StoryEditor

Dolár prevalcoval euro (komentár)

25.02.2013, 10:02
Predposledný februárový týždeň sme mohli na trhoch pozorovať pretláčanie býkov s medveďmi.

Po pozitívnom utorku nasledovali predajné korekcie a piatkový spätný nárast. Dianie na trhoch sa na začiatku tohto týždňa rozbiehalo pozvoľna, keďže v USA bol štátny sviatok President ́s day. Európske indexy najviac ovplyvnil „staronový“ prejav prezidenta ECB, ktorý opäť zopakoval negatívne vyhliadky pre elitný klub eura na prvý polrok tohto roka s očakávaným zlepšením v druhom polroku. Eurozóna reportovala aj nižší ako predpokladaný bežný účet platobnej bilancie. Väčšina európskych indexov tak skončila v záporných číslach. Výnimkou bol nemecký DAX, ktorý uzavrel v zelenom po vyhlásení nemeckej centrálnej banky o návrate ekonomiky k rastu. V utorok sa však nákupy rozbehli v plnom prúde a európske akciové trhy vďaka pozitívnym makroekonomickým výsledkom zažili rally. Ukazovateľ nemeckého ekonomického sentimentu , ktorý zostavuje agentúra ZEW, dosiahol svoje takmer trojročné maximá s hodnotou 48.2 bodov.



Ekonomický sentiment Eurozóny dopadol taktiež celkom pozitívne. Negatívna správa o poklese predaja automobilov v januári na najnižšiu úroveň za posledných 23 rokov však býčiu náladu nepokazila. Na tieto celkom pozitívne správy z Európy reagovali aj americké akcie a index S&P 500 v utorok dosiahol svoje päťročné maximum. V stredu sa však situácia zmenila a výpredaje zasiahli nie len akcie, ale aj komodity, keď zlato i striebro klesli o viac ako 2.5 percent a ropa WTI o 2.24 percenta. V Európe boli zverejnené indexy nákupných manažérov PMI v Nemecku a Eurozóne, pričom PMI boli horšie ako odhady a výkonnosť sektorov služieb a výroby nie je na tom najlepšie.

Najviac však trhy ovplyvnili správy od amerického FEDu, ktorý možno obmedzí kvantitatívne uvoľňovanie kvôli obavám z nepriaznivých dôsledkov tejto menovej politiky. Tieto informácie však spôsobili posilnenie dolára. Vo štvrtok trhy pokračovali v korekcii, čomu dopomohlo aj zvýšenie počtu žiadostí o podporu v nezamestnanosti na 362 tisíc a zverejnenie indexu predstihových ukazovateľov za január, ktorý spomalil rast na 0.2 percenta z pôvodných 0.5 percenta. Negatívne dopadol aj index výrobnej aktivity od Philadelpského FEDu, u ktorého sa očakávalo zlepšenie na 1.1 bodu. Zaznamenal totiž prepad na - 12.5 bodov. V piatok však pozitívne výsledky podnikateľskej klímy v Nemecku prekonali očakávania a vyskočili na desaťmesačné maximum, čo vyhnalo európske i americké akcie opäť nahor. Možno sa tak dočkáme oživenia ekonomiky najväčšieho ťahúňa Eurozóny. Kráľovský menový pár po pondelkovom pohybe do strany a miernom utorkovom náraste klesol až na úroveň 1.3194 a môže pokračovať až na úroveň 1.3 0 EURUSD.

Spôsobili to negatívne výhľady z Európy a spochybňovanie neobmedzeného kvantitatívneho uvoľňovania a možné obmedzenie prílevu likvidity do ekonomiky v USA, čo zvyšuje hodnotu meny. Oslabila aj libra po tom, ako Bank of England sa opätovne priblížila k odsúhlaseniu ďalšieho uvoľnenie monetárnej politiky. Japonský jen mierne posilnil.

Z korporátnych akcií nás minulý týždeň zaujali dve spoločnosti. Výborné výsledky tento týždeň zaznamenala rakúska OMV s rastom o 8.57 percent a , keď za rok 2012 vykázala rekordné výsledky. Z výšila EBIT medziročne až o 24 percent, k čomu dopomohlo zvýšenie produkcie v Lýbií . Druhou spoločnosťou je francúzsky Peugeot, ktorý tento týždeň stratil 10.57 percent z hodnoty svojich akcií, najmä vďaka poklesu predaja automobilov v januári v Európe o 8 .5 percent. Peugeot je pod drobnohľadom francúzskej vlády už niekoľko týždňov, keďže hrozí hromadným prepúšťaním. V posledný februárový týždeň budú zverejnené makroekonomické dáta ako: spotrebiteľská dôvera, objednávky tovarov dlhodobej spotreby a zásoby r opy v USA, HDP v Kanade. Z Eurozóny to budú miera nezamestnanosti, index spotrebiteľských cien. V pondelok budeme tiež očakávať výsledky parlamentných volieb v Taliansku , predovšetkým či sa bývalý premiér Berlusconi dostane opäť k moci.

Katarína Čechová

analytici forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:56