StoryEditor

Ruská hrozba pre bitcoin (komentár dňa)

07.11.2015, 23:00

Napriek vyliatej rannej káve v súvislosti s rastom ceny Bitcoinu sa v tejto oblasti udiali aj iné dôležité udalosti. Prinášame v skratke to najdôležitejšie za dva týždne.

Najdôležitejšou, avšak negatívnou správou bola správa z Ruska. Ministerstvo financií plánuje sprísniť tresty v súvislosti s používaním kryptomien. Vládcom v Rusku sa nepáči možnosť, že by obyvatelia namiesto inflačného rubľa začali používať kryptomeny. Úmyslom je tak presadiť v Dume trest 4 rokov odňatia slobody. V pôvodnom návrhu sa počítalo s pokutou pre organizácie vo výške 500 000 rubľov alebo odpracovaním 2 rokov verejných prác. Pre jedincov to bol rok verejných prác alebo 300 000 rubľov. Napriek tomu sa dá očakávať, že kryptomeny sa budú v Rusku naďalej používať.

Blockchain, distribuovaná databáza Bitcoinu, je v poslednej dobe asi najviac diskutovanou technológiou. Svedčí o tom aj zapojenie sa ďalších bánk do tzv. Distributed ledger group. Konkrétne UniCredit, Mizuho bank a Nordea sa pripojili ku skupine, ktorá má v súčasnosti už 25 členov. Do tejto skupiny patria aj bankové domy ako HSBC, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of Scotland a iné. Cieľom je nájsť nové technológie v oblasti finančných transakcií v bankovom sektore. Celá táto skupina 25 bánk spolupracuje s R3, čo je spoločnosť sídliaca v New Yorku zaoberajúca sa vývojom finančných služieb na báze sietí, ktoré majú podobné prvky ako Blockchain.

Blockchain sa rovnako zapáčil aj spoločnostiam ako American Express alebo Philips, čo je spoločnosť z oblasti zdravotnej starostlivosti. Prvá menovaná bude investovať 12 miliónov dolárov do spoločnosti Abra. Abra je spoločnosť, ktorá zjednodušila posielanie peňažných prostriedkov medzi krajinami prostredníctvom technológie blockchainu. Presnejšie keď vy ste v USA a chcete niečo zaplatiť v Číne, tak si nájdete tzv. Abra teller, ktorý prevedie doláre na bitcoiny. Následne ich pošlete do Číny, kde si príjemca rovnako nájde Abra Tellera a jednoducho si ich zamení za juany. Druhá menovaná spoločnosť Philips zatiaľ ešte neuviedla, koľko investuje do výskumu v oblasti blochainu. Jediná známa informácia je, že bude spolupracovať so start-upom Tierion. Ten na základe blockchainu poskytuje ukladanie a správu dát, či už cez web alebo mobil.

Aj keď sa v poslednej dobe viac diskutuje o technológii, ktorá stojí za Bitcoinom, napriek tomu sa na neho nezabúda. Americká spoločnosť, poskytujúca finančné služby a zaoberajúca sa primárne poistením amerických vojakov, zahrnula Bitcoin do svojich služieb. Presnejšie, umožnila záujemcom zobrazovať si stav účtu z Coinbase v rámci konta v spoločnosti. Zatiaľ ide čisto len o prehľad a nijako sa s Coinbase účtom nedá narábať, teda prijímať alebo odosielať platby. Časom po väčšom záujme spotrebiteľov sa možno sprístupní aj táto služba.

Dvojtýždňový prehľad zakončíme správou, ktorá vyvolala diskusie medzi nadšencami z oblasti kryptomien. V USA sa rozhodli niektoré bitcoinové spoločnosti spolupracovať s vládou na zlepšení mena Bitcoinu. Komunita si je vedomá zlej povesti hlavne v dôsledku kauzy Mt.Gox a Silk Road, a preto sa rozhodla spolupracovať s Ministerstvom spravodlivosti, F.B.I. a inými vládnymi agentúrami. Ostatní z komunity sa tak nevedia zhodnúť, či to je v konečnom dôsledku správny krok,pretože Bitcoin vznikol s úmyslom sa dištancovať od nejakého vládnutia. Na strane druhej si musíme naliať čistého vína a uznať, že Bitcoin sa pravdepodobne neudrží úplne bez spolupráce s verejnými inštitúciami. Tie majú až príliš veľkú moc, aby vedeli menu v určitej miere blokovať. Preto by sme to mali skôr považovať za ústretový krok s dobrými úmyslami, ktorý môže zlepšiť meno kryptomeny.

Dúfame, že zvyšok víkendu nestrávite len sledovaním stúpajúcich a klesajúcich grafov Bitcoinu a koniec koncov si ho ešte stihnete užiť.

01 - Modified: 2007-11-03 09:56:54 - Feat.: 0 - Title: Stála komisia dohodne návrh obmedzenia imunity
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 02 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 03 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 04 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving 05 - Modified: 2024-03-28 16:06:20 - Feat.: - Title: Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:55