StoryEditor

Tržby obchodníkov neistotu nezmenšili (komentár)

14.08.2013, 08:20
Na makroekonomické údaje v utorok najviac reagovali meny.

Obchodovanie na akciových trhoch sa v utorok točilo najmä okolo dvoch dôležitých makroekonomických správ. V Európe sa čakalo na údaj o ekonomickom sentimente v Nemecku, poobede prišli na rad maloobchodné tržby v USA.

Z Nemecka prišli dobré správy. Ekonomický sentiment tam stúpol o viac ako 10 bodov na aktuálnych 44 bodov. Analytici pritom očakávali rast len na 37.4 bodu. Ide o najvyššiu hodnotu od augusta 2010. Európske akcie zareagovali tak ako sa očakávalo a posilňovali. Svoju utorkovú púť zakončili v zelených číslach: FTSE100 +0.57%; DAX +0.68%; CAC 40 +0.51%.

Najvyššiu pozornosť v utorok pútali údaje z USA. Maloobchodné tržby sú kvalitným indikátorom na hodnotenie aktuálneho stavu ekonomiky a jej ďalšieho vývoja. Tie medzimesačne vzrástli len o 0.2%, čo je o jednu desatinu nižšie ako sa očakávalo. Akcie tak výraznejšie na toto číslo nezareagovali a pokračovali tak v miernom raste. Obchodovanie uzatvorili takisto v zelenom: DJIA +0.2%, NDX +0.4%, SPX +0.31%.

Na makroekonomické údaje v utorok najviac reagovali meny. Euro po dátach z Európy posilnilo približne o 30 bodov, ale rast bol zastavený z dôvodu očakávania správ z USA. Po negatívnych číslach pre Spojené štáty euro voči americkému doláru výrazne oslabilo. Americký dolár tak na negatívne správy reagoval výrazným posilnením. Dôvodom je pretrvávajúca neistota investorov, ktorí nevedia ako majú reagovať na správy, pretože každá môže znamenať zastavenie kvantitatívneho uvoľňovania americkou centrálnou bankou.

Na komoditných trhoch sme zaznamenali pokles ceny ropy, ktorá takisto reagovala na údaje z USA. Tá poklesla o viac ako 1 dolár po vyhlásení správ, avšak ku koncu obchodovania svoje straty zmazala a cena sa tak vrátila na dohľad 107 dolárov za barel.

Marek Šimo

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:09