StoryEditor

Akcie opäť lámali rekordy (komentár)

13.05.2013, 11:48
Hodnoty amerických aj európskych indexov sa dostali na nové historické maximá.

Máme za sebou ďalší týždeň v znamení býkov, ktorí vyhnali hodnoty európskych i amerických akciových indexov na historické maximá. Na začiatku týždňa začalo obchodovanie na trhoch optimisticky, keďže ešte doznieval efekt zníženia úrokovej sadzby ECB a nečakane dobrých výsledkov z amerického trhu práce.

V utorok bolo impulzom pre nákupy zníženie hlavnej úrokovej sadzby v Austrálii na historické minimum 2.75% z 3%. Pred zverejnením väčšina analytikov o čakávala ponechanie pôvodnej sadzby. Pozitívne správy prišli aj z najväčšej ekonomiky eurozóny, nemecké továrenské objednávky v marci vzrástli o 2.2%. Rástli druhý mesiac po sebe, pri č om sa o č akával pokles o 0.4%. Priemyselná produkcia v tejto krajine sa nečakane tiež zvýšila, medzimesač ne o 1.2%, pri č om konsenzom bol pokles o 0,1%. Export Nemecka narástol o pol percenta. Tieto výsledky ukazovateľov sú prvé známky možného oživenia v tejto krajine. Zaujímavým údajom bola aj obchodná bilancie v Číne, ktorá reportovala za apríl prebytok 18.2 miliárd amerických dolárov. Prebytok spôsobil najmä rast importu. Koncom týžd ň a už bý č ia nálada mierne oslabla a vo štvrtok už sme videli miernu korekciu amerických akcií, za ktorými môže byť aj správa, že Fed by mohol ukončiť kvantitatívne uvoľňovanie.

Zaujímavým údajom bola aj miera nezamestnanosti v Grécku, ktorá sa zvýšila na rekordné maximum 27.2%. Katastrofálna je najmä obrovská nezamestnanosť mladých ľ udí vo veku 15 až 24 rokov na úrovni 64.2%! Európske akcie však uzavreli týždeň v pluse, nemecký DAX ukončil mimoriadne úspešný týždeň na maxime 8 278.59 bodov. Tak ako každý týždeň, aj tentoraz sa čakalo na údaj z trhu práce v USA. Počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti bol 323 tisíc, očakávalo sa 333 tisíc. Tieto dobré čísla zvyšujú dôveru v americkú ekonomiku a napomáhajú k optimizmu na akciových trhoch. Federálny rozpočet USA zaznamenal v apríli najväčší prebytok za posledných 5 rokov vďaka vyššiemu príjmu do rozpočtu, najmä z daní z príjmu.

Býkom tak nič nestálo v ceste a indexy lámali rekord za rekordom, Dow Jones sa dostal nad 15 000 bodov, S&P 500 prekonával svoje maximá 5 dní po sebe. Mohlo z toho byť 7 dní, no benchmark v štvrtok ví ť aznú šnúru prerušil. V súčasnej situácii s pozitívnymi fundamentálnymi údajmi a expanzívnou monetárnou politikou sú však poklesy skupované a v piatok sa index dokázal vyšplhať na historické maximum 1 633.7 bodov. Monetárne stimuly tak pomohli k nárastu indexu o 14% počas roku 2013 a od minima v roku 2009 si už pripísal +140%. Kráľovský menový pár EURUSD zaznamenal tento týždeň pokles z hodnoty 1.3119 pod hranicu 1.3 a zakon č il posledný deň týždň a v okolí hodnoty 1.2988.

Zaujímavým momentom na devízovom trhu bolo štvrtkové prelomenie hranicu 100 na menovom páre USDJPY bez pomoci fundamentálnych správ, v piatok cross prekonal úroveň 101. Hranicu 100 prelomil po prvýkrát od apríla v roku 2009. Analytici predpovedajú oslabenie jenu voč i doláru do konca roka na hodnotu 105. Silnejúci dolár spôsobil zároveň pokles cien komodít, spotová cena zlata klesla na 1436,9 USD/unca. Z európskych akcií sa darilo najmä akciám zo sektor a telekomunikácií. Z najúspešnejších korporátnych akcií vyberáme spoločnosť Deutsche Telekom, ktorej kurz vzrástol po č as minulého týždňa o 7,16%. Môže za to najmä zverejnenie celkom pozitívnych kvartálnych výsledkov. Spoločnosť reportovala v prvom kvartáli vyšší ako očakávaný zisk pred zdanením a odpismi, zvýšenie po č tu zákazníkov v USA a menší pokles tržieb v Nemecku.

Nárast amerických zákazníkov zaznamenala firma po prvý raz za posledné 4 roky. Akcia sa tak vyšplhala na sedemmesačné maximum. Naopak, nedarilo sa francúzskej spoločnosti Alstom, ktorá je tretím najväčším výrobcom energetických zariadení a železničných dopravných systémov na svete. Akcia zaznamenala pokles o 13,14%, ke ď že kvartálne výsledky nenaplnili očakávania. Vedenie spoločnosti zároveň zhoršilo predpovede ziskov pre nasledujúcich 12 mesiacov, prevádzková marža by mal a byť stabilná, ale nižšia. V dôsledku zníženia počtu objednávok klesli tržby a firma v Európe prepúšťa zamestnancov.

Z makroekonomických údajov budú v tomto týždni zverejnené výsledky nasledovných ukazovateľov: maloobchodné tržby z USA, ZEW ekonomický sentiment Nemecka a eurozóny, priemyselná produkcia v Eurozóne, stavebné povolenia a nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti v USA, predbežné HDP Nemecka, Francúzska, Japonska, CPI a jadrové CPI Kanady a USA, miera nezamestnanosti a zmena v počte ľudí poberajúcich podporu v nezamestnanosti vo Veľkej Británii, FED of Philadelphia - index výroby.

Katarína Čechová

analytička forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:26