StoryEditor

ECB opäť hibernuje. Hľadá sa princ (komentár dňa)

17.06.2013, 00:10
Dôvodom, prečo ECB neznižuje sadzby, je zrejme opätovne posilňujúce euro.

Keď druhého mája na svojom bratislavskom zasadnutí ECB znížila sadzby na úroveň 0,5% a dokonca niektorí účastníci začali v médiách diskutovať o negatívnej sadzbe, za ktorú by si mali banky ukladať prostriedky na jej účtoch, oko nejedného skeptika zvlhlo z dojatia nad oživením "Šípkovej Ruženky".

Netrvalo ani mesiac a na svojom júnovom zasadnutí ECB opäť vyjadrila presvedčenie, že sa rast v druhej polovici roka dostaví, a že zatiaľ nie je žiaden dôvoď na ďalšie znižovanie sadzieb.

Pritom inflácia je v Nemecku a EÚ už niekoľko mesiacov pod 2 % a v máji dosiahla dokonca 1,2% čím si ECB svoj základný cieľ udržanie stabilnej cenovej hladiny napĺňa na jednotku. Všetko to, ale za cenu recesie v EÚ, do ktorej pravdepodobne smeruje aj motor únie Nemecko.

To, že súčasná politika Nemecku relatívne vyhovuje, potvrdzuje aj rast pozitívnej obchodnej bilancie Nemecka, ktorá naďalej rastie a opäť atakuje rekordné predkrízové úrovne z roku 2008 na úrovniach 18 až 20 miliárd mesačne.

Zdroj:Bloomberg

Naopak Francúzsku sa dnes darí iba veľmi pomaly zvrátiť dlhodobý trend prehlbovania nerovnováhy, ktorý začal okolo roku 2003.

Zdroj:Bloomberg

Toľko kritizované krajiny PIGS paradoxne vykazujú dnes známky stabilizácie obchodnej bilancie pod ťarchou úsporných opatrení.

Zdroj:Bloomberg

Grécko znížilo deficit obchodnej bilancie v posledných rokoch o 55% z viac ako 4 miliárd eur mesačne ešte v roku 2008 na súčasných 1,4 miliardy.

Zdroj:Bloomberg

Španielsku sa podarilo v posledných mesiacoch prepracovať dokonca na kladné hodnoty z astronomických záporných 10 miliárd eur mesačne v roku 2008.

Zdroj:Bloomberg

Naopak Poľsku a Rumunsku sa napriek vlastným menám nedarí negatívny trend rastu zápornej obchodnej bilancie zvrátiť. Táto skutočnosť naštrbuje dogmu posledných rokov, že bez eura by dnes krajiny PIGS boli na tom lepšie.

Zdroj:Bloomberg


Zdroj:Bloomberg

To, že euro napriek relatívne silnému výmennému kurzu 30,126 voči zaniknutej slovenskej korune dnes Slovensku neškodí, skôr naopak, potvrdzuje vývoj obchodnej bilancie. V posledných mesiacoch dokonca pozitívna bilancia rastie vďaka stagnácii importu aj bez nutnosti oslabenia meny.

Zdroj:Bloomberg

A tak najpravdepodobnejšou odpoveďou, prečo ECB dnes neznižuje sadzby, je pravdepodobne opätovne posilňujúce euro, napriek očakávaniam širokej investorskej verejnosti po zasadnutí ECB v Bratislave, že by malo oslabovať.

Trhy sa, bohužiaľ, neriadia princípmi demokracie, kde všetky hlasy sú si rovné a väčšina rozhoduje. Na trhoch rozhoduje objem prostriedkov na jednotlivých stranách ponuky a dopytu, ktorý iba zriedka korešponduje s počtom špekulantov na tej ktorej strane.

Vladimír Gešperík

predseda predstavenstva Capital Markets

 

www.forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:02