätie akurát zvýši úrokové náklady a vystraší trh. Naposledy v lete 2011 sa dohoda o dlhovom strope dosiahla dva týždne pred deadlinom. Vtedy však zasadal aj Fed (od ktorého sa čakalo QE a priniesol len operáciu Twist v septembri) a prišla vlna obáv o dlh periférie, takže prudko rástli výnosy. Avšak práve z dôvodu ťahaníc v Kongrese dostalo USA nižší rating s negatívnym výhľadom (4.8. a vtedy začali akcie padať prudšie). Aktuálne sú ratingové agentúry zdržanlivé a hovoria, že rating či výhľad budú prehodnocovať len v prípade meškajúcich platieb. Zatiaľ S&P, ktorá znižovala rating pred dvomi rokmi, očakáva len negatívny dopad na ekonomiku, krátkodobé ťahanice by nemali mať vplyv na rating.

Vláda USA má tak čas približne dva alebo tri týždne, kým začne byť situácia skutočne vážna. To však neznamená, že trhy si nevynútia skoršie riešenie. Opäť tu máme situáciu, kedy sa bojuje o rozpočet, je potrebné navýšiť dlhový strop a ešte aj zasadá Fed (na konci októbra). Pokiaľ sa budú obchodníci spoliehať na riešenie na poslednú chvíľu, mohli by byť podobne nepríjemne prekvapení, ako boli v auguste 2011, keď americké akcie klesli po znížení ratingu o 15% za pár dní a potom prišlo nové dno, keď sklamal aj Fed. Hoci teraz sa možno zníženie ratingu neočakáva, obe strany Kongresu nemajú kam ustúpiť. Teda – majú, ale nechcú, pretože by museli zmeniť svoj názor na zásadné veci. Obe strany čakajú, že ustúpi tá druhá. Problémy odkrajujú z ekonomiky každým dňom a Fed má pustené stimuly naplno, pričom sa očakáva ich obmedzenie. Tak sa zdá, že dobré správy už došli, je potrebné sa vyrovnať s tým, že situácia nie je tak ružová, ako sa pôvodne zdalo. Aj v prípade úspechu a navýšenia dlhového stropu o 6.5% je treba povedať, že ekonomika prestáva stíhať dlhu, pričom už teraz sú úroky pri historických minimách. A zaklinený Kongres jej ešte prihoršuje. 

 

TRIM Broker

Obchodovanie s TRIM Broker

01 - Modified: 2005-07-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dobrý minister a zlí riaditelia
01 - Modified: 2024-04-07 13:26:37 - Feat.: - Title: Vlani zaznamenali dynamický nárast platobnej neschopnosti firiem po celom svete, ukazuje analýza 02 - Modified: 2023-06-01 04:40:17 - Feat.: - Title: Biden ocenil "rozhodujúci krok", ktorý pomôže zabrániť platobnej neschopnosti USA 03 - Modified: 2023-05-22 19:41:11 - Feat.: - Title: Dopady platobnej neschopnosti USA by pocítili krajiny po celom svete, Čína by prišla o objednávky 04 - Modified: 2023-04-25 12:55:14 - Feat.: - Title: Bratislavská štátna záchranka splatila dlh v Sociálnej poisťovni 05 - Modified: 2023-03-25 05:51:33 - Feat.: - Title: Fitch znížil rating dlhu Argentíny v dolároch nad platobnú neschopnosť. Po výmene meny opäť klesne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:37