StoryEditor

Napätie kvôli Sýrii mierne opadlo (komentár)

30.08.2013, 07:45
Obama vo štvrtok povedal, že rozhodnutie o intervencii americkej armády ešte nepadlo.

Akcie sa vo štvrtok obchodovali vo veľmi dobrej nálade. Prispeli k tomu hlavne zmenšujúce sa obavy z očakávaného vojenského zásahu v Sýrii. Prezident USA Barack Obama k tejto veci uviedol, že sýrska vláda použila pri útoku chemické zbrane, avšak dodal, že rozhodnutie o intervencii americkej armády ešte nepadlo.

V Európe akcie rástli, aj keď makroekonomické udalosti, ktoré boli vo štvrtok na programe, veľmi pozitívne neboli. V Nemecku sa oproti júlu zvýšil počet nezamestnaných o sedemtisíc, pričom analytici očakávali pokles o päťtisíc. Miera nezamestnanosti zostala nezmenená na úrovni 6.8%. V Nemecku ešte zostaneme, keďže tu bol vyhlásený údaj o stave spotrebiteľských cien. Číslo na medziročnej báze je na úrovni iba 1.5%, čo predstavuje až prekvapujúco nízku infláciu v sektore spotrebiteľov. Pred rokom bol údaj na úrovni 1.9% a analytici očakávali pokles len na 1.7%. Tieto negatívne údaje si namiesto európskych akcií odniesla spoločná mena a tak hlavné akciové indexy uzatvorili obchodovanie v zelenom: FTSE100 +0.82 %; CAC40 +0.65 %, DAX +0.45 %.

V USA bol vo štvrtok na programe jeden dôležitý údaj. Predbežný hrubý domáci produkt USA sa medzikvartálne zvýšil o 2.5%, čo dodalo ten správny impulz pre obchodovanie amerických akcií. Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti sa oproti minulému týždňu takisto znížil, čo takisto môže znamenať, že Spojené štáty sú na dobrej ceste k zotaveniu z krízy.

Kráľovský menový pár EUR/USD po negatívnych dátach z Nemecka celý deň klesal. Pokles bol ešte viac prehĺbený po vyhlásení údajov o HDP v USA, ktoré pomohli americkému doláru v raste. Euro tak voči doláru pokleslo vo štvrtok o viac ako 100 bodov a zastavilo sa až na hranici 1.322 EUR/USD.

Marek Šimo

analytik forexpro.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:33