StoryEditor

Neistota vládne svetu. Trhom udáva smer Ukrajina

18.08.2014, 09:43
Autor:
Peter ReboPeter Rebo

Počas minulého týždňa bola opäť v centre pozornosti Ukrajina . V ýraznejší pokles zaznamenali svetové akciové index y v utorok, keď svet napäto sledoval vyslanie ruského konvoja s humanitárnou pomocou do bojmi zasiahnutých oblastí Ukrajiny. Okamžite sa totiž objavili špekulácie, že konvoj pozostávajúci z 280 nákladných áut má za cieľ podporiť proruských separatistov a p reto ho Ukrajina cez hraničné pásmo nepustí. V priebehu týždňa dor azili ruské kamióny až k hraničnému pásmu , kde čakali na rozhodnutie o ich ďalšom postupe. V stredu sme mohli sledovať správu britskej národnej banky - Bank of England, ktorá hodnotila inflá ciu, zamestnanosť a iné dôležité ukazovatele.

Okrem iného revidovala odhad rastu miezd z 2.5 % na 1.25 %, rast britskej ekonomiky by mal byť v tomto roku 3.5 %. a miera nezamestnanosti sa v júni mierne znížila na 6.4 %. Vo štvrtok sme v ekonomickom kalend ári pozorovali aktuálne zmeny HDP európskych krajín. Nemecko zaznamenalo kvartálny pokles tohto ukazovateľa o 0.2 %, Francúzsko ostalo oproti predošlému štvrťroku bez zmeny, podobne ako priemer eurozóny. Štvrtok okrem toho priniesol výrazný prepad cien rop y, WTI i Brent stratili viac ako 2 percentá. Obavy z výpadkov produkcie kvôli geopolitickému napätiu zvýšili produkciu v USA, v Severnom mori, i v ďalších krajinách. Výraznejšie zníženie vývozu predovšetkým z Líbye a Iraku zatiaľ nenastalo a na trhoch je v súčasnosti výrazný prebytok čiern eho zlata.

Ceny ropy sa vďaka tomu dostali na niekoľkomesačné minimá, americká ľahká ropa WTI poklesla na 95.26 USD/barel, čo bola najnižšia cena od marca tohto roku. Severomorská ropa Brent sa vo štvrtok dostala dokonca n a najnižšiu úroveň od nove mbra minulého roku, nakrátko klesla aj pod 102 USD/barel. Zlato bolo v závere týždňa výrazne volatilné . P iatkový pokles ceny o 1.5 % bol spôsobený signálmi na uvoľnenie napätia u nášho východného suseda . Tie vyslal ruský prezident Vladimír Putin, ktorý vyhlásil, že je v záujme Ruska, aby sa čo najrýchlejšie upokojila situácia na Ukrajine. Taktiež razantne odmietol špekulácie o možnosti ruskej vojenskej inter vencie do problémovej oblasti.

Podľa ukrajinského prezidenta Porošenka však práve v piatok ukrajinské delostrelectvo zničilo časť ruského vojenského konvoja , čo okamžite vystrelilo cenu žltého kovu späť nahor. Rastom o jedno percento zmiernilo svoju dennú stratu. Obrat nastal aj na trhu s ropou a po piatkových udalostiach opustil a cena čierneho zlata spomínané dlhodobé minimá. Ropa WTI na záver týždňa vzrástla o viac ako 1.5 % nad 97 USD/barel a ropa Brent si polepšila o niečo viac ako jedno percento. Z korporátnych akcií si tentoraz vyberáme franc úzsku spoločnosť Alcatel - Lucent, zaoberajúcu sa výrobou telekomunikačných zariadení . Jej akcie poklesli o 4.21 % v reakcii na výsledky za druhý kvartál, v ktorom spoločnosť zaznamenala medziročný pokles príjmov.

V Nemecku nás zaujala letecká spoločnosť Lufthansa, ktorej akcie vzrástli počas uplynulého týždňa o 4.11 %. Pozitívnym impulzom bolo stanovisko nemeckého Ministerstva financií, ktoré vylúčilo zmenu zdaňovania leteckej dopravy. Zvýšenie sadzieb by totiž znamenalo zní ženie medzinárodnej konkurencieschopnosti nemeckej aerolinky. V priebehu tohto týždňa sledujeme nasledujúce dáta : utorok prinesie údaje o inflácii na Novom Zélande, v Británii a v USA. V stredu sa k nim pridá Nemecko a v piatok Kanada. Ekonomický kalendár je na fundamenty najbohatší vo štvrtok, kedy zistíme hodnoty indexu nákupných manažérov (PMI) vo výrobe v Číne, USA, Francúzsku, Nemecku a v eurozóne. K tomu sa ešte pridajú americké predaje existujúcich domov a nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti.

01 - Modified: 2006-09-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prechádzka lesom a právo
01 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:59