StoryEditor

Napätie zostalo, akcie padali (komentár)

25.06.2013, 08:41
Začiatok posledného júnového týždňa sa niesol v znamení pokračujúcich výpredajov naprieč akciovým spektrom.

Príčinou sú stále doznievajúce vyhlásenia guvernéra Fedu, ktorý minulý týždeň vyhlásil, že americká centrálna banka je pripravená zmenšiť stimulačný program v prípade, že ekonomika bude pokračovať v zotavovaní a prinášať pozitívne údaje.

Na americkom akciovom trhu v pondelok zaujal prepad cien akcií spoločnosti Apple, ktoré sa prepadli o 1.58%, po tom, ako v piatkových večerných hodinách vyšla správa o zmene spôsobu, akým si bude predstavenstvo, vrátane CEO Tima Cooka, vyplácať akciové zisky. V tom istom sektore firma Oracle zastavila masívny piatkový výpredaj, keď sa jej cena prepadla o výrazných 9%, pričom dnes sa obchodovala na úrovni otváracej ceny. Spoločnosť Oracle doplatila na správu o nízkych predajoch softvéru, pričom takýto negatívny údaj sa objavil už druhý štvrťrok po sebe.

Na európskych akciových trhoch panovalo podobné napätie a hlavné európske indexy sa od otvorenia prepadávali. Okrem napätia ohľadom politiky Fedu, podčiarkli v pondelok negatívny sentiment v Európe aj správy z Grécka, kde vznikli obavy po nedávnom oneskorení privatizačných plánov, ktoré sú jednou z podmienok, aby Grécko mohlo participovať na finančnej pomoci. Impulzom na zvrat neboli ani mierne pozitívne správy z Nemecka, kde bol vyhlásený údaj o podnikateľskej klíme inštitútu IFO. Tá sa zvýšila o 2 desatinky bodu z májových 105,7 bodu na súčasných 105.9 bodu a naplnila tak trhové očakávania. Na dnešný vývoj najcitlivejšie reagovali firmy z finančného sektora, kde veľké bankové domy ako BNP Paribas, Societe Generale alebo Deutsche Bank zaznamenávali straty na úrovni okolo 2%. Európske akciové benchmarky uzatvorili obchodovanie nasledovne: DAX -1.24,2 %, FTSE100 -1.42 %, CAC40 -1,71 %.

Na komoditných trhoch zaujal vývoj ceny zemného plynu. Tá sa po piatkových správach o zvýšených zásobách v USA prepadla až na úroveň 3730 USD. Počas pondelkového obchodovania vymazávala spočiatku predošlé straty, ale neskôr sa nálada opäť otočila negatívnym smerom a cena zamierila nadol, pričom tesne atakovala piatkové minimá.

Marek Šimo

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:59