StoryEditor

Amerika sklamala investorov

19.09.2014, 10:01

Stredajšie zasadanie centrálnej banky sklamalo mnoho investorov, ktorí očakávali viac jastrabích komentárov od guvernérky Yellenovej. Napriek tomu dolár rástol na všetkých hlavných pároch – EURUSD -0.73%, GBPUSD -0.05%, najväčšie zisky si pripísal na pároch s austrálskym dolárom (AUDUSD -1.48%) a japonským jenom (USDJPY +1.16%).

Proti austrálskemu náprotivku si americký dolár za desať dní pripísal takmer 4,4% a dostal sa na najsilnejšie hodnoty za posledných 6 mesiacov. Dolár posilňuje ešte výraznejšie voči japonskému jenu, za posledný kalendárny mesiac si pripísal slušných 6.28%, čo ho posunulo na najvyššiu úroveň od roku 2008. Dôvodom tohto prudkého vzrastu je rozličná politika oboch centrálnych bánk. Kým guvernér Bank of Japan na nedávnom zasadaní opäť potvrdil expanzívnu monetárnu politiku, americká guvernérka v stredu znížila kvantitatívne uvoľňovanie o ďalších 10 miliárd USD, no jej komentár ohľadom zvyšovania úrokových sadzieb nenaplnil očakávania investorov.

Od októbra bude Fed nakupovať hypotekárne záložné listy v objeme už len 5 miliárd USD mesačne (pokles z 10 mld USD) a štátne dlhopisy s dlhodobou splatnosťou už len za 10 miliárd USD (pokles z 15 mld USD). Vo vyjadrení centrálnej banky bolo cítiť výrazné presvedčenie, že táto rozsiahla a stále objemnejšia držba štátnych dlhopisov pomáha vytvárať tlak na pokles dlhodobých úrokových sadzieb v ekonomike, podporuje hypotekárny trh a vytvára lepšie podmienky v hospodárstve.

Ak budú v najbližšom období zverejnené pozitívne údaje z pracovného trhu a údaje, ktoré by naznačovali približovanie miery inflácie k dvojpercentnému cieľu banky, guvernérka by chcela definitívne ukončiť kvantitatívne uvoľňovanie na nasledujúcom zasadaní 29. októbra. Na podporu ekonomiky ponechal Výbor pre operácie na voľnom trhu (FOMC) kľúčové úrokové sadzby na minimách (<0.25%) a ak bude miera inflácie aj naďalej pod inflačným cieľom banky, tak ich ponechá aj „značný čas“ po ukončení kvantitatívneho uvoľnenia. Ponechanie sadzieb bolo absolútne v súlade s očakávaním, no trhy predpokladali, že sa Yellenová presnejšie vyjadrí k zvyšovaniu sadzieb v budúcnosti. Rovnakú formulku opakuje guvernérka už na niekoľkom zasadaní v rade a na zmenu komentára si teda budeme musieť počkať minimálne do konca októbra. Proti súčasnému stanovisku hlasovali dvaja členovia, menovite Richard W. Fischer a Charles I. Plosser.

Kým Fischer presadzoval skoršie zdvihnutie sadzieb, Plosser nesúhlasil s vyššie uvedeným prehlásením, že „... úrokové sadzby budú ponechané na súčasných úrovniach aj značný čas po definitívnom ukončení kvantitatívneho uvoľnenia“. Podľa jeho názoru zohľadňuje tento výrok viac časové, ako ekonomické hľadisko, na ktoré by mali členovia Výboru dbať.
Od posledného zasadania FOMC sa ekonomika vyvíjala miernym tempom, podmienky sa zlepšili na pracovnom trhu, aj keď stav stále nie je ideálny. Takisto sú guvernéri spokojní s vyššou spotrebou domácností, s investíciami zo strany súkromného sektora, no lepší vývoj by si želali na realitnom trhu. Najnovšie projekcie členov hovoria o miernom zhoršení odhadu rastu hrubého domáceho produktu na tento a nasledujúci rok, zatiaľ čo miera nezamestnanosti by mala klesnúť výraznejšie, ako to guvernéri predpokladali v júni tohto roku.

Zmena nastala aj pri odhade prvého zvyšovania úrokových sadzieb. Až štrnásť zo sedemnástich guvernérov odhaduje, že Fed zvýši prvýkrát sadzby v roku 2015, pričom v júni to predpokladalo len dvanásť z nich. Porovnanie súčasnej projekcie s júnovým odhadom sa nachádza nižšie. Dané rozpätie je určované metódou Central tendency, ktoré nezohľadňuje tri najnižšie a tri najvyššie predpovede členov Fedu pre každú premennú. Červenou farbou sú označené najnovšie projekcie, sivá farba predstavuje júnové predikcie.

Zaujímavou informáciou bolo aj zverejnenie aktuálnej miery inflácie, ktorá prvýkrát za posledných dvanásť mesiacov dosiahla v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom záporné hodnoty. Ceny tovarov a služieb klesli v auguste v porovnaní s júlom o 0.2%, no v porovnaní s augustom 2013 narástli o 1.7%, čo je blízko inflačného cieľu Fedu. Tempo rastu cien tovarov a služieb ale klesá už tretím mesiacom v rade, v júni dosahoval ešte 2.1%. Možno aj táto informácia bude jedna z rozhodujúcich pri rozhodovaní o ďalšom vývoji monetárnej politiky americkej centrálnej banky. Naďalej však zostáva faktom, že dolár je momentálne najprogresívnejšou menou a jeho posilňovanie sa dá očakávať na väčšine menových párov.

01 - Modified: 2006-10-19 14:13:00 - Feat.: 0 - Title: MH za podporu investorov, ktorí majú záujem o výskum
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-03-20 19:26:24 - Feat.: - Title: Guvernér lotyšskej centrálnej banky súhlasí s odhadmi trhov na tri redukcie sadzieb ECB v tomto roku 04 - Modified: 2024-03-18 15:23:57 - Feat.: - Title: Slovensko sa po facke od investorov opäť vydalo na finančné trhy. Požičali sme si drahšie ako Grécko 05 - Modified: 2024-03-08 11:32:23 - Feat.: - Title: Ako zarobiť stámilióny na burze? Šancu majú aj bežní Slováci, v kurze je veriť Amerike
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:59