StoryEditor

Silicon Valley vs. Wall Street. Začína sa veľký boj o moc

30.11.2015, 23:00
Autor:
Pavel PetrPavel Petr
Jedná sa viac-menej o to, že IT firmy preťahujú skúsených a dobrých ľudí wallstreetským bankám.

Pretože mi prišlo, že na tejto téme niečo je, začal som pátrať po tom, či existujú aj nejaké ďalšie prejavy. Odpoveď je áno a jeho meno ste už určite počuli - je to Bitcoin. Je to trójsky kôň sektoru informačných technológií.

Od čias skončenia zlatého štandardu má moc nad peniazmi a ich vynásobením systém centrálnych bánk spolu s komerčnými subjektmi, ktoré sa podieľajú na tvorbe peňazí. Rad ľudí považuje Bitcoin za nástroj, ktorý vytrhne moc z područia finančného sektora.

Na začiatku to bol "vtip"

Na začiatku nikto Bitcoin veľmi vážne nebral. Bol to údajne proste vtip. Bola to totálna novinka a všetci si mysleli, že to bude jedna veľká pyramída, ktorá sa rozsype, zakladateľ zarobí balík a všetci, ktorí prišli príliš neskoro, len zaplačú nad zárobkom. Je to okolo dvoch rokov a Bitcoin je tu s nami stále.

Prvotne nemal Bitcoin žiadnu cenu ale absolútne žiadnu. Potom sme zažili jeho brutálne prudký rast a následne rýchly prepad. Znovu všetci veštili Bitcoinu krátky život.

Ale myšlienka digitálnej meny rezonovala najmä v IT spoločnosti veľmi silno. Všetci boli fascinovaní touto technológiou. Tento "vtip" ako ho na začiatku niekto označil, sa teraz stáva niečím, čo berú svetové centrálne banky a wallstreetské banky smrteľne vážne.

Veľký záujem bánk z Wall Street

Prestížny plátok The Economist dokonca predpovedal, že Bitcoin zmení všetky sektory, v ktorých je základnou esenciou dôvera. Dôkazom, že tento vtip prestali brať banky na ľahkú váhu je to, že snáď každá banka na Wall Street má nejaké oddelenie, ktoré sa venuje len a len technológiu Bitcoin - respektíve blockchainom - čo je tá kľúčová esencia, čo robí Bitcoin Bitcoinom.

Tí najzasvätenejší hovoria, že sme ešte nevideli plnú silu Bitcoinu. Metaforou môže byť, že Bitcoin je teraz tým, čím býval internet v roku 1994. Vedeli sme, že internet má potenciál, ale netušili sme, ako o dvadsať rokov neskôr zmení všetko, na čo len pomyslíme. Podobne tomu môže byť aj v prípade Bitcoinov.

Krásou a zároveň hrozbou pre súčasný systém je to, že sa jedná o decentralizovaný systém bez autority, ktorá by zastrešovala alebo riadila čo sa deje v sieti. Preto sa o Bitcoin zaujímajú najmä veľké banky z Wall Street.

PayPal ako konkurencia

Už tu boli pokusy ako vyrvať strategickú výhodu bánk z ich držby. Pokúsili sa o to systémy ako DigiCash v 90. rokoch - zlyhali. Následne PayPal doslova siahal na túto métu, ale nakoniec sa z neho stal podnik, ktorý veľmi dobre sprostredkováva klasický platobný styk, ale na internete.

Podľa zakladateľov PayPalu je toto prvá, naozaj reálna, šanca, ako v USA zbaviť banky a ďalšie finančné inštitúcie takej moci a výhody, ktorú si stále udržujú. Je to po prvýkrát, čo má niekto šancu vytrhnúť kontrolu nad platbami a depozitmi bankám z rúk.

Banky to samozrejme nenechajú len tak. Namiesto toho, aby sa snažili Bitcoinu konkurovať rýchlo sa technológii blockchainov (digitálnych tokenov) učia a chcú vytvárať podobné systémy, ako je samotný Bitcoin.

Úplne transparentne

Možnosti tejto technológie idú omnoho ďalej, než si myslíme. Napríklad taká burza Nasdaq nedávno predstavila svoj blockchainový systém na vykonávanie obchodov. Burza sa tiež chystá spustiť trading akcií súkromných spoločností na svojom vlastnom systéme napodobňujúci technológiu Bitcoinov. A nekončí sa to len pri akciách. Nasdaq chce túto technológiu použiť aj pre obchodovanie dlhopisov a posielanie veľkých objemov peňazí.

Dôvod prečo sú ľudia tak strašne vášniví okolo Bitcoinu je vlastne skôr blockchain. V podstate je to komunitne spravovaná sieť uchovávajúca záznamy o všetkých transakciách - absolútne o všetkých, ktoré kedy boli v sieti vykonané. Teda všetko, čo teraz bolo uchovávané v súkromných centralizovaných databázach, môže teraz byť ohrozené blockchainom. Krásou toho riešenia je, že všetci vidia koľko Bitcoinov je na akej adrese uložené, odkiaľ prišli a pod. Len nikto nevie, čie sú.

To je síce ešte hudba budúcnosti, ale to je to, čo reálne robí z Bitcoinu tak zaujímavú vec, aj keď je to zatiaľ len jednoducho digitálna mena.

Kľúčová je dôvera

Či chceme alebo nie. Digitálne meny už tu s nami sú. Nie je veľa ľudí na svete, ktorí by používali Bitcoin k nákupom online. Ale sú ich milióny, ktorí používajú vlastnú kreditku a tak aj systém kreditných kariet. Ľudia, čo ich používajú, mu veria a veria, že dostanú, za čo zaplatili. Bitcoin je len alternatíva na súčasný platobný systém, ktorý funguje vďaka vlastnému záujmu spotrebiteľov.

Je potrebné spomenúť, že Bitcoin sa posunul od toho, že nemá hodnotu k tomu, že má nejakú hodnotu. Ako ale bola vytvorená taká dôvera, kde sa vzal ten sieťový efekt, ktorý láka ďalších používateľov?

Paradoxne - záujem vytvoril elektronický obchod zvaný Silk Road - doslova eshop s drogami. Bolo to prvé miesto, kde akceptovali Bitcoin a tiež overili, že technológia funguje. To bol zlom, ktorý z nulovej hodnoty urobil nejakú hodnotu. Cena jedného Bitcoin šla z 50 centov na 30 dolárov za jeden Bitcoin.

Bitcoin za heroín

Bitcoin umožnil niečo, čo dovtedy nebolo možné - napríklad zaplatiť z USA v Amsterdame za heroín. Môžete to vnímať ako temné obdobie Bitcoinu v jeho histórii, ale ukázalo sa vďaka tomu, že Bitcoin je schopný prevádzky.

Aktuálna cena Bitcoin je 376 dolárov. V roku 2015 sa už cena stabilizovala a oscilovala medzi 200 a 400 dolármi za jeden Bitcoin.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 12:18:53 - Feat.: - Title: Žiadne uvoľnenie a korekcia? 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:56