StoryEditor

Trhy majú svojho víťaza. Je ním zelená bankovka

14.11.2014, 23:00

Ďalší novembrový týždeň sa niesol v duchu tých predchádzajúcich - väčšina akciových indexov si pripísala zisky a takisto úspešný bol aj americký dolár. Za posledných päť dní sa na finančných trhoch neudiali prevratné zmeny, neboli zverejnené žiadne výnimočné fundamenty, no komentáre dôležitých persón pomohli rozhýbať niektoré menové páry. Skokanom týždňa sa jednoznačne stali japonské akcie, tokijský index Nikkei 225 posilnil za posledných päť dní až o 3.62% a uzavrel na úrovni 17 490.83 bodov.

Jasným dôvodom tohto rastu je opätovné uvoľnenie už aj tak dosť uvoľnenej monetárnej politiky v Japonsku. Bank of Japan v posledný októbrový deň navýšila tempo zvyšovania monetárnej bázy o ďalších 10-20 biliónov jenov ročne (dohromady 80 biliónov jenov ročne = cca 215 miliárd €) a banka takisto navýšila nákup japonských dlhopisov o 30 biliónov jenov ročne na celkový ročný objem 80 biliónov jenov. Tieto zmeny za ten čas vystrelili Nikkei 225 o viac ako jedenásť percent na sedemročné maximá.

Akcie začiatkom týždňa rástli aj v dôsledku špekulácii, že premiér Abe oddiali zdvihnutie daní. Naopak, expanzívna monetárna politika nepomáha japonskému jenu, ktorý za rovnaké obdobie oslabil voči americkému doláru, momentálne najsilnejšej mene, o takmer 7% a výmenný kurz už atakuje hranicu 117 USDJPY. Okrem spotrebiteľskej dôvery nepriniesli tento týždeň japonské úrady už žiadne významnejšie čísla. Napriek očakávanému rastu 40.6 b. poklesla dôvera už tretíkrát v rade a skončila na úrovni 38.9 bodu.

Výmenný kurz najlikvidnejšieho menového páru zostal takmer na rovnakých hodnotách ako minulý týždeň. Euro oslabilo voči doláru o zanedbateľných 0.08% a nachádza sa tesne nad hranicou 1.2400 EURUSD. Prvé dôležitejšie výsledky prišli z oboch krajín až v piatok, dovtedy sme boli svedkami stabilizácie kurzu. Holubičím tónom opäť rečnil guvernér Dudley (prezident NY Reserve Bank), ktorý akoby chcel investorom naznačiť oddialenie zdvihnutia úrokových sadzieb v USA.

Dudley sa nechal počuť, že skoré zvyšovanie úrokových sadzieb by mohlo predstavovať pre ekonomiku väčšie riziko ako neskoršie zdvihnutie sadzieb. Dolár reagoval miernym oslabením, resp. zastavením posilňovania. Výrazné pohyby na trhoch však nepriniesol ani piatkový rast amerických maloobchodných tržieb (+0.3% m/m; oč. +0.2% m/m) a spotrebiteľskej dôvery (89.4 b.; oč. 87.3 b). Posledný deň v týždni boli zverejnené aj európske dáta, Eurostat priniesol výsledky HDP a miery inflácie. Rast HDP v eurozóne prekvapil a namiesto očakávaného 0.1%-ného rastu narástol v treťom kvartáli o 0.2% q/q. Jedná sa však len o prvé odhady, preto výrazne nereagovali ani akcie, ani európska mena. Súčasne bola zverejnená aj problematická miera inflácie, ktorá po dlhom čase zrýchlila svoje tempo na 0.4% y/y. Za nízky rast cien môžu najmä ceny energií, ktoré v eurozóne medziročne klesli o dve percentá. V súčasnosti sú ceny ropy na svetových trhoch výrazne pod dlhodobým priemerom, cena ropy WTI sa za päť mesiacov prepadla o tretinu zo 115 na 80 USD/barel a podobný trend je badateľný aj na ostatných komoditách.

Horších výsledkov sme sa opäť dočkali z Číny – stagnácia miery inflácie na nízkych úrovniach, ktorá sa prostredníctvom nízkych cien komodít importovala do krajiny (viac sa môžete dočítať v tomto blogu) a ďalšie spomalenie Industrial Production. Industriálna produkcia klesla z minulomesačného osempercentného rastu na 7.7% y/y a index sa znova vracia na úrovne z čias vrcholu krízy. Na finančné trhy nemal žiaden dopad ani summit APEC (Asia-Pacific Econonmic Co-Operation), ktorého sa zúčastnili viaceré politické osobnosti sveta. Ako to už býva zvykom, Čína pár dní pred summitom zdvihla referenčný kurz voči americkému doláru, tento raz na najvyššiu hodnotu od roku 2010.

V jasnom trende z posledných dní pokračuje aj menový pár GBPUSD – tempo oslabovania libry ešte zosilnelo po strede, kedy Bank of England zverejnila Inflačný report. Banka v ňom znížila výhľad ohľadom rastu HDP a aj miery inflácie, čo investorom signalizovalo, že sa britskí guvernéri nebudú ponáhľať so zvyšovaním sadzieb. A to aj napriek tomu, že na posledných zasadaniach Bank of England už dvaja z deviatich členov hlasovali za zvyšovanie. Kurz voči americkému doláru sa prepadol na 1.5600 GBPUSD a v najbližšej dobe nevidím žiaden dôvod na zmenu trendu. Londýnsky index FTSE 100 zaznamenal druhý najlepší výsledok spomedzi najväčších indexov a už takmer mesiac nepretržite rastie. 

01 - Modified: 2006-12-21 13:32:00 - Feat.: 0 - Title: Inter Miláno opäť vyhral a stal sa jesenným majstrom Serie A
01 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 02 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 03 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 04 - Modified: 2024-04-22 08:58:22 - Feat.: - Title: Vyššie sadzby po dlhší čas sú späť 05 - Modified: 2024-04-19 15:45:48 - Feat.: - Title: Dolár oslabuje, po správe o útoku Izraela na Irán posilňuje švajčiarsky frank
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:46