StoryEditor

Ruské kroky ťahajú indexy zo svojich maxím

29.09.2014, 10:02

Začiatok minulého týždňa rozčervenel akciové trhy, čo bolo dôsledkom slov prezidenta ECB, Maria Draghiho. Ten vystúpil v p ondelok pred Európskym parlamentom s nelichotivými správami o napredovaní ekonomiky na starom kontinente. Nedostatočné sa mu zdajú aj ekonomických stimuly, čo si trhy vysvetlili negatívne a začali klesať. Znižovanie úrokových sadzieb, nákup ABS a forma d lhodobých refinančných operácií (TLTRO) sa javia nedostatočné. Samotný rozsah TLTRO trhy neprivítali s nadšením, keďže očakávali raz taký objem. Široký paneurópsky index Euro Stoxx 50 zaznamenal stratu na úrovni 0.48 %.

Negatívny sentiment európskych obcho dníkov sa s otvorením amerických parketov presunul do USA. Slová Draghiho ovplyvnili aj americké obchodovanie, pričom výsledok predaja existujúcich domov k nálade investorov nepridali. Tento údaj nedosiahol trhom očakávaný konsenzus a americké benchmarky z ačali ustupovať zo svojich piatkových rekordných úrovní. V pondelkovom obchodovaní klesá aj v poslednej dobe veľmi volatilná ropa WTI aj severomorský Brent, ako dôsledok prebytku ponuky. Ponuka ropy je na najvyššej úrovni od 80 - tich rokov minulého storočia (mimo krajín OPEC). Na forexe sme zaznamenali pohyby pri menovom páre GBPCAD. Masívne jednodňové oslabenie kanadského dolára mal na svedomí prejav vrcholového predstaviteľa Bank of Canada, Wilkinsove slová o stave ekonomiky a pokrízovom vývoji rozhýbali f orexových obchodníkov. Hlavným dôvodom pohybu menového páru bola zmienka o prirodzenej miere úrokovej miery. Definovanie prirodzenej miery úrokovej miery je veľmi dôležité.

Porovnáva sa totiž s úrokovou mierou, ktorú udržuje momentálne centrálna banka a ro zdiel medzi nimi hovorí o tom do akej miery by centrálna banka mala zasiahnuť do ekonomiky. Wilkins sa vyjadril, že prirodzená miera je v rozpätí 3 % - 4 %. Hlavná úroková sadzba BoC je v súčasnosti 1 % a o vzniknutý gap by sa mala postarať centrálna banka prostredníctvom stimulov. To spôsobilo oslabovanie kanadského dolára k úrovni 1.80656 GBPCAD. V utorok sme videli zmiešané výsledky indexov PMI v eurozóne. Po týchto výsledkoch sa kráľovský menový pár dostal až k denným maximám na úrovni 1.2901 EURUSD. Z kanadskej ekonomiky sme sa dozvedeli nové dáta v podobe maloobchodných tržieb, pričom očakávania analytikov neboli dosiahnuté a kanadský dolár zväčšuje svoju stratu z pondelka voči GBP na 1.72 %.

Akciové tituly prehlbujú svoje pondelkové straty aj kvôli le teckým útokom Spojených štátov na Islamský štát. Celkovo USA vykonali už viac ako 190 vzdušných útokov v Iraku od augusta tohto roka. USA vytvorili alianciu s ďalšími krajinami, ktoré podporujú alebo sa priamo náletov zúčasťňujú. Ide o krajiny ako Bahrain, Jordánsko, Katar, Saudská Arábia a Spojené Arabské Emiráty. Vzniknutá situácia rozhýbala aj bezpečný prístav. Zlato sa odrazilo od tohtoročných miním a počas dňa pridalo viac ako 16 USD a pozrelo sa na úroveň 1234.72 USD/unca. Streda mierne vylepšil výp redaje zo začiatku týždňa, no štvrtok všetko zmenil. Americké akciové tituly a indexy, ktoré tvoria strácajú naprieč všetkými sektormi. Za týmto prepadom stojí vyjadrenie z Kremľa. Rusi pripravujú kroky, ktoré by im umožnili zhabať zahraničné aktíva. Zlato sa tešilo prílevu býkov, ktorý ho opäť ťahajú nad hladinu 1220 USD/unca.

Psychologická hranica 1200 USD/unca zostala aj pre minulý týždeň neprekonaná. Na podnikovej scéne zaujali svojimi pohybmi akcie nemeckej firmy Allianz, ktorej akcie sa prepadli o 7.4 % po tom, čo Bill Gross ohlásil odchod z PIMCO. Investičnú spoločnosť, ktorú zakladal o pustil po viac ako 40 rokoch a akcie materskej spoločnosti Allianz výrazne klesali. Druhou spoločnosťou je francúzska spoločnosť Vallourec, ktorá spracováva oceľ. V uplynulom týždni klesala cez 3 % aj napriek faktu, že JPMorgan zvyšuje výhľad na akcie spoločnosti z „ podhodnotený “ na „ neutrálny “.

Z lepšenie výhľadu je v dôsledku silnejúceho dolára, čo spôsobuje pok les ceny železnej rudy, a teda ďalšie zhoršenie EBITDA by nemalo nastať. Tento týždeň nás čakajú nasledovné dáta: v pondelok najväčšia ekonomika eurozóny zverejní cenovú hladinu na ročnej aj mesačnej báze, v priebehu týždňa sa dočkáme aj japonskej priemyselnej produkcie a úrovni nezamestnanosti, bri tského a kanadského HDP a inflácie eurozóny, streda bude patriť PMI z hlavných ekonomík eurozóny a USA, v závere týždňa sa dočkáme dát z amerického trhu práce v podobe NFP a úrovne nezamestnanosti spolu s obhcodnou bilanciou.

01 - Modified: 2006-10-30 10:16:00 - Feat.: 0 - Title: Hrušovský: Obrátiť sa na Brusel v kauze Záhumenský bol nebezpečný precedens
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 02 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 03 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy 04 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie 05 - Modified: 2024-04-10 18:00:00 - Feat.: - Title: Akcie sa odtrhli od súvah centrálnych bánk
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:13