StoryEditor

Trhy panikária (komentár)

09.02.2016, 09:53

Finančné trhy vkročili do februára so zvýšenou volatilitou a s negatívnym sentimentom pre rast obáv o zdravie globálnej ekonomiky. Hlavné akciové trhy na oboch stranách Atlantiku preto minulý týždeň klesali, pričom sa darilo bezpečne vnímaným dlhopisom USA a Nemecka pri raste kreditných prirážok.

Očakávania, že po Bank of Japan zníži úrokové sadzby aj ECB a FED by mohol výraznejšie oddialiť zvýšenie sadzieb, znamenali podporu pre zlato, ktoré od začiatku roka získalo už vyše 10 percent. Ropa strácala, keď praskla bublina nádejí, že OPEC by sa mohol spolu s Ruskom rýchle dohodnúť na obmedzení jej ťažby. Dolár sa dostal voči euru pod tlak, keď zníženie sadzieb ECB v marci bolo už započítané do trhu, no obchodníci prehodnocovali možné kroky FED-u ohľadne oddialenia ďalšieho zvýšenia sadzieb.

Akciové trhy

Hlavné svetové akciové trhy sa po úľavovej rallye z predošlých týždňov dostali opäť do predajného módu zo začiatku roka, keď sa do popredia investorov dostávajú obavy z výrazne pomalšieho rastu americkej ekonomiky, čo bude mať negatívny vplyv aj na zvyšok sveta. Skepsu na trhoch podporilo publikovanie viacerých makrodát z USA na čele s januárovými prieskumami nálady vo výrobnom sektore a aj v sektore služieb, kde klesla na najnižšiu úroveň za ostatných 23 mesiacov. A to v čase, keď sa trh už dlhšie trasie zo zdravia čínskej ekonomiky.

Vyvrcholenie zlých ekonomických správ z USA prišlo v piatok, keď bol publikovaný januárový Nonfarm Payrolls report z lokálneho trhu práce, ktorý ukázal na výrazné spomalenie tvorby pracovných miest. Analytici pritom očakávajú, že táto slabosť nebude jednorazová. Navyše na trhu rastie presvedčenie, že ani uvoľnenie menovej politiky Bank of Japan, ako ani očakávané ďalšie zníženie sadzieb ECB by nemuseli výraznejšie podporiť ekonomickú aktivitu, pričom FED by nemusel byť príliš ochotný odkloniť sa od trendu zvyšovania sadzieb, hoci ďalšie zvýšenie zrejme odloží až na jeseň, respektíve na koniec roka. Mínusom pre akciové trhy bola obnova poklesu cien ropy.

Európsky bluechipsový index Euro Stoxx 50 tak klesol o 5,4 percenta pri strate nemeckého indexu DAX 30 o 5,2 percenta, poklese francúzskeho indexu CAC 40 o 4,9 percenta a pri ponorení britského indexu FTSE 100 o 3,9 percenta. Americký index Dow Jones odovzdal 1,6 percenta pri poklese širokého S & P 500 o 3,1 percenta a technologického Nasdaqu Composite o 5,4 percenta.

Dlhopisové trhy

Turbulencie na akciových trhoch podporili útek do bezpečia štátnych dlhopisov USA a Nemecka. Očakávania pomalšieho ekonomického rastu v USA pri pokračovaní nízkych cien energií pre obnovu poklesu cien ropy by totiž mohli znamenať aj nízky inflačný tlak. To by malo znamenať, že hlavné svetové centrálne banky by mali ďalej uvoľniť menovú politiku.

Bank of Japan na konci januára už zaviedla negatívne sadzby a predpokladá sa, že ďalej ich zníži aj ECB, pričom trhy aktuálne prakticky neočakávajú podľa futures kontraktov, že FED v tento rok zvýši sadzby. Viacerí americkí centrálni bankári skutočne naznačili, že ostatný turbulentný vývoj na trhoch budú brať do úvahy pri nastavovaní menovej politiky, čo bolo de facto kódové označenie toho, že v marci a zrejme ani pred letom nepríde k ďalšiemu zvýšeniu sadzieb.

