StoryEditor

Na trhoch sa spustila krvavá vlna (komentár)

21.06.2013, 07:42
Stredajšie zasadnutie FOMC bolo pre trhy ozajstným súdnym dňom.

Aj keď Fed ponechal QE nezmenené, v objeme 85 mld. USD, veľká väčšina (15 z 19) oficiálnych predstaviteľov Fedu sa postavila za zvýšenie sadzieb už koncom roka 2014. Sám Bernanke naznačil, že prvý Tapering by mohol prísť už koncom roka 2013 a úplne zrušiť nákupy dlhopisov v roku 2014. Zároveň Bernanke potvrdil, že riziká spomalenia ekonomiky pominuli a USA sa zotavujú. Trh tak reagoval okamžite silným výpredajom, pretože zrušenie QE už do jedného kalendárneho roka rozhodne nie je pre likviditu pozitívna správa.

Americké akcie, EURUSD, komodity a dlhopisy padali ako kameň a výpredaj sa preniesol do Ázie. Cash index Nikkei síce spadol iba o 1.7%, čo je relatívne slušný výsledok, katastrofálne veci sa však diali v Číne. Čínska 7- dňová medzibanková repo sadzba vzrástla o 374 bps až na 12% a overnightová sadzba doslova skolabovala, keď vyskočila až na 25%. Medzibankový trh v Číne kótoval an O/N repo až 25%, čo je katastrofálne číslo! Panické rasty sadzieb výrazne pripomínajú pád Lehmanov, keď celosvetový repo trh totálne zamrzol.

Globálny Sell Off pokračoval aj v Európe. Hlavné európske akciové benchmarky nenašli žiadny kupcov dipov a padali a padali. DAX zdolal 8000 a zatvoril 80 bodov pod touto hranicou. Naznačuje tak ešte výraznejší pokles, ak sa situácia neupokojí. Rušno bolo aj na amerických parketoch. Indexové futures naznačovali červené čísla a SPX index znova testoval 1600 bodov, už tretí krát za posledné týždne. Dow Jones nevládal udržať level 15 000 a zanoril sa nižšie. Indexy zatvorili štvrtkovú seansu výrazne v červenom a SPX nedokázal zostať nad 1600 bodmi. DJIA -2.34%, SPX -2.5%, NDX -2.34%.

Komodity padali na južný pól. Pre drahé kovy rozhodne nie je pozitívne zvyšovanie sadzieb, ani skorá redukcia QE a tak sme videli masívny výpredaj. Futures na zlato padli o viac ako 6%, pod 1300 dolárov/unca a striebro si odpísalo viac ako 8% a je pod 20 dolárov/unca. Spolu s nimi padala aj meď, ropa a aj mäkké komodity. Výrazná sila zelenej bankovky dnes zabila komoditné býky a tie kapitulovali. Komoditný cyklus, zdá sa, skončil a spolu s ním aj rastové tendencie na komoditných menách. Piatok môže priniesť upokojenie situácie, alebo pokračovanie červených čísiel. Nechajme sa prekvapiť.

Peter Bukov

senior analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 22:42