StoryEditor

Matka Tereza a divoška Shakira (komentár dňa)

26.08.2013, 00:28
Od Angely Merkelovej sa očakáva, že konečne naštartuje motor spotreby v Nemecku.

22.septembra si nemeckí voliči, hlavní sponzori EÚ, budú voliť 598 členov 18. Bundestagu. Medziročná inflácia v eurozóne 1,6 percenta, no najmä rast HDP v EU27 v druhom kvartáli o "astronomických" 0,3 percenta, má Angele Dorot Merkelovej, pokračovateľke odkazu Helmuta Jozefa Michaela Kohla, zabezpečiť ďalšie funkčné obdobie.

Veľa investorov, najmä tých z poza Atlantiku, dnes predáva americké doláre do eur a kupuje nemecké a francúzske akcie v očakávaní, že po voľbách sa z konzervatívnej Matky Terezy stane fiškálna divoška Shakira, ktorá konečne naštartuje motor spotreby v Nemecku, ktorá dnes stále drieme a nemecký priemysel sa naďalej zameriava na export.

Prekážkou pri tejto premene Angely Merkelovej však naďalej bude pravdepodobne opäť ECB, ktorá posilnená astronomickým rastom HDP o 0,3 percenta sa nedávno dala z úst Ewalda Nowotného, inak šéfa rakúskej centrálnej banky a aj člena výboru ECB, počuť, že nad ďalším znižovaním sadzieb neuvažuje. Ewalda Nowotného si pamätáme aj z historického zasadnutia ECB v Bratislave z mája tohto roku, keď korigoval dopad zníženia sadzieb na finančné trhy svojimi vyjadreniami.

Ewald Nowotny je predĺženou rukou a hlasnou trúbou Jensa Weidmanna, aktuálne šéfa nemeckej centrálnej banky, ktorý si niektoré vyjadrenia už nemôže dovoliť. Aktuálne je Ewald Nowotny na ekonomickom sympóziu organizovanom od roku 1982 kansaskou pobočkou FEDu v takzvanej "jackovej diere", ako Jackson Hole nazvali jej objavitelia.

Kansaský guvernér sa pre Jackson Hole kedysi rozhodol najmä kvôli záľube Paula Volckera v muškárení. Tento rok v Jackson Hole sa toho veľa nedeje a zaujal skôr tým, kto tam neprišiel. Sympózia sa nezúčastňuje odstupujúci Ben Bernanke, prvýkrát tak porušuje tradíciu, ale ani Mario Draghi, ktorému sa nepáči aktuálna mediálna hra ECB "dnes tvrdím iné, čo včera". Mario Draghi je dlhodobý zástanca skôr teórie oživenia v druhom polroku práve aktuálneho roka. Nezúčastňuje sa však ani Larry Summers, stále najpravdepodobnejší kandidát na nového šéfa FEDu.

Zainteresovaní tak pravdepodobne nechceli rušiť tohto ročnú letnú idylku na Wall Stret. Trojhodinový výpadok na burze Nasdaq a neschopnosť naštartovať záložné systémy, ale aj objem obchodov v posledných dňoch na burzách v USA, svedčia o tom, že tento rok si dovolenku dopriali nie len topmanažéri z Wall Street, ale aj stredný manažment a systémy strážia iba "stážisti".

Na záver by som rád konštatoval, že akciové trhy sa vysporiadavajú s rastom sadzieb na 10- ročných vládnych dlhopisoch USA, ktoré sú benchmarkom pre všetky ostatné dlhopisové trhy, relatívne pokojne. Skôr či neskôr sa investori v dlhopisových fondoch však budú musieť postaviť dileme "predať či nepredať" a to bude iná zábava aj na akciových trhoch.

Vladimír Gešperík

predseda predstavenstva Capital Markets

forepro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:46