Výnos 10-ročných nemeckých dlhopisov v takomto prostredí klesol pod 0,30 percenta, pričom krátky koniec výnosovej krivky v Nemecku sa pri splatnosti dvoch rokov pohybuje len tesne nad hladinou -0,5 percenta na historických minimách. Výnosy 10-ročného amerického dlhopisu klesli na týždennej báze o takmer 10 bázických bodov a aktuálne sa pohybujú tesne nad levelom 1,80 percenta na 12-mesačnom dne. Rizikové prirážky korporátnych dlhopisov, ako aj dlhopisov periférnych krajín eurozóny, naopak, pokračovali v raste. Tie korporátne sú v USA na štvorročných maximách.

Komoditné trhy

Zlato má za sebou najlepší týždeň za ostatné dva roky, keď rástlo o necelých päť percent nad 1 170 dolárov na nové trojmesačné maximá. Za rastom žltého kovu ako bezpečného prístavu stoja pokračujúca averzia k riziku na finančných trhoch a pokles výnosov na dlhopisových trhoch.

Súčasne rast rizík vo svetovej ekonomike, ktorá by mohla rásť pomalšie, ako boli pôvodné predpoklady, znamená, že mnohé veľké centrálne banky sveta by mohli, podobne ako Bank of Japan, ešte uvoľniť menovú politiku na čele s ECB. FED by zároveň mohol oddialiť zvyšovania sadzieb (minimálne) až na začiatok jesene. Rallye ropy sa však minula para, keď sa začal trh skepticky pozerať na možnú skorú dohodu o obmedzení jej ťažby krajinami OPEC a Ruskom napriek viacerým nádejným vyjadreniam ich predstaviteľov.

Navyše pravidelný týždenné report zásob ropných produktov v USA ukázal, že sa pohybujú na rekordných úrovniach. Mínusom pre americkú ropu WTI boli správy, že americký prezident Barack Obama chce zaviesť novú daň na ropu vo výške 10 dolárov za barel s cieľom podpory „zelenej“ dopravy. Celkovo preto WTI klesla minulý týždeň o 8,1 percenta na 30,9 dolára pri dvojpercentnej strate Brentu, ktorý končil obchodovanie na hladine 34,1 dolára.

Devízové trhy

Dolár strácal voči väčšine hlavných svetových mien, keď sa dolárový index oslabil o 2,6 percenta. Trhy začali výraznejšie zaceňovať slabosť americkej ekonomiky, čo značí, že FED by mohol výraznejšie oddialiť ďalšie zvyšovanie sadzieb. Tento názor podporil fakt, že okrem slabosti výrobného sektora pre silný dolár a pre obmedzovanie investícií energetických firiem sa v americkej ekonomike začína objavovať aj slabosť sektora služieb, ktoré tvoria gro ekonomiky.

Sentiment v sektore služieb meraný Indexom zásobovacích manažérov (ISM) v januári klesol na takmer dvojročné dná. Súčasne januárový report tvorby pracovných miest Nonfarm Payrolls výraznejšie zaostal za očakávaniami. Euro sa tak posilnilo voči doláru o takmer tri percentá a vzájomný výmenný kurz vzrástol tesne pod 112 dolárových centov na najvyššie úrovne od októbra 2015.

]

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 02 - Modified: 2024-04-02 18:00:00 - Feat.: - Title: Aký má dvojpercentný rast vplyv na ekonomiku 03 - Modified: 2024-03-20 19:26:24 - Feat.: - Title: Guvernér lotyšskej centrálnej banky súhlasí s odhadmi trhov na tri redukcie sadzieb ECB v tomto roku 04 - Modified: 2024-03-18 15:23:57 - Feat.: - Title: Slovensko sa po facke od investorov opäť vydalo na finančné trhy. Požičali sme si drahšie ako Grécko 05 - Modified: 2024-03-12 22:33:53 - Feat.: - Title: Akcie v Spojených štátoch posilnili napriek správe o februárovom raste inflácie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:17