StoryEditor

Komentár: Twitter explodoval a ECB deklasovala euro

11.11.2013, 09:48

Uplynulý týždeň priniesol na kapitálové trhy vysokú volatilitu presne tak, ako to celý finančný sektor očakával. Avšak neboli to iba samotné zverejnenia makroúdajov, ktoré hýbali svetovými trhmi, ale predovšetkým hodnoty. A tie boli vskutku prekvapujúce. Poďme však pekne po poriadku, nakoľko na začiatku týždňa sa točilo všetko okolo dlho očakávaného vstupu sociálnej siete Twitter na N YSE.

Vysoký dopyt prinútil manažérov meniť cenové pásmo úpisu hneď dva krát. Najprv z úrovni 17 - 20 dolárov na 23 - 25 dolárov a tesne pre uzatvorením kníh na rovných 26 dolárov za akciu. Väčšina investorov tak prakticky stratila šancu na tomto IPO participov ať, nakoľko na ďalšie zmeny už nezostal čas. Tí, ktorí sa napokon do primárneho úpisu dostali, oslavujú ešte určite do dnes. Veď úvodné kotácie prekvapili aj tých najväčších optimistov, ktorí očakávali otvorenie obchodovania s akciami na úrovni 35 dolárov za akciu, čo by bola bývala slušná 33 percentná prémia. No zahájenie obchodovania na cene 45.10 dolára znamenala až 73.5 percentnú prémiu.

A cena porástla vďaka prvotnému náporu až na 50 dolárov za akciu, čo predstavovalo fantastický nárast o 92 percent. E ufóriu z úpisu ešte umocnila ECB, ktorá znížila svoju hlavnú úrokovú sadzbu na rekordné minimum 0.25 percenta a indexy vystrelili nahor. Nemecký DAX , francúzsky CAC a americký Dow Jones vytvorili nové historické maximá, ktoré však boli vypredané a takmer v šetky svetové indexy vo štvrtok uzatvárali v značných stratách. Porazeným dňa sa ale stal eurodolár, ktorý bol riskantnou investíciou už niekoľko dní. Ešte na konci októbra sa totiž nechal Draghi počuť, že kvôli nizučkej inflácii v regióne by sa mohol otvo riť priestor na zníženie sadzieb, a euro oslabilo z 1.38 pod 1.35. To, čo sa stalo euru po oznámení zníženia sadzieb, bolo pohromou. Prepad o 200 bodov zrazil pár na úroveň 1.33, kde bol naposledy v polovici septembra.

Následná konsolidácia však vydržala i ba do piatka, kedy sa trh dozvedel ešte prekvapujúcejšiu správu. Tou bol výsledok tvorby pracovných miest v Spojených štátoch za mesiac október. Napriek dvojtýždňovému shutdownu vzniklo v USA 204 tisíc pracovných miest mimo poľnohospodárstva, pričom konsen zus bol iba 121 tisíc. Okrem toho bol septembrový výsledok revidovaný nahor na 163 tisíc.

Skutočne dobrý výsledok tak poslal eurodolár opätovne nadol o celú jednu figúru, no zdá sa, že úroveň 1.33 je dobre bránená nákupnými objednávkami a pár tak znova čas ť strát dokázal zmazať. Takto dobré výsledky z amerického pracovného trhu totiž zvyšujú pravdepodobnosť Taperingu a pomáhajú tak zelenej bankovke.

Zaujímavé ale je to, že akciový m indexom to vôbec neuškodilo. V poslednom období totiž pozitívne čísla ohľad om zamestnanosti tlačili indexy nadol a vice versa. Prekvapujúce sú preto close hodnoty najmä amerických indexov, ktoré pridali v priemere jedno percento. Z korporátnych akcií v minulom týždni nás zaujali dve spoločnosti z Holandska. Prvou je najväčší svetový výrobca ocele, spoločnosť Arcelormittal, ktorej akcie vzrástli o 10. 60 perc e nta. Čistý zisk spoločnosti totiž vzrástol o 19 percent a výhľad na rok 2014 bol upravený smerom nahor. Za všetkým je zvýšený dopyt po oceli a optimalizácia nákladov. Druhou spoločnosťou je Koninklijke DSM, ktorej akcie si pripísali 4.98 percenta.

Spoločnosť pôsobí v mnohých segmentoch maloobchodu, a to v potravinárstve, farmácii, výžive, ale i alternatívnej energetike. Akciám spoločnosti sa darilo z dôvodu ohlásenia spätného odkúpenia , na čo bude použitý kapitál získaný z emisie šesťr očných dlhopisov. Po spŕške makroekonomických ukazovateľov v minulom týždni, nás v nasledujúcich piatich dňoch čaká iba niekoľko dôležitých čísiel: miera nezamestnanosti a počet ľudí poberajúci dávky v hmotnej núdzi v Británii, maloobchodné tržby z Nového Zélandu, obchodná bilancia Spojených štátov a Kanady a tempo rastu ce novej hladiny a predbežný výsledok rastu HDP v eurozóne. Zaujímavé však budú aj prejavy Weidmanna, Carneyho a Bernankeho, teda šéfov Bundesbanky, BoE a FED - u a štvrtková aukcia amerických 30 - ročných dlhopisov, nakoľko výnosy na dlhopisovom trhu v piatok opätovne rástli, tie americké konkrétne o 14 bázických bo dov.

01 - Modified: 2005-09-06 07:30:14 - Feat.: 0 - Title: Jirko Malchárek: Ľahšie sa ide do firmy, ktorá je úspešná
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 03 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý viceguvernér ČNB pre HN: Cesta k euru sa v Česku odkladá, Klaus a Zeman tu vytvorili veľkú euroskepsu 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 05 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:52