StoryEditor

Apple chce naštartovať túžbu pro produktoch

11.06.2013, 07:27
Spoločnosť Apple si po predstavení prípravy zmien softvéru pripísala zisky.

Na európskych akciových trhoch sa nieslo pondelkové obchodovanie v neurčitej nálade. Impulzom na rast akciových trhov boli piatkové povzbudzujúce dáta z eurozóny, ktoré ale boli ešte v ten istý deň utlmené dátami americkej nezamestnanosti, ktoré boli síce povzbudzujúce, ale nie dostatočne na to, aby FED utiahol kvantitatívne uvoľňovanie. Mierne negatívnymi dátami v pondelok boli údaje o dôvere investorov v eurozóne a takisto talianska priemyselná produkcia. Naopak, pozitívom bola správa z Francúzska, ktoré zvýšilo svoju priemyselnú produkciu o 2.2 percent. Ani jedna z týchto správ však trhom výrazne nepohla a preto hlavné európske indexy uzatvárajú obchodovanie v rozpačitom duchu: DAX +0.64%; CAC 40 -0.21%; FTSE 100 -0.18%. Zaujímavý vývoj zaznamenala najväčšia svetová banka Deutsche Bank, ktorá tesne po otvorení urobila obrovský gap smerom hore, ktorý bol potom celé ďalšie obchodovanie postupne predávaný.

Obchodovanie na americkom kontinente bolo prvý deň v týždni v prevažnej miere pokojné. Hlavné americké akciové indexy zaznamenali len mierne zmeny: S&P 500 +0.02%; DJIA +0.13%, Nasdaq -0.08%. V ekonomickom kalendári sa nenachádzali žiadne dôležité udalosti, ktoré by mohli trhom pohnúť. Výnimkou bola len správa z Kanady, kde vyšiel očakávaný údaj o počte novozačatých stavieb domov, ktorý vzrástol oproti očakávaným 176 tis. na rovných 200 tisíc. Zaujímavé zisky si pripísala spoločnosť Apple, ktorá vzrástla o 0.53%, po tom ako vyšla správa o príprave zmien softvéru v iPodoch a iPadoch. Apple sa týmto spôsobom snaží znovu naštartovať túžbu po svojich produktoch a otupiť tak pozíciu svojho konkurenta Google Android.

Na komoditných trhoch sa v pondelok zlato spamätávalo z výpredajov na konci minulého týždňa. Dôvodom bolo mierne oslabovanie amerického doláru, ktorý sa inverzne obchoduje so zlatom. Na trhu so zlatom dnes dominovali obchodníci, ktorí piatkové výpredaje zobrali ako správnu príležitosť k nákupu na nízkych úrovniach. Naopak, v pondelok sa nedarilo rope, ktorá oslabila po vydaní správy o slabšej priemyselnej produkcii v Číne. Tá poklesla z aprílových 9.3% na súčasných 9.2, pričom údaj sa očakával na nezmenenej úrovni.

Marek Šimo

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 10:27