StoryEditor

Európa potrebuje slabšie euro

26.03.2014, 23:00

Spoločná európska mena síce za posledný týždeň mierne oslabila voči americkému doláru, no od začiatku februára je to len prvá výrazná korekcia. Na silnú pozíciu eura voči doláru, rubľu a ostatným menám sa sťažujú európski politici, ekonómovia, aj riaditelia exportných korporácii z Európy.

Keď sa na situáciu na páre EURUSD pozrieme z dlhodobejšieho hľadiska, za posledných približne 20 mesiacov euro posilnilo o takmer 15%! Včera sa obchodovanie najlikvidnejšieho menového páru začalo na úrovni 1,3824 EURUSD, jedno euro za takúto hodnotu ste si naposledy mohli zameniť v novembri roku 2011. Pár sa v súčasnosti nachádza vysoko nad 250 dňovým jednoduchým kĺzavým priemerom a túto skutočnosť potvrdzujú aj mnohé iné technické indikátory.

Euro posilňuje takmer nepretržite voči doláru už druhý mesiac, od začiatku februára zhodnotilo o viac ako 2,50%. Za toto obdobie nastal výrazný prepad iba minulú stredu (19.3) po zasadaní americkej centrálnej banky. Dolár posilnil najmä po dvoch stredajších impulzoch - prvým bolo ďalšie zníženie kvantitatívneho uvoľnenia o 10 miliárd USD (na úroveň 55 miliárd USD) a druhým podnetom bolo prezradenie úmyslu J.Yellenovej zvýšiť úrokové sadzby približne už o 6 mesiacov. Viac o poslednom zasadaní americkej centrálnej banky sa môžete dozvedieť v tomto článku.

Aj keď mnohí analytici a ekonómovia predpokladajú v najbližšom období pokles európskej meny voči doláru, politici a  najmä nemeckí exportéri si ho priam želajú. Hrozbu príliš silného eura tento týždeň spomínal predseda Európskej rady Herman Van Rompuy, aj súčasný francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault - informovala o tom agentúra Reuters. Problém jasne demonštruje aj obchodná bilancia eurozóny, ktorá sa s prebytkom 13,7 miliardy EUR dostala na 4 mesačné minimum. Oproti očakávaniam výrazne poklesol ukazovateľ Industrial production (-0,2% q/q; oč. +0,6% q/q) a prepad o 9,1 b. zaznamenal indikátor German ZEW Econonmic Sentinment (z úrovne 55,7b. na 46,6b.). Uspokojivo neskončil ani index PMI od spoločnosti Markit. Podľa tohto prieskumu nastal za posledný mesiac v Nemecku pokles v oblasti služieb (z 55,9 b. na 54,0 b.), aj vo výrobnej sfére (z 54,8 b. na 53,8 b.).

Citeľnou hrozbou je aj silné euro voči ruskému rubľu. Momentálna krymská kríza spôsobila prepad rubľa od začiatku kalendárneho roka voči euru o viac ako 9%. Rusko je jedným z dominantných hráčov na automobilovom trhu a silné euro predražuje automobily vyrobené v eurozóne. Nižší dopyt už pocítili viaceré nemecké automobilky. Zrejme aj výrazný lobing zo strán nemeckých exportérov spôsobil zmenu rétoriky prezidenta nemeckej Bundesbanky, J.Weidmanna, ktorý sa vyjadril, že na podporu európskej ekonomiky by mohla ECB použiť aj kvantitatívne uvoľňovanie. Nemci boli doteraz striktne proti kvantitatívnemu uvoľňovaniu a dokonca v polovici minulého mesiaca označil nemecký súd program OTP (program nákupu štátnych dlhopisov Európskou centrálnou bankou) za „pravdepodobne nelegálny“.

Bundesbanka bola vždy zástancom pevnej a silnej meny, za týmto postojom môžeme hľadať najmä problémy s hyperinfláciou po prvej svetovej vojne, na ktorú Nemci neradi spomínajú. V rozmedzí augusta 1922 a decembra 1923 sa ceny tovarov a služieb zdvojnásobovali v priemere každé tri dni a 17 hodín (zdroj: BusinessInsider.com).

Reálnosť kvantitatívneho uvoľňovania potvrdil už dávnejšie prezident M.Draghi, ktorý na prelome januára a februára na Svetovom ekonomickom fóre v Davose prezradil, že jedným z nástrojov monetárnej politiky ECB do budúcnosti môže byť aj kvantitatívne uvoľňovanie. Silné euro, krehká ekonomika a rekordne nízka miera inflácie môžu mať katastrofálne dopady na vývoj európskeho hospodárstva. Možno už budúci štvrtok na svojom zasadnutí predstaví Európska centrálna banka nový monetárny program a výrazne tak prispeje k pohybe na pároch s eurom.

Obrázok Vývoj EURUSD, D1. Červená línia znázorňuje kĺzavý priemer s periódou 250

 

 

 

01 - Modified: 2006-03-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nemecké spoločnosti zachvátila akvizičná horúčka
01 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 02 - Modified: 2024-04-12 16:22:30 - Feat.: - Title: Euro sa dostalo na tohtoročné minimum 03 - Modified: 2024-04-12 14:51:11 - Feat.: - Title: Euro kleslo na päťmesačné minimum kvôli vyhliadkam na znižovanie úrokov v eurozóne 04 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 05 - Modified: 2024-04-10 11:49:16 - Feat.: - Title: Dolár sa drží bez väčších zmien, čaká sa na údaje o inflácii v Spojených štátoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:41