StoryEditor

Je tu čas vybrať zisky a utekať? (komentár)

01.04.2013, 17:46
Mnoho sektorov momentálne už klesá, hovorí sa aj o trojpercentnom posune nadol.

Začiatok posledného marcového týždňa bol pomerne rozpačitý a nálada na trhu sa z menila od počiatočného optimizmu k následným výpredajom.

Úvodná dobrá nálada spôsobená dohodou o záchrane Cypru nevydržala príliš dlho a investori si začali uvedomovať riziká spojené so spôsobom záchrany Cypru, čiže tým, či sa nenaplnia obavy z držby peňazí v bankách aj iných krajín eurozóny. Zaklincoval to súčasný prezident Eurogroup, Holanďan Dijsselbloem, ktorý povedal, že cesta akou sa rieši cyperský problém, bude šablónou riešenia podobných problémov bánk aj v iných krajinách eurozóny.

Pondelkovú situáciu najlepšie dokumentuje kráľovský menový pár eurodolár, ktorý sa prepadol cez hranicu 1.3 až k 1. 285 a z rovnakých, ale aj ešte nižších úrovní sa už do konca týždňa nedokázal vyhrabať. Riešenie cyperskej krízy rozhodne obmedzí finančný priemysel v krajine a status daňového raja krajiny je už aj tak dávno minulosťou.

Cyprus sa bude musieť vyrovnať s hlbokou recesiou a tamojšie HDP zaznamená výrazný prepad, odhaduje s a, že až 20 percent HDP do roku 2017. Vo všeobecnosti je možné, že finančný model, kde je bankový sektor väčší, než samotné HDP, sa zdá byť na prahu svojej existencie.

Utorkové obchodovanie prinieslo zaujímavé makro dáta výlučne zo Spojených štátov amerických. Tamojšie jadrové objednávky dlhodobej spotreby poklesli vo februári o 0.5 percenta (odhad + 0.7 percenta). Takisto aj Conference Board index spotrebiteľskej dôvery klesol na úroveň 59.7 bodov, zatiaľ čo odhad analytikov bol až 67.9 bodov. Klesali tiež predaje nových domov , konkrétne o 20 tisíc, na súčasnú úroveň 411 tisíc nových predaných domov. Naopak pozitívnejšie vyznel CS index cien domov, ktorý rástol za január i o 8.1 percent (konsenzus +7.9 percent), čo je najrýchlejšie za posledných 6 rokov.

V drvivej väčšine teda makro dáta minuli očakávania, no ani to nezabránilo akciám zaznamenať ziskovú seansu, veď S&P500 uzavrel 1 bod od historických maxím . Dôvodom bola zrejme zmena vyhlásenia Dijsselbloema z predchádzajúceho dňa, ktorý sa mierne poopravil a povedal, že súkromný sektor bude do budúcnosti vo väčšej miere participovať v podobných záchranných plánoch a prípad Cypru je špecifický len pre túto krajinu. Uvidíme, ako sa participácia súkromného sektora prejaví nabudúce v nejakej inej krajine?

V stredu sme sa vrátili do európskej reality, kedy sa nám opäť pripomenulo Taliansko. Neslávne dopadla tamojšia aukcia dlhopisov, hlavne z pohľadu slab ého dopytu po týchto cenných papieroch, ako aj stála neschopnosť zostaviť fungujúcu vládu. Podčiarkol to výrok Bersaniho, ktorý povedal, že „Len blázon by chcel momentálne vládnuť v Taliansku". Spolu s pretrvávajúcim problémom na Cypre sa euro, ako aj akci e ponárali počas európskeho obchodovania do červených čísel. Euro dokonca atakovalo hranicu 1.275. Prišli však na radu americké stroje , ktoré ignorovali situáciu v Európe a po počiatočnom gape do konca dňa vymazali takmer všetky straty. S&P500 opäť nedosia hol maximá, ale jeho čas ešte len mal prísť.

Vo štvrtok opäť klesala na akciových trhoch averzia k riziku . Cyprus otvoril po dvoch týždňoch pobočky bánk, počiatočný strach z veľkého run - u na banky sa ale nekonal, a to najmä vďaka opatreniam tamojšej centrálnej banky v podobe limitov na výber peňazí, či presun peňazí do zahraničia. Americké akcie dostali impulz v podobe revidovaného finálneho HDP za 4 kvartál 2012 z 0.1 percenta na 0.4 percenta. Ide síce o pozitívne revidovanie, no netreba však zabúdať, že p o 3.1 percentnom raste v 3Q je to viac, než slabé číslo. Ďalším stimulom nielen piatkového rastu , ale aj celého súčasného, bez fundamentov podloženého rastu akcií, je stála potreba QE od amerického Fed - u, veď nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti opäť nečakane vzrástli na 357 tisíc (odhad 340 tisíc). S&P 500 sa po Dow Jones dočkal takisto prekonania historických maxím z roku 2007 a po prelomení hranice 1565 bodov , nad ktorou aj uzavrel , si mohli ísť stroje aspoň na chvíľu oddýchnuť na Veľkú noc. Váha nového rekordu SPX má väčší význam, ako pri DJIA, nakoľko SPX samotný má trhovú kapitalizáciu cca 14 biliónov dolárov a ďalších 2.67 biliónov v otvorených podielových fondoch a 187 miliárd v ETF naviazaných na index. Na porovnanie fondy naviazané na DJIA ma jú objem len ni ečo okolo 12.36 miliárd dolárov.

Otázkou však ostáva, čo bude teraz? Nakoľko mnoho sektorov momentálne už klesá, a niektorí technickí stratégovia hovoria o 2 až 3 percentom posune nadol, pred tým, ako sa vydáme k vytváraniu nových maxím a do siahnutiu cieľových cien pre tento rok, nás možno čaká korekcia. Budeme zrejme testovať, ako veľa sme ochotní stratiť, ak sa jedná o nové maximum, a či momentálne nie je sústredená až prílišná pozornosť investorov na akciové aktíva. Preto by investori možn o mali zvážiť výber súčasných ziskov, počkať na korekciu a vydať sa cestou ku koncoročnému cieľ u Goldman Sachs , 1625 bodov. Z korporátnych akcií vyberáme nasledovné: Akcie spoločnosti Adidas vzrástli za uplynulý týždeň o viac ako 3 percentá po správach o t om, že firma plánuje predbehnúť konkurenčnú Nike na americkom trhu v predaji bežeckých topánok. Investori odhodlanie zobrali pozitívne a potlačili akcie vyššie. Naopak, nedarilo sa automobilovému sektoru. Francúzska automobilka Peugeot si odpísala až 11 percent po tom, čo jej bol znížený odhad EPS až o 20 percent. Peugeot má najhorší rating od analytikov z automobiliek v Európe, vedie Volkswagen.

Tento týždeň, po návrate z Veľkonočných sviatkov, nás čaká naozaj zaujímavý program. Bude zverejnený ISM výrobný index PMI v USA, podobne výrobné PMI z Veľkej Británie , ďalej údaje z trhu práce v eurozóne, USA a Kanade, obchodná bilancia Austrálie, NFP v USA, no najdôležitejšie budú príhovory predstaviteľ ov ECB, Fed - u, Bank of England, Bank of Japan a s tým spojené zmeny a výhľady pre základné úrokové sadzby centrálnych bánk.

Miroslav Blahušiak

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:19