StoryEditor

Tohtoročné obete vlastného pesimizmu (komentár dňa)

12.08.2013, 00:10
Na predaji nakrátko sa tento rok špekulantom nepodarilo veľa zarobiť.

Predaj nakrátko (iné názvy: krátky predaj, prázdny predaj, nekrytý predaj, predaj naprázdno, zriedkavo alebo staršie: (predaj) à découvert, predaj blanko, predaj in bianco, predaj bez vlastníctva, vo finančnom slangu: short sale, shortovanie, s dôrazom na druh špekulácie: špekulácia na pokles ceny, špekulácia à la baisse, kontremína; anglického short sale, short selling, shorting, nemeckého Leerverkauf, fr. vente a découvert) je predaj veci bez toho, aby predajca danú vec v čase predaja (t.j. obdržania predajnej ceny) už vlastnil, v snahe využiť očakávaný pokles ceny danej veci v priebehu času.

Ak cena naozaj klesne, predajca na transakcii zarobí, ak stúpne, prerobí. Toľko o "shortovaní" wikipédia.

John Paulson, Bill Ackerman či George Soros v minulosti na tomto druhu špekulácií zarobili relevantnú časť svojho aktuálneho majetku. Tento rok bol však aspoň zatiaľ pre špekulantov s danou stratégiou na amerických akciových trhoch nie príliš prajný.

Nasledujúci graf znázorňuje 20 spoločností indexu SP500 na začiatku roka s najväčším podielom predaných akcií nakrátko.

K 29.júlu bol však index SP500 od začiatku roka v pluse o niečo viac ako 18 percent, zatiaľ čo teoretické portfólio zložené z akcií týchto 20 spoločností by v rovnakom čase vzrástlo na hodnote dokonca o viac ako 29 percent. Argument o takzvanom "short squeeze", ktorý by mohol za rastom stáť, vyvracia fakt, že iba u dvoch spoločností podiel akcií predaných na krátko počas sledovaného obdobia klesol.

K boju o šéfa Fedz, ktorý práve prekvapivo sledujeme, by som rád dodal, že v prípade rozhodnutia Baracka Obamu pre nomináciu Larryho Summersa nejde o nejakú sebareflexiu politiky Bieleho domu, to len bankárom z Wall Street by príliš čitateľná prezidentka príliš komplikovala vlastný "trading" - zlaté vajce, ktoré sa im darí odďaľovaním legislatívy oddeľujúcej investičné a komerčné bankovníctvo zatiaľ chrániť. Záujem Wall Street o Larryho Summersa potvrdila aj nedávna relatívne otvorená podpora jednej zo sivých eminencii Wall Street Rogera Altmana z Evercore Partners, ktorý je prominentným podporovateľom demokratov.

Prajem pekný zvyšok leta a rozuzlenie súboja Icahn, Soros vs. Ackerman. Zníženia sadzieb zo strany Európskej centrálnej banky napriek nedávnym výstrahám sa podľa aktuálneho vývoja menového kurzu EURUSD tak skoro asi nedočkáme, keďže ECB aktuálne opäť očakáva v závere roka rast HDP v Európskej únii.

Vladimír Gešperík

predseda predstavenstva Capital Markets

forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:19