StoryEditor

Brazílska cesta z krízy do krízy vrcholí, obžalovali prezidentku

03.12.2015, 23:00
Najväčšiu latinsko-americkú ekonomiku stíha tento rok jedna finančná, ekonomická a politická rana za druhou.

Hoci Brazílii kríza rozhodne nie sú cudzia, vývoj posledných mesiacov aj na tamojšie pomery takmer berie dych. Poslednou novinkou z krajiny samby je návrh na obžalobu brazílskej prezidentky Dilma Rousseffová, ktorý včera v noci prijala dolná komora tamojšieho kongresu.

V Brazílii sa v poslednej dobe rozhodne nenudia. Žaloba prezidentky nadväzuje na týždeň, počas ktorého došlo k uväzneniu predného mladého brazílskeho finančníka, ktorého banka BTG Pactual tak bojuje o prežitie a investičný gigant Goldman Sachs navyše po zverejnení hrubého domáceho produktu za tretí štvrťrok varoval, že brazílska ekonomika sa prepadá do plnohodnotnej depresie.

Vypočutie s ohľadom na proces prezidentskej obžaloby sa pravdepodobne sústredí na to, či Rousseffová porušila fiškálne zákony, korene jej široko rozšírenej neobľúbenosti sú však rovnako ako v prípade uväzneného bankára Andreho Esteves inde. Na vine nie je nič iné ako bezprecedentný korupčný škandál, ktorý začal aférou okolo štátom vlastnenej ropnej firmy Petrobras a úplne ochromil najväčšie brazílske spoločnosti a politicky paralyzoval brazílske hlavné mesto. Nevídaná korupcia podrazila nohy nielen prezidentke, ale aj celej brazílskej ekonomike.

Ekonomika v depresii

Hrubý domáci produkt najväčšej latinskoamerickej ekonomiky sa v treťom kvartáli medziročne prepadol o rekordných 4,5 percenta a len potvrdil, že Brazília smeruje k najväčšej hospodárskej recesii od čias Veľkej depresie v tridsiatych rokoch minulého storočia. Nižšie ceny komodít alebo fiškálne zmenšovanie a vyblednutie spotrebiteľského úverového boomu doslova rozbili ekonomiku krajiny, ktorá bola predtým jednou z najrýchlejšie rastúcich ekonomík na svete.

Prepad výhľadu brazílskeho HDP pre rok 2015 a 2016

Séria posledných dát, ktoré prichádzajú z brazílskej ekonomiky, pripomína dokonalú búrku. Nezamestnanosť sa podľa posledných údajov blíži 8 percentám, inflácia po prvýkrát od roku 2002 prevyšuje 10 percent a rozpočtový deficit sa teraz nachádza na 9,5 percente hrubého domáceho produktu. Brazílska mena a miestny dlhopisový trh zaznamenali väčšie straty než v ktorejkoľvek inej rozvíjajúce sa ekonomike na svete. Hoci väčšina hospodárskeho neporiadku pochádza z miestnych zdrojov, nie je Brazília jedinou ekonomikou, ktorá dopláca na koniec komoditného super cyklu spolu s hospodárskym spomalením v Číne. Prvou recesiou od roku 2009 kvôli nízkym cenám ropy a západným sankciám prechádza aj Rusko.

Výnosy desaťročných vládnych dlhopisov rastú s tým, ako brazílska kríza eskaluje

Predseda dolnej komory kongresu Eduardo Cunha v stredu v noci oznámil, že prijal jeden z 34 návrhov na obžalobu prezidentky, ktorý je založený na obvineniach od nelegálneho financovania jej znovuzvolenia až po falšovanie fiškálnych účtov v tomto a minulom roku. Súdne vypočúvania však môžu trvať mesiace a možno predpokladať, že počas tejto doby sa uskutoční tiež v kongrese niekoľko hlasovaní, ktoré by v konečnom dôsledku mohla viesť k definitívnemu vypudeniu Rousseffovej z prezidentského úradu. Navyše je pravdepodobné, že Dilma Rousseffová sa proti konaniu odvolá na Najvyššom súde.

Prezidentská obžaloba tak ohrozuje aj ekonomickú agendu Rousseffovej, ktorá sa pravdepodobne teraz sústredí viac než na oživenie hospodárskeho rastu alebo odvrátenie ďalšieho znižovania kreditného hodnotenia na záchranu vlastnej kože ako hlavy štátu. Sama Rousseffová obvinenia odmieta s tým, že návrh je neodôvodnený a dodáva, že sa nedopustila žiadneho nezákonného konania. Vládna koalícia prezidentky má síce teoreticky v kongrese dostatok hlasov, aby vypočutie o obžalobe zablokovala, jej členovia sa ale vyznačujú veľmi často úplne odlišnými názormi. Stať sa teda môže čokoľvek.

Článok bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-11-27 19:23:06 - Feat.: 0 - Title: Vydanie HN zo dňa 28. 11. 2007
01 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 02 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo čaká trh práce po spomalení inflácie? 04 - Modified: 2024-04-15 07:31:52 - Feat.: - Title: Inflácia na Slovensku je najnižšia od leta 2021, približuje sa k dvom percentám 05 - Modified: 2024-04-15 10:39:30 - Feat.: - Title: Zdražovanie bolo najpomalšie za takmer tri roky. Infláciu už neťahajú potraviny, ale vyššie dane na neresti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:44