StoryEditor

Íri sa vracajú na dlhopisový trh (komentár)

14.03.2013, 07:15
Írsku sa podarilo na trh umiestniť dlh v objeme päť miliárd eur.

V stredu prišla pozitívna informácia z Írska, teda z krajiny, ktorej bola v roku 2010 poskytnutá zahraničná finančná pomoc. Krajine sa podarilo na trh umiestniť dlh v objeme 5 mld. EUR, pričom išlo o aukciu 10-ročných štátnych dlhopisov. Takáto ponuka neuzrela svetlo sveta práve od roku 2010, a preto priemerný výnos 4.15 % sa dá považovať za výborný výsledok. Íri si svojimi reformami opäť začínajú získavať dôveru investorov, veď výnos z tamojších 5 %-ných dlhopisov poklesol z rekordných 14 % v júli 2011 na aktuálnych 3.65 %.

Pozitívnu správu však vystriedal negatívny výsledok priemyselnej produkcie v eurozóne, ktorá medzimesačne poklesla až o -0.4 %. Analytici v prieskume očakávali miernejší pokles, a to o -0.1 %. Hlavné akciové indexy tak zamierili do červených čísel a nepodarilo sa im z nich vymaniť v priebehu celého dňa. Jediným zeleným ostrovčekom v regióne tak bol viac-menej tradične iba nemecký index DAX, ktorý ťažil z dohody kabinetu Angely Merkelovej.

Nemecko totiž plánuje dosiahnuť vyrovnaný rozpočet už v roku 2015 a podľa ministra financií Schäubleho by sa mu to podarilo už v budúcom roku, nebyť 4.3 mld. EUR slúžiacich ako príspevok do ESM.

Na horší ako očakávaný výsledok priemyselnej produkcie eurozóny reagovala aj spoločná mena. Euro oslabilo oproti americkému doláru o -0.74 % a zastavilo sa len tesne nad úrovňou 1.29 EURUSD. V priebehu americkej seansy časť strát dokázalo síce zmazať, no zostáva pod psychologickou úrovňou 1.30.

Zo Spojených štátov prišiel v stredu iba jeden signifikantný údaj, a to údaj o medzimesačnej zmene v jadrových maloobchodných tržbách. Pozitívna 1 %-ná zmena v nákupoch maloobchodného tovaru výrazne prispela k plusovým hodnotám tria amerických akciových benchmarkov na konci seansy: Dow Jones +0.04 %, S&P 500 +0.12 %, Nasdaq +0.09 %.

Aj vďaka nárastu osobnej spotreby sa podarilo v sektore maloobchodu zamestnať v minulom mesiaci až 24 000 nových ľudí, a to tak spravilo z maloobchodu, čo sa rastu zamestnanosti týka, druhý najlepší sektor hneď po stavebníctve.

Ivor Lehoťan

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 18:25