StoryEditor

Leto zasiahlo aj drahé kovy

06.07.2014, 00:30

Drahé kovy sa opätovne pochlapili začiatkom týždňa. V pondelok zlato vyskočilo o 10 USD na 1326 USD a striebro sa skoro dostalo cez 21 USD, keď skončilo mierne pod touto hranicou. Ostatné dni už boli fádnejšie a oba drahé kovy sa držali v okolí týchto cien.

Striebru sa však podarilo prekročiť 21 USD. Nad touto cenovou hranicou sa nakoniec dokázalo počas celého týždňa udržať. Vo štvrtok sa nachvíľu drahé kovy vybrali smerom dolu, ale straty v priebehu dňa vyrovnali. V piatok bolo v USA voľno vzhľadom na oslavy dňa nezávislosti a obchodovanie podľa toho vyzeralo – nedialo sa v princípe nič.

Cena zlata uzavrela nakoniec na úrovni 1320,5 USD, čo bolo o 5,4 USD viac ako minulý týždeň. Cena striebra uzavrela na úrovni 21,15 USD, o 0,28 USD viac ako minulý týždeň. Pomer ceny zlata a striebra je úrovni 62,43 čo znamená, že tento týždeň posilnilo viac ako zlato. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) je na úrovni 239,71. XAU index (index zlatých a strieborných  ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni 101,48.

Drahé kovy sa držia na súčasných cenových úrovniach stále hlavne kvôli situácii okolo Iraku a Ukrajiny. Je leto a nadchádza klasické nudné obdobie pre drahé kovy. Uvidíme, ako sa bude naďalej vyvíjať situácia okolo Iraku. Zatiaľ je presne tento druh informácií za hlavnými pohybmi na drahých kovoch, ergo špekulatívne obchodovanie. Vo štvrtok reagovali drahé kovy negatívne a krátkodobo na mierne posilnenie doláru, ktorý posilnil vzhľadom na optimistickejšie výsledky z trhu práce v USA.

Zlato sa zároveň vo štvrtok obchodovalo skoro na úrovni 3 mesačných maxím. Z technického hľadiska 50 dňový pohyblivý priemer pretína 200 dňový, čo môže naznačovať ďalší rast ceny, ale podobnú situáciu sme tu mali aj koncom apríla a nakoniec zlato aj tak klesalo.

Dopyt po fyzickom kove z Ázie (India a Čína) stagnuje; naznačuje to pozitívna GOFO úroková miera, ktorá je v dnešných dňoch spojená väčšinou s fenoménom transferu fyzického zlata zo západu na východ. Stále sa neuzavrelo zároveň vyšetrovanie sprenevery kolaterálu v čínskych prístavoch. Táto udalosť by mohla mať rovnako výraznejší vplyv na cenu zlata.

Prehľad cien drahých kovov za ostatné obdobie:

Zdroj: upner.com, kitco.com

Manipuláciu nedokázali

Manipulácia s fixingom drahých kovov v Londýne nebola dokázaná. Oficiálne orgány, ktoré fixáciu ceny vyšetrovali, nevedia priniesť jednoznačné dôkazy o tom, že banky, ktoré fixing stanovovali, zneužívali tieto informácie v prospech seba alebo svojich klientov. Finančný úrad síce uvádza, že existujúci 95 ročný proces je zastaraný a náchylný na manipuláciu, avšak nenašiel žiadne explicitné dôkazy.

S podobným rozhodnutím sme sa už stretli. Rovnako rozhodol americký súd o potenciálnej manipulácií ceny striebra na COMEXe, keď žalobcovia dokázali, že je manipulácia možná, avšak nedokázali úmysel. Každopádne sa pripravuje modernejší spôsob stanovovania fixu a vyzerá to, že londýnsky fix bude mať aj konkurenciu v šanghajskom fixingu, na ktorý sa pripravujú zas v Číne.

Podľa ťažobných spoločností je cena zlata pod 1300 USD pre nich likvidačná. Náklady na vyťaženie unce zlata sú omnoho vyššie a cena pod túto hranicu ich núti zatvárať mnohé banské projekty. Z toho vyplýva, že sa na trh dostane omnoho menej nového zlata. Ako sme už spomínali mnoho krát, nie je dôvod na paniku. Zlata je dostatok. Väčšina dnes vyťaženého zlata (165 – 180 tis. ton) leží v skladoch a je v princípe dostupná ako zásoba.

Neexistuje nič také ako nedostatok zlata. V prípade zvýšeného dopytu existuje len jeho nesprávne ocenenie vi fiat mene. Dnes však globálny dopyt po zlate nezažíva žiadne maximá, preto je súčasná cena relevantná.

Už o mesiac by sme sa mohli dozvedieť, čo spraví indická vláda voči dovozu zlata do krajiny. Pripravuje sa totižto nový rozpočet a s ním i ohlásenie zmeny politiky dovozu zlata do krajiny, na ktoré vláda uvalila 10 % clo. Predpokladá sa, že by sa mohlo clo znížiť o 2 %, avšak zároveň je nutné upozorniť, že toto nebola najväčšia prekážka dovozu zlata do Indie.

Skôr je to administratívna povinnosť spätného vývozu, kedy musí každá banka na tonu zlata zároveň vyviesť zlaté produkty v hmotnosti 200 kg. Naplnenie tejto podmienky viedlo mnohých dovozcov k obmedzeniu dovozu. A pokiaľ sa neodstráni táto podmienka, nebudeme svedkami nejakého výrazného navýšenia dovozov do Indie, ktorá je dvojkou v dovoze zlata po Číne. 

01 - Modified: 2006-07-24 20:47:25 - Feat.: 0 - Title: Česká Telefónica otvára polrok s plnou kasou
01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Horúčka je späť. Prečo je zlato také atraktívne a jeho cena rastie do nebies 02 - Modified: 2024-04-21 08:00:00 - Feat.: - Title: Osamelá hora z Hobita skutočne existuje. Najvyššia sopka Antarktídy doslova chrlí zlato, denne ho vypľuje za tisíce eur 03 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 04 - Modified: 2024-04-04 07:18:01 - Feat.: - Title: Historický rekord. Cena zlata prvýkrát prekonala hranicu 2300 dolárov za uncu 05 - Modified: 2024-04-01 09:37:37 - Feat.: - Title: Zlato dosiahlo nové maximum. Investori očakávajú, že Fed tento rok zníži úrokové sadzby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 12:16